“KÜLTÜR TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR İL OLACAĞIZ”

9 Ocak 2018 18:59

Isparta Belediyesi tarafından Gökçay Kavşağında bulunan Etnografya Müzesinin devamı olarak 400 metre uzunluğa sahip olacak Ergenekon Müzesinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Depreme dayanıklı olarak inşa edilen müzenin fore kazıklarının çakımı tamamlandı. Pazar günü de devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, 22 metre derinliğinde 150 fore kazık çakımının tamamlandığını söyledi. Günaydın, 16 metre yüksekliğinde, 40 metre cephesi olacak 5 ayrı bölümden oluşacak müzenin dünyada nerede bir Türk varsa onu ilgilendireceğini kaydetti.

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, zigzaglı, kırma sistemle odalar şeklinde çayın her iki tarafında yer alacak olan Etnografya Müzesinin pazar günü devam eden inşaat çalışmalarını yerinde inceledi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın incelemelerinin ardından yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Türkiye’nin en önemli müzelerinden birisini Isparta’da yapmayı düşünmüştük. Şu anda Etnografya Müzemizi devam ettiriyoruz. Boyu 400 metre olacak müzemizi 6 metre yukarıya alarak altından çay geçiyor. Zemin emniyetinin çok sağlam olması açısından 150’ye yakın fore kazık çakıldı. Bu işlem bitti. Zemin güçlü çıktı. Şimdi de temel ve üst kalıplara geçiyoruz. Bunu ekip olarak kontrol ediyoruz. İddialı bir yerde, iddialı bir proje yapıyoruz. Tamamen Isparta’ya has, Türk Mimarisinin özelliğine has bir çalışma yapılıyor. Her an inşaat çalışmalarını takip ediyoruz. Büyük bir eser olarak hazırlanan projeyi Isparta’mıza kazandırmak istiyoruz.  Zemin altında büyük taş dolgular çıktı, bu bizi baya uğraştırdı. 22 metre olmak üzere yer altına 150’ye yakın kazık çakıldı. Şimdi temele ardından da kat kolonlarına geçiyoruz. Fore kazık çakımı esnasında zeminin taşlık olmasından dolayı çok sayıda bıçak kırıldı. Ciddi anlamda vaktimizi aldı.  Yoğun bir şekilde çalışmaların neticesinin sonuna geldik. Burada Türk milletinin anlamını ortaya çıkaracak birbirine bağlı 5 ana bölümden oluşan 400 metrelik bir yapımız var. Hareketli bir çalışma. Bir bina bölümü 16 metre yüksekliğe 40 metre cepheye sahip. Bu müzemizde ana konulardan birisi Ergenekon Müzemiz var. Bu Türk Milletinin en büyük destanı. Ancak 8 sene evvel Ergenekon operasyonu diyerek Türk milletinin destanını zedelemek istediler.  15 Temmuz’da Ergenekon’u yapanlarda ortaya çıktı. Hem bir yandan destanımızı yıkmak istediler, hem de Türk milletini Amerika’ya teslim etme, yıkma politikası ve FETÖ olayı ortaya çıktı. 252 şehit verdik. Bu müzenin yapımını 8 yıl önce planladık. Bu operasyonu yaptıkları gün bu müzeyi yapma olayı doğdu. Türkiye’de ve dünyada bin ton mermerden nakış gibi işlenmiş bir eser yok. Isparta’nın takip edilen, yüksek değer kazandıran bir müzesi olacak. Şu anda bin ton taştan Ergenekon’un işlenmesi başlandı. Heykel tıraşlarımız çalışıyor. Bunlar bu yapıya taşınacak ve destanımız canlı olarak görülecek. Tasarımı tamamen Isparta Belediyesine ait. Nerede bir Türk varsa bu müzemiz onu ilgilendirecek. Yakında Dede Korkut Müzemiz de geliyor. Bir, iki aya kadar o müzemizin de ihalesi yapılacak. Artık Türklüğün merkezi Isparta olacak. Heyecanlı bir çalışma yapıyoruz. Cumarteside, pazarda olsa burası çalışmalarını devam ettiriyor. Türkiye’de ve dünyada böyle bir çalışma ilk defa Isparta’da olacak. Şimdiden bu çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum. Bu müzeler tamamlandığında kültür turizmi bakımından en önemli iller arasında yer alacak. Bir kültür, ekonomi kenti haline gelecek. Yakında bir fabrikamızı daha kuruyoruz. Bir yandan kazanıyor, böyle eserleri yapıyoruz. Yalnızca fabrika kurarak bir netice  kazanılmaz, kültürel faaliyetlerle de uç noktalarda olmak istiyoruz. Biz 217 bin nüfuslu Isparta’da bir bardak suda Türkiye’yi temsil edecek fırtınalar yaratmak istiyoruz.”

Bu haber 417 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...