Beyaz ekmek tarih olmayacak

22 Ocak 2013 15:38

Türkiye’de beyaz ekmeğin kaldırılacağının bildirilmesi üzerine Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, hükümetin tam tersi bir açıklamada bulundu. Erdeğer, tüm Türkiye’de beyaz ekmeğin içine katkı maddesi konulduğunu, Isparta’da konulmadığın bu yüzden Ispartalıların güven rahatlığıyla beyaz ekmek tüketebileceğini belirtti. Erdeğer hatta “Vebali benim olsun” dedi.

Türkiye’de obeziteyle paralel gelişen kalp, tansiyon ve diyabet oranındaki artış bakanlıkları harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı’nın kampanyasından sonra Tarım Bakanlığı da ekmekteki kepek oranını artıracak un tebliği hazırladı. Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı un tebliğine göre ekmekteki kepek oranı artacak. Bundan böyle fırıncılar sadece kepek unu alabilecek, beyaz ekmek üretemeyecek. Sağlık Bakanlığı’nın en çok önem verdiği kampanya olan obeziteyle mücadeleye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da “Beyaz ekmeği sofralarınızdan kaldırın” sözleriyle destek verdi. Ancak Isparta Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar, Kasaplar ve kebapçılar Odası Başkanı Nur Erdeğer, Başbakan Erdoğan’la aynı fikirde değil. Erdeğer, beyaz ekmeğin tüm Türkiye’de yasaklansa bile Isparta’da yasaklanamayacağını bildirdi.

BEN DE DİYABET HASTASIYIM YILLARDIR BEYAZ EKMEK YİYORUM

Erdeğer, Isparta’da üretilen beyaz ekmekle Türkiye’de üretilen beyaz ekmek arasında dünya kadar fark olduğunu bu söylentilerin Isparta için geçerli olmadığını bildirdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Erdeğer, şunları söyledi: “Başbakan’ın açıklaması Isparta için geçerli değil. Ben kendim Diyabet Hastasıyım. Yıllardır beyaz ekmek yiyorum. Zararlı değil, bence ev ekmeğinden daha yararlı. Isparta’nın genelinde beyaz ekmekte katkı maddesi kullanılmıyor. Ama Türkiye’de kullanılıyor. Başbakan, ‘buğdaydan unu çekip fırına vereceğiz’ diyor.  Sıcak havalarda tam buğdaydan tam un ekmeği zaten sıkıntı olur. Özellikle yaz aylarında 1 günde ekmeğin içi ıslak gibi, süngerimsi gibi olur. Unla alakalı bir durumdur bu. Aynı gramda ev ekmeği ile beyaz ekmeği koyun. Beyaz ekmek ev ekmeğinden en az 15 dakika önce pişer. Yani ev ekmeğinin içinin hamur oranı çok. Isparta’da kullanılan tip4, tip5 unu Türkiye’de son iki üç aya kadar bilen yoktu. Türkiye’de bizim ekmeğimiz gibi yok. Ev ekmeğimiz de beyaz ekmeğimiz de çok kaliteli. Sadece hükümetin un tebliğini ayarlaması lazım. Yeni çıkan yasaya göre; şu anda bizim ekmeklerimizden analiz alsa hükümet bize ceza yazma yetkisi  var. Hükümetin yanlış çıkardığı tebliğden dolayı. Bu fırından kaynaklanan bir olay değil, undan kaynaklanan bir olay. Hükümetin kullan dediği unda sıkıntı çıkıyor. Bunu ayarlaması lazım.

250 BİN EKMEK ÜRETEN FIRINI KAPATAMAZSIN

Beyaz ekmekle ilgili Türkiye genelinde asla yasak koyamazlar. Neden. Atıyorum Antalya’da, Denizli’de, İstanbul’da büyük tünel fırınlar var. Bunu kapattığı zaman hükümet, Antalya Ekmek, 250 bin ekmek çıkarıyor. Bunu kapattığın zaman bunun yerine 50 tane fırın açman gerekiyor. Fırının çok olması da şehre zarar verir. Başbakan’ın bunu niye dedi yine anlamıyorum. Bunun yerine keşke ekmeğin içerisine katkı maddesi koymayın deseydi. Eski usul ekşi maya ile yapsınlar deseydi.

ISPARTA’NIN EKMEĞİ HEDİYELİK GİDİYOR

Beyaz ekmek uygulaması Türkiye’de hayata geçirilemez. Geçirilirse bile Isparta’yı etkileyemez. Bize bazı duyumlar geliyor ama sadece duyumdan ibaret. Birkaç büyük şirketin illere butik fırınlar açacağını duyuyoruz. Belki de bu şirketlere rant sağlanmak isteniyor! Bunlara hiç gerek yok. Hükümet belli yasakları getirmese de halk zaten bilinçlendi. Hükümet bu yasağı çıkarsa bile halk iyiyi arayıp buluyor. Halkımız çok seçici. Isparta halkı bizim ekmeğimizden hiç tedirgin olmasın. Vebali bizim. Başbakan bunu niye söyledi bilmiyorum. Belki haklı tarafları vardır ama bunun Isparta için geçerli olmadığını düşünüyorum. Isparta’nın ekmeği artık hediyelik gidiyor. Antalya’ya, Denizli’ye, Ankara’ya, İstanbul’a.. Mesela Ankara’ya federasyon toplantısına gideceğimiz zaman Federasyon başkanı benden Isparta ekmeği getirmemi istiyor. Isparta’nın ekmeği Türkiye’de marka haline gelecek. Aslında bizim ekmeğimizin bakanlıktan yöresel işaret alması lazım. Ancak böyle şeyler kolay değil. Beni bile pes ettirdiler. Güllü ekmek yapmak istedim, bana yardım eden çıkmadı. Hatta 200 bin TL gibi laboratuar vs. masrafları çıkardılar. Ben bu parayı nereden bulayım. Kaldı gitti.

ISPARTA İÇİN ELMA, GÜL NEYSE EKMEKTE ÖYLE

Bunun yanında bizim kasap esnafımız da çok güzel. Ben kasaplarımıza bakıyorum; halkın sağlığı ile ilgili bütün önlemleri almış durumdalar. İnanın ki bizim kasaplarımız zarraf dükkanı gibi. Özellikle diğer illerle karşılaştırdığım zaman eli öpülecek insanlar. Bu alanda belediyenin denetimlerini daha sıkı tutması gerekiyor. Geçen sene denetimleri biraz yoğunlaştırdılar, ekmeğimiz daha hijyenik hale geldi. Nasıl patrona cezai müeyyide uygulanıyorsa, aslında temiz olmayan işçiye de ceza kesilmeli. Biz denetlenmek için sürekli başvuruda bulunuyoruz. Özellikle de benden başlanılmasını istiyorum. Öyle ki bazen tarım il müdürlüğünü ve belediyeyi savcılığa şikâyet etmemek için kendimi zor tutuyorum. Çünkü yeterince denetlediklerini düşünmüyorum. Ben şunu demiyorum; gelip esnafı rencide etsinler demiyorum. Kaliteli ürün çıkarmak için gerekli şartların sağlanması hususunda denetim yapmalarını istiyoruz. Bizim isteğimiz üzerine denetimler yoğunlaştıktan sonra bazı üyelerimiz bana sert tepkiler gösterdiler. Hatta birçok işyeri kapandı. Ama işin sonunda hepsi bana teşekkür ettiler ve işlerini artık keyifle yaptıklarını belirttiler. Ekmeğimiz zaten kaliteliydi ama denetimlerden sonra daha da temiz oldu. Elma, gül nasıl bir marka ise ekmeğimiz de bu alanda marka. Hatta özel olduğu için fabrikalar bize özel un üretmeye başladılar. Biz Isparta’da ekmek alanında Türkiye’den 2 – 3 yıl önde gidiyoruz. Biz hatta çıkan yasalarda ekmeğimizin örnek alındığını düşünüyoruz. Çünkü biz ne yaptıysak çıkan yasada da o yeniliği görüyoruz. Ben bu konuda Isparta’m ile gurur duyuyorum.  Başbakan’ın beyaz ekmek ile ilgili söylediği sözleri Isparta için kabul etmiyorum. Özetle; Ispartalı vatandaşlarımızın Isparta’dan alacağı beyaz ekmek dahil olmak üzere bütün çeşit ekmeği güvenle ve rahatlıkla tüketebilir. Ben kefilim. Sadece vatandaşlarımız fırınların hijyenliği konusunda biraz seçici olsunlar. Hijyenik olmayan birkaç fırınımız var, bu konudan da rahatsızlık duyuyorum. Ekmek ruhsatı dahi yok.”

 

 

Bu haber 980 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...