BAKA, Manavgat iş dünyasıyla buluştu

21 Ocak 2013 19:23

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Antalya’nın önemli turizm merkezlerinden olan ilçesinde Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MASİAD) aylık istişare toplantısında iş dünyasıyla buluştu. BAKA’nın vizyonu, görevleri, faaliyetleri ile yeni mali destek programları hakkında bilgilendirildiği toplantıda, Manavgatlı işadamlarının ilçe ekonomisi için hayati önemdeki alt başlıklarla çıkılan destek programlarından yararlanabilmeleri için proje üretmeleri istendi.

MASİAD’ın aylık düzenlediği istişare toplantılarının üçüncüsünün gündemi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve mali destek programları oldu. BAKA, Titreyengöl’deki Lake&River Side Hotel’deki toplantıda Manavgatlı 285 işadamı ile biraraya geldi. Toplantıya Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ile çok sayıda işadamının katıldığı, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Proje Yönetimi Birim Başkanı Sinan Mesuter’in kalkınma ajansı ve yeni çıkılan 2012 Mali Destek Programları hakkında bilgilendirme yaptığı toplantının açılış konuşmasını MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş yaptı.

Yerel potansiyeli harekete geçirmek ve bölgenin bütüncül bir yaklaşımla kalkınmasına destek olmak amacıyla BAKA’nın çok önemli kurum olduğunu belirten MASİAD Başkanı Boztaş, Manavgat’ın ekonomik yapısının turizme dayalı olarak geliştiğini ve diğer sektörlerin gelişmediğine dikkat çekti. BAKA’nın çıktığı 2012 Mali Destek Programı’nın “Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi”, “Alternatif Turizmin Geliştirilmesi” ve “Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi” alt başlıklarından oluşmasının Manavgat’taki işletmeler için yerinde tercih olduğunu vurgulayan MASİAD Başkanı Boztaş, şöyle devam etti:

“Yenilikçilik ve inovasyonun kalkınmada çok önemli. Altenatif turizm seçenekleri konusundaki projelere Ajansımızın destek verecek olması kayda değerdir. İlçemizdeki önemli sektör turizmdir. İlçemizde kış aylarında tesislerin yüzde 65’i kapalı durumdadır. Turizmi çeşitlendirme adına arayışta olmalıyız. Serbest sağlık turizm bölgeleri arayışları vardır. Manavgat’ta buna uygun alanlarımız  vardır. Diğer bir konu da tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesidir. Yumurtalarımızı farklı sepetlere koyuyor olmamız gerekmektedir. Tarım sektörü çok önemlidir ve kendini toparlama sürecindedir. İhracata yönelik ürünler yetiştirmeli ve sorunları aşmalıyız. Tarıma yatırımı artıracaktır. Ajansımızın bunu desteklemesi işadamlarımız teşvik eden unsurlardır. Manavgatlı işadamlarımız bunu değerlendirmelidir. İşadamlarımızın teklif çağrısına mutlaka proje sunmasını istiyoruz. Toplantımıza katılan BAKA’ya teşekkür ediyoruz.”

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR’IN GÖSTERGESİ TOPLANTI

Birlikten kuvvet doğduğunun bir göstergesi olan istişare toplantılarını düzenleyenleri kutladığını söyleyen Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, 2.5 yıl önce kurulan, bölgenin ekonomik gelişmesine yönelik olarak gereken her türlü alanda yeralan kurum olan BAKA’nın bu kısa sürede çok önemli yatırımların gerçekleşmesini sağladığını belirtti. BAKA’nın kuruluş nedeni, çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Engin, “İstenilen düzeyde kalkınma sağlanması amacıyla yerelden kalkınma modeli olarak kalkınma ajansları kuruldu” dedi.

Merkezi bürokrasinin taşra örgütü olmayan Kalkınma Ajansı’nın yönetim kurulunun Antalya, Burdur ve Isparta’nın valileri, 3 ilin belediye başkanları, 3 ilin ticaret ve sanayi odası başkanları, 3 ilin il genel meclisi başkanlarından oluştuğunu hatırlatan Tuncay Engin, kendine özgü bütçesi olan yerinden kalkınma amacıyla faaliyetlerini sürdüren kurum olduğunu vurguladı. Engin, BAKA’nın yatırımcılara mali ve teknik konularda destek sağlamaya, Batı Akdeniz Bölgesi’nde yapılacak yatırımlara öncülük etmeye, işletmelerin kapasiteleri ve ihracatlarını artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

BAKA’nın, görev alanı 3 ilde kamu kuruşları, yerel yönetimler ve STK'larla koordinasyonu sağlayıp, yatırımcı kurumlar arasında işbirliğini artırmaya odaklı çalışma yöntemi izlediğini belirten Genel Sekreter Engin, tüm alanlarda bölgeye yerli ve yabancı yatırımcıyı çekmeyi amaçlayan ve yerel potansiyeli harekete geçirmek için çalışmalar yürüten BAKA’nın sivil toplum örgütleriyle işbirliğine her zaman hazır olduğunu vurguladı. Tuncay Engin, şöyle devam etti:

“MASİAD’ın 1994’de kurulan, 82 üyesi bulunan, üyelerinin 40 bin yatakla turizme hizmet ettiklerini, 15 bin istihdam sağladığını biliyorum ve kendilerini kutluyorum. Manavgat’ın ekonomik yapısındaki, turizm dışında, ticaret ve sanayi sektörlerindeki araştırmayı içeren Manavgat 2050 Vizyon Projesi’ne BAKA olarak destek verdik. Proje olumlu sonuçlar sağlayacak. Sivil toplum çok önemli. 285 katılımcının bu toplantıya katılması da birlik ve ortak çalışma gücünün ne kadar güzel olduğunu ortaya koyuyor.”

‘HER BİRİNİZ PROJE HAZIRLAYIN VE GİDİN’

Antalya Valisi Dr Ahmet Altıparmak’ın talimatıyla mango proje hazırladıklarını belirten Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da, “Mango projesine bilet parası lazımdı. Bu bilet parasını kim verdi biliyor musunuz; BAKA verdi. Şu anda artık mango Türkiye’de Manavgat’ta yetişiyor. Meyve vermeye başladı. Kışa karşı dayanıklıdır. Üretimde bir sıkıntı çıkmazsa artık Türkiye’nin alternatif tarım ürünü vardır. İşte bunun biletini BAKA kesti. BAKA inşallah size daha güzel biletler kesecek katkısı olsun. Mangoda gerçekleştirilen güzel başarıdan daha güzelini sağlayacağına inanıyorum. İstiyoruz her birinize bir bilet kesecek proje hazırlayın. Proje hazırlayın ve gidin. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaymakam Bulgurlu, Genel Sekreter Tuncay Engin’e teşekkür plaketi vermesinin ardından BAKA Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter de, Antalya, Isparta ve Burdur’daki yatırımcılara doğrudan finansman desteği sağlayacak 2012 Mali Destek Programı’ hakkında sunum yaptı. Hangi projelerin kabul göreceğini, dikkat edilmesi gereken noktalar, projelerin uygulanma yeri ve süreleriyle ilgili bilgi veren Mesuter, Program ile Hedeflenen Sektör ve Alanlar, Destekten Karşılanabilecek Maliyetler, Maliyetlerin Uygunluğu, Uygun Olmayan Maliyetler, Değerlendirme Süreci sonrasında sözleşmenin imzalanması aşamalarını anlatarak proje sahiplerinin her türlü sorularının cevaplandırılacağını, teknik desteğe hazır olduklarını belirterek proje hazırlama eğitiminin Manavgat’ta da yapılacağını sözlerine ekledi.

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...