“Meşhur Gençali Kayısını Festivalle Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtacağız”

2 Ocak 2018 18:45

Isparta Belediyesi 2017’nin son köy buluşması programını Senirkent İlçesine bağlı Gençali Köyünde gerçekleştirdi. Şehit aileleri ile Kıbrıs Gazilerinin evlerini ziyaret eden ve ardından köy meydanında kurban kesilerek karşılanan Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Gençali Köyünün kayısısıyla meşhur olduğunu ve bunun üretiminin fazlalaştırılması ve önce Türkiye’ye ardından da dünyaya tanıtılması amacıyla ağustos ayında köyde Kayısı Festivali düzenleneceğini söyledi.

Senirkent İlçesine bağlı Gençali Köyünde düzenlenen program öncesinde 2015 yılında trafik kazasında şehit düşen Piyade Er Mehmet Şener’in baba ocağını ziyaret eden Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın burada baba Halil Şener’e Kur’an-ı Kerim ve Türk Bayrağı takdim etti. Şehit ailesiyle bir süre sohbet eden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ardından köyde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Abdülvahap Uysal ve eşi Ayşe Uysal ile yine Kıbrıs Gazisi Ceylan Cengiz ve eşi Kübra Cengiz’i evlerinde ziyaret etti. Burada da aileyle bir süre sohbet eden aileye Kur’an-ı Kerim ve Türk Bayrağı takdim eden Başkan Günaydın beraberinde belediye meclisi üyeleri ile birlikte köy meydanındaki programa geçti. Köy meydanına gelişinde kurban kesilerek karşılanan Başkan Günaydın, “Muhtarımız Musa Uysal’a misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Türk Milletinin özünü, misafirperverliğini yaşıyoruz. Kesilen kurbanın köyümüze, ülkemize hayır uğur bereket getirmesini diliyorum, güzellikler başarılar köylerimizde olsun” derken, Muhtar Musa Uysal da, “Sayın başkanım köyümüze hoş geldiniz.  Gençali köyümüz sizlere hayran. Geldiğiniz için ayaklarınıza sağlık” şeklinde konuştu. 

Köy meydanında düzenlenen programda vatandaşlar  belediyenin mehteran ekibinin gösterileri ile moral bulurken, Türk Halk Müziği Sanatçısı Ümmü Erbil’in birbirinden güzel seslendirdiği türkülerle unutulmaz bir gün yaşadı. Çocuklarda kendileri için kurulan balon parkta gönüllerince eğlenirken, çeşitli aktivitelerle de güzel bir gün yaşamanın mutluluğunu tattı.

Konser öncesinde konuşan Gençali Köyü Muhtarı Musa Uysal, köyleri ile ilgili bilgiler verdi. Böyle bir etkinliğin köylerinde düzenlenmesinden dolayı şahsı ve köy halkı adına Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’a teşekkür eden Muhtar Musa Uysal, köylerinin 1802 yılında kurulduğunu, şu anda 300 hane ve bin nüfusunun olduğunu dile getirdi. Köylerinin 4-5 yıldan buyana göç aldığını kaydeden Muhtar Uysal, köylerinde 20 bin dekar kayısı dikili olduğunu ve yılda 6 bin ton kayısı hasadı yapıldığını söyledi. Yine köylerinde 500 dekar kiraz ve 2 bin dekarda da elma üretimi gerçekleştirildiğini belirten Uysal, ürünlerin Rusya, Suriye, Irak ve Mısır’a direkt ihraç edildiğini kaydetti. Uysal, “Böyle bir etkinliğin özlemini duyuyorduk, böyle bir etkinliğin köyümüzde düzenlenmesinden dolayı Belediye Başkanımız Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’a ve emeği geçen herkese şahsım ve köy halkım adına teşekkür ediyorum” dedi.

Gençali köyünün bay ve bayanlarının çalışkan olduğunu belirten Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da, “Hep birlikte bu köyün güzelliğini yaşıyoruz. Köylere gittiğimde o köyde bir maksat ve mana olmasını istiyorum. Bu köyümüzde kayısı ile ün yapan, güzel ve kalite üretim yapan, gelir sağlayan bir köyümüz” görüşlerinde bulundu.

Gençalilere, ‘Şehirde yaşayanlarınız da varsa ve burada arazileri bulunuyorsa, boşsa kayısı dikmelerini istiyorum. Ağaç dikim mevsimine girdik bu fırsatı kaçırmayalım’ çağrısında bulunan Başkan Günaydın, “Kayısımız son derece kaliteli. Sizler lokum gibi kayısı üretiyorsunuz. İyi bir muhtara sahipsiniz, kamu tecrübesini köyüne aktarıyor. Bu muhtarla çok şeyler yapılabilir. Ağustos ayında burada kapsamlı bir şekilde kayısı festivali yapacağız. Bu festivalle Gençali kayısısını hem ülkemize, hem dünyaya tanıtacağız. Çaltı köyümüzde sarımsak konusunda bir ışık vardı, orayı da dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Sizler şu ana kadar kayısı ile iyi yol aldınız. Sizleri tebrik ediyorum, bu başarı ile yetinmeyelim, bunu düzenleyecek olduğumuz festivalle, tanıtarak çok daha ileri noktalara taşıyalım. Bir gün en yaşanabilir yerler köylerimiz olacak. Bu köyümüzün aydınlığının ferini yükseltelim. Şehirde ne varsa burada da, köylerimizde de o olsun. Bu köyümüz göç alıyor, bu çok güzel bir gelişme. İleride bu köyümüze sosyal ve kültürel faaliyetler olarak da yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Eğitim konusunda da Gençali ile birlikte köylere yardımcı olmak istediklerini anlatan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Oğuzata’yı kurduklarını ve burada öğrencileri liselere ve üniversiteye hazırladıklarını dile getirdi. Oğuzata’da kurs gören ve şu anda üniversitede okuyan ve mezun olan çok sayıda öğrencinin bulunduğunu belirten Günaydın, “Maddi zorluklardan dolayı evlatlarını okutmakta güçlük çeken, okutamayan ailelerimizin çocuklarını isterlerse Oğuzata’ya gönderebilirler, kurs verebiliriz. Okumak isteyen çocuklarımızı okutur, onları üniversitede de destekleriz” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Türk Halk Müziği sanatçısı Ümmü Erbil, birbirinden güzel türküleriyle vatandaşlara unutulmaz bir gün yaşattı. Vatandaşlarda böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden ve Başkan Günaydın’ın köylerinde kayısı festivali düzenleyecek olmasından dolayı duyduğu memnuniyetlerini dile getirdi. Vatandaşlar, “Bu düzenlenen programdan ve başkanımızdan çok memnunuz. Başkanımız bize gelecek vadediyor. Bizler için buralara kadar geldiği için çok mutluyuz. Sayın Başkan Günaydın soyadı gibi gün veriyor. Köylere can götürüyor, hayat götürüyor. Bu tür programların devamını diliyoruz. Farklı ve değişik bir ortam yaşadık. Allah razı olsun” dedi.

Bu haber 509 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...