“Devlet yatırımın önünü kapatıyor!”

21 Ocak 2013 13:30

Altıniş Kuyumculuk işletmecisi Mehmet Altıniş, devletin bankalar aracılığıyla başlatmış olduğu Altın Toplama Kampanyası’nın asıl amacının vatandaşlardan vergi toplamak olduğunu söyledi. Altıniş, ayrıca devletin bu politikayla yatırımcıyı bankaya çektiğini ve yatırımların önünü kapatacağını ileri sürdü.

Bankaların son zamanlarda reklamlarında sık sık yer verdiği altın toplama kampanyalarına ilgi oldukça yoğun oldu. Bankalar bunun karşılığında kişilere avantajlar sağlayacağını açıkladı. Ancak durumdan rahatsız olanlar da var. Altıniş Kuyumculuk İşletme Sahibi Mehmet Altıniş, durumun avantaj değil, vatandaşların zararına olduğunu ileri sürdü.

DEVLET BİR SÜRE SONRA SİZDEN VERGİ ALACAK

Bu kampanyanın altında asıl devletin olduğunu bankaları aracı olarak kullandığını belirten Altıniş, devletin kişilerden topladığı altınlardan bir süre sonra vergi toplamaya başlayacağını iddia etti. Bu durumu kimsenin fark etmediğini ifade eden Altıniş, şunları söyledi: “Ekonomistler ve uzmanlar, altını bankalara yatırmanın faydalarını sıralıyorlar. Altının gramajının az, düşük ayarlı ve eski tarihli olması riski ortadan kalkacağını, işçilik maliyeti olmadığı için fiyatın vatandaşa olumsuz yansıma riski yaşanmayacağını, hırsızlık riski olmadığını ve yatırımların çalınma riski olmadan güvenle saklanıp değerlendirileceğini ve altın ekonomiye kanalize olduğunda ekonomi canlanacağını, üretimin artacağını ve işsizliğin azalacağını belirtiyorlar. Ancak durum böyle değil.

ISPARTA’DA YASTIK ALTINDA ALTIN ÇOK VAR

En dibe inelim. Devletin bankalara bunu serbest bırakmasında bir amaç var. Yastık altı demek kayıt dışı demek. Yastık altı demek Mehmet amcanın Ayşe teyzenin evdeki mal varlığı. Bunu ortaya çıkartmak için devlet bu uygulamayı başlattı. Amcalarımızı teyzelerimizi TC numarasıyla bankaya kayıt ettirdi. Devlet bunları ne yapacak. Devletin bir kotası var. Bu kotayı doldurduktan sonra diyecek ki Ahmet amca Ayşe teyze sen bankaya yatırdığın bu altından yılda şu kadar para kazandın ver bakalım vergisini diyecek! Devletin asıl amacı bu. Bu işi devlet istedi. Ama tabi vatandaşımızı bunu bilmiyor. Olayın farkında değiller. Ha tabi bu hemen çıkacak diye bir şey yok. Belki 6 ay sonra belki 2 sene sonra çıkacak. Ama çıkacak. Türkiye’de 5 bin ton yastık altında altın var deniliyor. Ama bizce mümkün değil. En fazla 2-3 bin ton vardır. Bu altınların da illere göre çokluğunda da Isparta’da ilk 10’a girer.

ASLINDA HERKES YATIRMADI

Bu kampanya yatırımcıyı biz kuyumculardan aldı, bankalara yönlendirdi. Ama bankalara güvenmeyen sayısı var. Bunu göz ardı etmemek lazım. 10 gr. yatırıyor onu geri alabilmek için rica minnet akşama kadar sıra bekliyor. Vatandaş bunları istemiyor. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde İstanbul’da kuyumcular ve banka temsilcileri bir araya gelecek ve görüşecekler. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak.

ALTINLARI BEN DE GÜVENLE SAKLARIM HEM DE ÜCRETSİZ

Sonuç olarak vatandaş altını bizden değerlendirdiği zaman hiçbir algısı vergisi yok. Fayda görüyorlar. Şunu da belirteyim, benim 500 tane emanet kasam var. Yani altınımı nerede saklayacağım diye vatandaşlarımız düşünmesin. Ücretsiz bir şekilde hem de sadece müşteri olması yetiyor. Bankaların olaya el atmaları fiyatları da geriye çekti. Uzun vadede yatırım düşünüyorlarsa altın alsınlar. Dövizde düşmüş durumda. En az 6 ay 1 sene dokunmayacağım diyorlarsa altın alsınlar yoksa en güzeli şu an TL.

DEVLET YATIRIMIN ÖNÜNÜ KAPATMAMALI

Devlet bir yerde yatırımın önünü açacağına yatırımın önünü kapatıyor. Şu anda hangi banka devletin. Ha belki Türk ortakları var. Aslında yabancılara para kazandırıyoruz. Isparta paranın ve altının en çok olduğu illerden biri. Zaten bu sebeplerden ötürü bankaların sayısı Isparta’da fazla.”

EVLENECEKLERE TAVSİYE ALTINLARINIZI ŞİMDİDEN ALIN

Bu arada Altıniş, altın fiyatlarının düşmesi üzerine yazın evlenmeyi düşünen çiftlere önemli bir de tavsiyede bulundu. Altıniş, altınların bugünden alınması halinde yaz fiyatlarına göre tahminen 1000 TL gibi bir kâr elde edileceğini belirterek, “Bu azımsanacak bir rakam değil. Gelinliğin ya tamamı ya da yarısını bu şekilde almış olacaklardır” dedi.

Bu haber 1931 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...