Sebzeciler Odası Hasan Demir’le devam

13 Ocak 2018 12:37

Isparta Sebzeciler ve Manavlar Odası’nın olağan genel kurulunda mevcut başkan Hasan Demir ile Ali Durmuş’un listeleri yarıştı. Yapılan seçimde 192 oy alan Hasan Demir güven tazelerken, Ali Durmuş 159 oyda kaldı.

Isparta Sebzeciler ve Manavlar Odası’nın olağan genel kurul toplantısı dün gerçekleştirildi. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği toplantı salonunda yapılan kongreye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, Isparta Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Tural, Ticaret İl Müdürü Özcan Kesmen, Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) İl Başkanı İsa Yalçın, MHP Merkez İlçe Başkanı Akif Çapraz, Isparta Ziraat Odası Başkanı Muslahattin Can Selçuk, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri ile oda üyeleri katıldı. Kongrede yapılan seçimde mevcut başkan Hasan Demir ile Ali Durmuş’un listeleri yarıştı.

Kongrede ilk olarak divan başkanlığı oluşturuldu. Divan başkanlığına Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı getirildi. Divan başkanlığının oluşturulmasının ardından Isparta Sebzeciler ve Manavlar Odası’nın çalışma ve faaliyet raporları okunarak, yönetim ve denetim kurulunun ibrası gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin oylanmasının ardından adaylara söz verildi.

İlk olarak kürsüye gelen Ali Durmuş, konuşmasının büyük bölümünde mevcut Başkan Hasan Demir’i eleştirdi. Pazarcı esnafının sorunlarını yıllardır bildiğini ifade eden Ali Durmuş, “Maalesef bunlara çözüm bulamayan ve sizleri yalnız bırakan bir yönetim anlayışına sessiz kalmayarak, çözüm üreten, sizlerle birlikte istişare ile sorunlara ilgili kurum, kuruluşlarla kalıcı çözümler üretme noktasında başarılı olacağıma inandığım ekiple oda yönetimine talip oldum. Şahsım ve arkadaşlarımla birlikte 2014 genel kurulunda odamızı yönetme adına bu kutsal görevi yapmak için talip olmuştu. Sayın Hasan Demir’in hem bedenen, hem zihnen, hem de ruhen yorgun olduğunu, azim ve şevkinin kalmadığını, dolayısıyla odamıza gereken şekilde hizmet yapamadığını, üyelerimize dürüst ve adaletli davranmadığını bu nedenle odamızın yönetiminde bir kan değişikliğinin elzem olduğunu söylemiştim. Zaman maalesef bizi haklı çıkardı. Sayın Hasan Demir geçen bu 4 yıl içerisinde esnafımıza yönelik keşke güzel projeler üretip uygulamaya koysaydı ve biz de destekleseydik. Esnafımız birçok sorunla boğuşuyor. Ancak bu sorunlar oda ve birlikten kaynaklı değil. Aksine bu sorunları çözme noktasında mevcut başkanın ilgisiz ve duyarsız kalmasından kaynaklanıyor” dedi.

“Artık bıçak kemiğe dayanmış, esnafın içinde bulunduğu dayanılmaz bir hale gelmiştir” diyen Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunlarımız bir değil, iki değil, artık yeter. Bugüne kadar sabırla bekledik. Ama artık sabredecek gücümüz, tahammül gösterecek takatımız kalmadı. Yönetim kadromu güçlü, hizmete susamış, genç ve dinamik üyelerden oluşturup, sizi her koşulda en iyi şekilde temsil edeceğimi garanti ederim. Sadece seçim çığırtkanlığı yapan adaylardan olmadığımızı bilmenizi isterim. Yerinde görerek, izleyerek, dinleyerek, hep bir araya gelerek, sorunlara odaklanıp, çözüm arayışında olacak bir yönetim anlayışımız var. Bu onurlu göreve sizlerle birlikte yürümek istiyorum. Bizim burada olmamızın sebebi sadece seçilip bir esnaf odası başkanı olmak ya da ismimizin başına başkan sıfatı eklemekten ziyade asıl amacımız esnafımızın ekmek mücadelesini hak ve adalet çerçevesinde birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlayarak ortak sorunlara çözümler üretmektir. Bir esnaf odasının görevi sadece aidat alıp, belge ve evrak vermek değildir.

2010’da bu esnaf arkasında durup Sayın Hasan Demir’i belediye meclis üyeliğine kadar taşıdı. O dönemde pazarcı esnafına birçok söz vermişti. 2010’da esnafa açtıkları sergiler için numara verileceğini söylemişti. 2014 yılındaki kongrede Pazar esnafına pazarlarda yer verilmesi konusunda hak sahibi olacaksınız ve bu 1 yıl içinde yapılacak sözü veriyor. Geçen hafta odadan üyelere bir mesaj atıldı. Mesajda tezgah açılma belgelerinin dağıtılacağı ve önüne gelenlerin sergi açamayacağı, yeni kayıtların ancak devir işlemlerinden sonra tezgah açabileceği bildirildi. Bu seçime bir hafta kala mesaj olarak atıldı. Seçime saatler kala da sergi tapu belgelerinin 2 ay içinde odadan alınabileceği ifade edildi. Seçime saatler kala böyle bir mesaj atılmaz. Sayın başkan bu esnafla toplantıyı en son ne zaman yaptın? Yönetiminle en son ne zaman toplandın? Yönetimi toplayıp bu esnafın ne derdi var diye ne zaman sordun?”

Öte yandan başkan seçilmesi durumunda yapacakları icraatlar hakkında bilgi veren Durmuş, “Gün laf günü değil, çözüm üretme ve icra günüdür. Size çözümleri getiriyoruz. Oda başkanlığı görevini yerine getirecek bir kadro kurmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Eşitliğe ve adalete inanıyoruz. Seçilirsek üyelerimizin çıkarları doğrultusunda kayıt dışı pazarlarda satış yapan kişiler tespit edilerek ilgili kurumlarla haksız rekabetin önüne geçeceğiz. Ziraat Odası ile işbirliği yaparak ilimiz dışından gelen satıcıların satışlarını engelleyeceğiz. Esnafın sorunlarını çözeceğiz. Mahalle aralarında korsan satış yapanları engelleyeceğiz. 3 ayda bir esnafımızla toplantılar yapacağız. Bunlar daha çok patates ve soğan satıyor. Bunların nereden geldiği belli değil. Pazar yerlerinde belli yerlere dilek ve şikayet kutuları koyacağız ve sorunları yerinde tespit edeceğiz” şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye mevcut Başkan Hasan Demir geldi. Durmuş’un iddialarına yanıt veren Demir, şunları söyledi: “14 yıl önce Isparta pazarına Serikli, Burdurlu, Antalyalı, Denizlili gelir hem toptan mal satar hem de alır giderdi. O dönemde çok mücadele ettik. O zamana kadar Isparta’da Isparta esnafı diye bir şey yoktu. Biz bunu anlattığımız zaman pazarlarda bir esnaf sıfatı oluştu. Benim yönetimimde 17 yıl görev yapan yöneticiler dişlerini tırnaklarını taktılar ve bu duruma kadar getirdi. Yönetimime ithamda bulunulmasına şahsen üzüldüm. Pazarlarda yabancıları çıkarmak için yönetimimizdeki arkadaşlarımız kavgalar yaptılar. Bıçak çekenlere karşı geldiler. Kendini korumak için yaptıklarından 5 yıl ve 2,5 yıl ceza alanlar var.

Köylü Pazarı rahmetli Hasan Balaman zamanında kuruldu ve Isparta halkının gazıyla bu şekilde gitti. 12 ay burada ürün satılıyordu. 20 esnafımla köylü pazarına gittim, zabıta arkadaşlarımızla gittik, mücadele verdik. Bu bizim arkadaşlarımıza zarar.

Isparta’mız pilot bir bölge. Asker ve öğrencimiz var, hatta önemli yol güzergahındayız. Burada asker, öğrenci karşılıyoruz, yolda kalanlara yardım ediyoruz. Benim üyelerim başka illerde kaldığı zaman onlara da yardımcı oluyoruz. Bunlar kolay işler değil.

Meclis üyesi olduğum zaman size faydam oldu. Meclis üyeliğim zamanda size devir hakkı doğdu. Önceden bu hak yoktu. 100-150 bin liraya devir eden olduğu gibi en son 240 bin liraya devir eden oldu. Önceden 1 lira alamıyordunuz. İkincisi Eğirdir pazarında yer parası 80 lira istediler. O günkü başkanla görüştüm yer paraları 40 liraya düştü.  Meclis üyeliğimde metrekare olan yer metre hesabına düştü. Neredeyse 1 lira ödüyorsunuz. Başka illerde 80-100 lira.

Tapu sistemiyle bir yıldır uğraşıyorum. Pazara gelen herkesin hakkını hukukunu biz savunuyoruz. Tapu belgeleri hazır. Bazı arkadaşların numaraları değişmiş olabilir. 500 kişinin belgeleri var. Bunlar kolay işler değil.

Biz devam edersek biz, karşı tarafı olursa onlar çalışarak esnafın önünü açar. Ben tek başıma hiçbir şeye karar veremem, yönetimimle karar veririm.

Hasan Demir olarak 17 yıl boyunca gece gündüz bir esnafım beni aradığı zaman gelmedi diyen olamaz. Birisi aradığında ya da esnafım hastaneye geldiği zaman ilgiyi gösteriyorum.

Burada Ali Durmuş arkadaşımız yerine başka bir arkadaşımız aday olsaydı saygı duyar ve önümü iliklerdim. Ali arkadaşımız 2014 seçimlerinden sonra gitti ve son 3 ay önce geldi. Kendisi 3 kafe çalıştırıyor.”

Konuşmaların ardından seçim gerçekleştirildi. Yapılan seçim sonucuna göre 192 oy alan Hasan Demir güven tazeledi. Ali Durmuş ise 159 oyda kaldı.

YENİ YÖNETİM

Hasan Demir(Başkan)

Remzi Kılınç

Hidayet Parlak

Orhun Büyükleblebi

Sadullah Sağlam

Şeref Topuz

Erdal Güler

DENETİM KURULU ÜYELERİ

Salih Yüksel

Hulisi Özdemir

Ali Çakır

 

 

Bu haber 495 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...