SDÜ, 105 Doğa Bilimciye Eğitim Verdi

9 Ocak 2018 18:51

TÜBİTAK destekli ''Doğa Bilimleri Arazi Kamp Teknikleri- Yaban Hayatı ve Habitatı ile İlk Yardım Eğitimi'' dördüncü etabı, üçü Azerbaycan Zooloji Enstitüsü'nden olmak üzere 30 kişinin katılımı ile tamamlandı. Yüksek lisans, doktora öğrencisi ve 35 yaşını geçmemiş 105 araştırmacıya ''Doğa Eğitimi Sertifikası'' verildi.

SDÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümünün, üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapan ve 35 yaşını geçmeyen araştırmacılara yönelik başlattığı doğa eğitimi, Afyonkarahisar sınırları içerisindeki Akdağ Tabiat Parkı'nda hayata geçirildi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı (BİDEB)- 2229 Adımı ile başlatılan proje kapsamında 3'ü Azerbaycan Zooloji Enstitüsü'nden olmak üzere 30 doğa bilimci eğitim aldı. 8 gün süren eğitimleri, SDÜ ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 13 bilim insanı verdi

SDÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Ünal, ''Doğa Bilimleri Arazi Kamp Teknikleri ve İlk Yardım Projesi''nin önemine vurgu yaptı. SDÜ olarak bugüne değin ulusal ve uluslararası çapta yüksek lisans, doktora öğrencisi ve kurumlarda araştırmacı olarak çalışan 105 kişiye eğitim verdiklerini ifade eden Doç. Dr. Yasin Ünal, çok önemli bir alanda farkındalık oluşturduklarını söyledi.

Uygulamalı bir şekilde botanik, yaban hayatı (memeli, kuş), entomoloji, sürüngen, harita bilgisi eğitimlerini verdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Yasin Ünal, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Ayrıca 8 gün boyunca doğada kalarak anket, arazi ve kamp tekniklerini bilimsel bilgi ve teori olarak aktardık. Yine arazi koşullarında ilk yardım dersleri verdik. Doğa bilimleri konusunda lisansüstü eğitim yapan ya da araştırma yürüten genç bilim adamlarına gereksinim duydukları her türlü bilgiyi aktarma imkânımız oldu. Eğitim verilen bölge ve Türkiye'nin flora- fauna türleri hakkında yerinde bilgi verdik. En temel hedeflerimizden biri de doğal varlık ve işleyişi yerinde uygulamalı olarak sunmaktı. Ayrıca genç bilim insanları ve araştırmacılara doğayla ilgili sorunları tanımlama ve çözme ile ilgili fikir verebilmekti. Genç biliminsanları yöre sakinleri ile de anket tekniği ile iletişime geçti. Yine biyopolitika oluşturulması için disiplinlerarası çalışmalar da yapıldı.''

Eğitim kapsamında Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Fakir ile Orman Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Avcı ve Prof. Dr. Hasan Alkan da bir dizi dersler verdi.

 

Bu haber 400 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...