Meslek Kodu uygulaması başlıyor

2 Ocak 2018 18:44

Yeni yıl ile birlikte uygulanacak olan yeni bir kanun, devletin kimin ne iş yaptığını tam olarak görebilmesini sağlayacak. Diğer bir deyişle yeni yılla birlikte devlet, artık kimin ne iş yaptığını bilecek. Buna göre her çalışanın bir meslek kodu olacak ve bu kodlar Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SGK) bildirilecek. 1 Ocak 2018 itibariyle yeni sistem devreye gireceği için herkesin bu bildirimi yapması gerekiyor. Yapmayanlara da ceza var.

Söz konusu uygulama ile kayıtdışılığın önüne geçilmenin hedeflendiğini ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hüseyin Karagöz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Şu anda mevcut olarak da kullanılan mevzuatta bütün meslekleri kapsayan özel kodlar var ve bu kodlar bize yani kurumumuza bildirildiği zaman kurum olarak, çalışanı o koda göre ayrı bir gruba koyuyoruz. Böylelikle kurumumuzun o kişi hakkında bütün bilgileri eksiksiz almamız sağlanırken, kayıt dışılığın da önüne geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bu yıla kadar bu kodun bildirilmemesi halinde herhangi bir yaptırım uygulanmadığını vurgulayan İl Müdürü Hüseyin Karagöz; “Ancak, gelecek yıl yani 1 Ocak 2018'dan itibaren başlamak koşulu ile Muhtasar ve prim hizmet Beyannamesinde, sigortalıların iş yerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu bildirmeleri zorunlu hale gelecek. Gerçeğe aykırı bildiren her bir iş yeri için, aylık asgari ücreti geçmemek üzere, meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına, asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası' uygulanacak.

Gelecek yılın ilk ayında aktif olarak uygulanacak sisteme göre ilk aylarda meslek kodlarından ücret sorgulaması yapılması mümkün olmayabilir. Ancak, ilerleyen aylarda piyasanın genel tablosunun görülmesinin ardından orta vadede meslek gruplarından kazançlara bakılabilecek. Örneğin; bir doktorun asgari ücretle çalıştığı beyan edildiğinde bunun normal bir durum olmadığı aşikardır. Çünkü, hiçbir doktor asgari ücretle çalışmaz zaten. Yeni uygulama ile bu veriler net bir şekilde ortaya çıkacaktır” dedi.

 

Bu haber 459 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...