“Isparta tarımda birinciliklerin şehri”

10 Ocak 2018 17:23

İl Genel Meclisinde yeni yılın ilk toplantısı gerçekleşti.  Üyelerin önergeleri Meclis üyelerin oylarına sunuldu Toplantıda ayrıca Isparta Ziraat Odası Başkanı Muslahattin  Can Selçuk Meclis üyelerine sunum yaparak bilgiler verdi, sorularını yanıtladı.

Isparta bir çok üründe rekolte ve kalite açısından Türkiye birincisi. Hal böyle olunca elması, kirazı diğer bölgelerin ürünlerinden daha fazla para ediyor. Buna karşılık başka bölgelerdeki üreticiler yada tüccarlar oralarda üretilen elmayı Isparta’daki depolara koyup, Eğirdir ve Gelendost elması olarak satma yoluna gidiyor.

Isparta ürünlerinin korunması açısından büyük önem taşıyan konu İl Genel Meclisinde tartışıldı. Aksu İl Genel Meclis üyesi Mehmet Kaya, Isparta elması bir marka olduğunu söyleyerek bu şekilde paçal edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Kaya “buna dur demezsek bizim ürettiğimiz kalitede ve aromada olmayan elmalar Isparta markasına zarar verecek” dedi. Eğirdir İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Baş ise kaçak kömür denetimi gibi kantar noktaları oluşturularak Isparta’ya diğer illerden girecek elma, kiraz gibi ürünlerin irsaliyeye bağlanmasının caydırıcı olacağını belirtti. Fevzi Özdemir konu ile ilgili kesin çözümün Isparta’da üretilen ürünlere coğrafi işaret almak olduğunu söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk İl Genel Meclisinde bilgilendirme yaptı. Bilgilendirme sonrasında sorulan sorular önemli bir sorunu ortaya koydu. Isparta tarımsal üretimde büyük başarılar yakalamış ve ürünleri marka olmuş bir. Böyle olunca Isparta’nın kaliteli ürünleri paçal edilmeye başlandı.

Ziraat Odası Başkanı Selçuk’un sunumunun ardından söz alan Gelendost İl Genel Meclis Üyesi Necdet Satılmış, “bende bir elma üreticisi olarak Isparta elmasının daha fazla reklamının yapılması için sizlerin çalışma yürütmenizi rica ediyorum. Gül ve lavantada olduğu gibi elmanın da reklamını yapmamız gerekiyor” dedi.

Aksu İl Genel Meclis üyesi Mehmet Kaya, “Isparta elması bir marka oldu. Fakat sezon başlamadan önce diğer bölgelerden bizim kalitemizi yakalayamamış ürünler getirilip depolara konuyor. Bu elmalar Eğirdir elması, Gelendost elması diye satılıyor. Isparta’ya Çivril, Karaman, Korkuteli gibi yerlerden elma getiriliyor. Bunu engellemeye yönelik bazı çalışmalar yürütülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Bu konularla ilgili çalışma yürütüyoruz. Karaman’da da yoğun elma üretimi var ama bizim gibi depoları vs. yok. Orada elma 80 kuruşsa bizim elmamız 1,20 kuruş. Isparta bu konuda marka olduğunu belli ediyor. Bunu bildikleri için başka bölgelerden elmalar bizim bölgemizde depolanıyor. Önümüzdeki ay Antalya’da Türkiye Ziraat Birliğinin bir toplantısı olacak orada da bu sorunu gündeme getireceğim” diye konuştu.

Eğirdir İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Baş, “bu konuda çözüm önerisi olarak Isparta’daki depolara konuşacak elmaların irsaliyeli giriş yapması sağlanabilir. Yani kömür denetiminde olduğu gibi bir kantar konularak gelecek elmaların irsaliyeli giriş yapması sağlanırsa vergi çıkacağı için caydırıcı bir tedbir olabilir. Maliyenin bu konuda yapacağı denetim faydalı olacaktır.

Fevzi Özdemir ise sorunun Isparta’nın diğer ürünleri içinde geçerli olduğunu söyleyerek “elmamızda olduğu gibi bu sorun kirazda da var. İleride gülde ve lavantada da bu sorunları yaşayacağız. Bunun için Isparta’nın marka ürünlerine coğrafi işaret elmamız gerekiyor. Ticaret Borsamız ve Ticaret Sanayi Odamız bu konuda profesyonel bir çalışma yaparsa ürünümün korunmasını sağlayabiliriz” dedi.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, İl Genel Meclisi’nde oda çalışmaları hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Mustahattin Selçuk Isparta’nın bir çok tarım ürününde Türkiye birincisi olduğuna dikkat çekerek, tarımsal üretimdeki başarıda çiftçilerin payının büyük olduğunu söyledi.

Yeni yılın ilk İl Genel Meclisi oturumunda Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, meclis üyelerine oda çalışmaları hakkında bilgilendirdi. 2015 yılından bu yana görev yaptığı Ziraat Odası’nın Türkiye Ziraat odaları Birliği’ne bağlı bir kuruluş olduğunu kaydeden Selçuk, birliğin Türkiye’de 780 odasının bulunduğunu söyledi. TZOB’un çalışmalarını 9 bölgeye yaydığını Isparta’nın 8. Bölgede yer aldığını anlatan Selçuk, Isparta’da tarım üretiminin Türkiye ve dünya pazarı için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Isparta’nın gül çiçeğinde yüzde 82’lik üretimle Türkiye birincisi olduğunun altını çizen Selçuk, “Isparta yüzde 68’lik üretimle lavantada, yüzde 20 üretimle elmada, yüzde üretimle kirazda, 13 milyon yüz bin 905 sertifikalı meyve fidanı ve klon anaç üretimi ile Türkiye birincisi durumunda. İlimizde bulunan 103 soğuk hava deposuyla, soğuk hava kapasitesinde yine Türkiye’de birinci sıradayız. Bunun yanı sıra kayısı, karanfil, mantar, üzüm, çilek üretimi ve örtü altı tarımı ilimizde büyük ivme kazanmaya devam etmektedir. İlimizde tarımsal üretimdeki başarının büyük olmasının sebebi, öncelikle üretim yapan çiftçilerimizin başarısındandır” dedi

Ziraat Odası Başkanı olarak çiftçileri temsilen Isparta’da bulunan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, Türkiye genelindeki ziraat odaları il ve ilçe başkanlarıyla ikili diyaloglar içinde bulunarak çiftçinin sorunlarını ve isteklerini dile getirip Isparta tarımını bölgede daha etkin hale getirmeyi hedeflediğini anlatan Selçuk, “ayrıca 7 ilçemizde bulunan ziraat odalarının il koordinasyon kurul başkanlığını yapmaktayım. İlçe ziraat odalarını da temsil ettiğim için kurum olarak ilimize gelen misafirlerin en iyi şekilde ağırlanmasını sağlamaktayım. Ziraat Odası olarak da sizlerden gelen taleplere açığız” diye konuştu.

Selçuk’un sunumunun ardından meclis üyeleri, Isparta’nın tarımsal ürünlerine yönelik sorunları içeren önerilerini aktardı. Selçuk, bu önerileri gündeme alacağını ve gerekli mercilerde konuların masaya yatırılacağını söyledi. İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat da, çalışmalarından ötürü Selçuk’a teşekkür ederek, “Kendisi odasıyla ilgili her gün yeni araştırma ve bilgi toplama peşinde. Onun çalışmaları biz Meclis’i yakından ilgilendiriyor. Ayrıca kendisi bir fenomen. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi

Bu haber 364 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...