“Bakü Katliamını Unutmayacağız”

21 Ocak 2013 19:31

Isparta Ülkü Ocakları Başkanı Akif Çapraz, 20 Ocak Bakü Katliamı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Çapraz’ın mesajı şöyle; “20 Ocak’a giden süreç Azerbaycan halkının Ermeni saldırısı ve Moskova’nın adaletsiz tutumuna yönelik gelişmeler ışığında şekillenmiştir. SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlık Divanı’nın 15 Ocak 1990 tarihli “DKÖB ve Bazı Bölgelerde Olağanüstü Hal İlan Etme“ kararı, özellikle bu kararın 7. maddesinde Azerbaycan SSC Yüksek Sovyet’ine uygulamanın kapsamını Bakü ve Gence illerine genişletme önerisinde bulunması Azerbaycan halkı tarafından adaletsiz olarak görülmüş ve tepki gösterilmiştir. Azerbaycan Halk Cephesi yönetimi Moskova’nın 15 Ocak’ta aldığı kararın Azerbaycan halkına hakaret anlamına geldiğini ifade etmiş ve Azerbaycan Yüksek Sovyet’ini 20 Ocak tarihine kadar olağanüstü toplantıya çağırmıştır. SSCB’nin Azerbaycan’daki denetimini kaybetmesi ihtimali olunca SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlık Divanı 19 Ocak’ta “Bakü Kentinde Olağanüstü Hal İlan Etme” kararı almıştır. Karar 20 Ocak saat 24.00’den itibaren geçerli olacakken 19 Ocak saat 19.27’de Azerbaycan televizyonunun, SSCB KGB’si tarafından bombalanmasıyla bu karardan halkın bilgilendirilmesi de engellenerek açıkça. Katliam yapılmıştır. Sovyet Ordusunun 20 Ocak’ta Bakü’ye ve Azerbaycan’ın diğer bölgelerine girişi sonucunda resmi açıklamalara göre 133 kişi hayatını kaybetmiş, 611 kişi yaralanmış ve 5 kişi de kaybolmuştur. 

Sovyet Ordusunun Bakü’ye giriş sebebi konusunda çeşitli açıklamalar yapıldıysa da, Azerbaycan Halk Cephesini dağıtılmak ve Türk varlığına olan kinden kaynaklanmaktaydı. 

Azerbaycan, 20 Ocak katliamını soruşturmak için bir 16 Kişilik parlamento’da komisyon oluşturmuştur. Komisyon Ocak 1992’de yayınladığı nihai raporunda Azerbaycan Türklerine karşı ağır bir suç işlendiğini, amacın Azerbaycan’ın bağımsızlığının önlenmesi olduğunu belirtmiştir. 

20 Ocak katliamı her yıl Azerbaycan’da Şehitler Günü olarak anılmakta ve bu katliam şehitlerinin gömüldüğü “Şehitler Hıyabanı” devletin en üst düzey yetkilileri ve halk tarafından ziyaret edilmektedir. 

Türkiye, 20 Ocak katliamını 1990’da dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “Onlar (Azerbaycanlılar) Şii biz Sünni” sözünü sarf etme hatasına düşse de, Türk kamuoyu ve Türk milleti katliama ciddi tepki göstermiştir. Son yıllarda dünyanın farklı bölgelerinde Müslüman kardeşlerimize uygulanan soykırımlara haklı olarak tepki gösteren Akp İktidarını takdir ederken Müslüman Türk Kimliğine yapılan soykırımlara gerekli tepkiyi göstermemesini de kınıyoruz.  

Isparta Ülkü Ocakları olarak Türk Kimliklerinden ve bağımsızlık mücadelesinden dolayı soykırıma maruz kalan soydaşlarımızı rahmet, minnet ve dua ile anıyoruz.

Ülkücü Gençler olarak son yıllarda unutturulmaya çalışılan Bakü Katliamını Unutmayacağız ve unutturmayacağız. 

Ne Mutlu Türk’üm Diyene!”

Bu haber 611 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...