Eskrimcilere durmak yok

29 Ocak 2018 18:28

Güller diyarında yenini tanınan eskrim sporunda minikler, geleceğe en iyi şekilde hazırlanıyor. 8 yaşından itibaren çocukların katıldığı eskrim sporu çalışmaları SDÜ Batı Yerleşkesi’nde bulunan Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor. 

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü sosyal ve sportif kursları devam ediyor.  8 yaşından itibaren çocukların katıldığı eskrim sporu çalışmaları Süleyman Demirel Üniversitesi  Batı Yerleşkesi’ndeki bulunan spor salonunda gerçekleştiriliyor. Kurslara şu an 20 eskrim sporcusu katılıyor.

MİNİKLER SEVDİ

                Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Eskrim Antrenörü Fuat Unul nezaretinde düzenlenen kurslarda çocuklar ilk olarak bu dalın temel eğitimini öğreniyor. Temel eğitimleri öğrendikten sonra yarışmalara katılan eskrimciler, Isparta’yı dışarıda en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyor.

ULUSLAR ARASI YARIŞMAYA HAZIRLANIYOR

                Ispartalı eskrimciler, aylar öncesinden 23 Nisan Uluslararası Çocuk Kupası Yarışmalarına hazırlanıyor. Antalya’da 10 ülkeden 1900 sporcunun katıldığı turnuva için hazırlıklarını sürdüren eskrimçiler, oldukça iddialı. Türkiye dereceleri elde etmeyi hedefleyen eskrimciler, bu dalın Isparta’da daha fazla tanıtılmasını istiyor.

ESKRİM SPORU:

Kılıçla yapılan bir spor dalı olan eskrim bir dövüş sanatıdır. Başlangıcı Ortaçağ’da kılıçla yapılan düellolara dayanmaktadır.

Eskrim temelde 3 farklı silahla yapılır. Bu silahlar flöre, epe ve kılıçtır.

Flöre: 1,1 metre uzunluğunda, ucunda küçük bir düğme ve çan bulunan ince bir silahtır. En fazla 500 gram ağırlığında olabilmektedir. İlk öğrenme aşamasında da bu silah kullanılmaktadır. Sayı kazanılma işlemi kılıcın rakibin vücuduna saplanmasıyla olmaktadır. Her iki oyuncunun da aynı anda bu vuruşu yapması halinde atak üstünlüğü olan yarışmacı sayıyı kazanır. Vuruşlar kural gereği yalnızca gövdeye yapılabilmektedir. Kol, bacak veya başa yapılan vuruşlar geçersiz sayılmaktadır. Her spor dalında olduğu gibi eskrimde de yarışmacılar rakiplerini aldatıcı hamlelerde bulunarak sayı kazanmaya çalışabilmektedirler.

Epe: Flöreden daha keskin ve ağır bir silah olan epe de vuruşlar sadece silahın ucuyla olmakta ve giyside iz bırakmamaktadır. Flöre de vuruş sadece gövdeye yapılabiliyorken epe de öyle bir sınırlama olmayıp kol, bacak ve başa da hamleler yapılabilmekte ve sayı kazanılmaktadır. Aynı anda vuruş yapılması anında her iki oyuncu da atak farkına bakılmaksızın sayı kazanabilmektedir.

Kılıç: Düz ve yassı bir silahtır. Sayı, ancak rakibin belden yukarısına kılıcın ucu veya yanıyla vurulması koşuluyla kazanılabilmektedir.

Eskrimin her spor dalında olduğu gibi özel giysileri vardır. Kılıçla yapılması sebebiyle başı koruyacak tel kafesten bir maske, vücudu koruyacak bir yelek, sağlam ketenden ya da branda bezinden yapılma ceket ve kılıcı kavramaya yardımcı olabilecek yumuşak eldivenler kullanılır.

Karşılaşmaların yapıldığı pist ölçüleri, genişliği 1,5 metre uzunluğu ise 14 metre olmalıdır.

Eskrim, sporcu da fiziksel ve zihinsel hareketliliği yüksek düzeyde sağlayan, sinir sistemi üzerinde etkili olan, kasların hareketliliğini hızla sağlayan ve önemli ölçüde zekâ gerektiren bir spor dalıdır.

 

Bu haber 462 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...