PYS ile eviniz emin ellerde

22 Ocak 2013 15:56

Isparta’da emlak sektöründe çığır açacak yeni bir sektör doğdu; Profesyonel Yönetim Sistemi (PYS). Bu sistemle evinize, apartınıza profesyonel kişiler bakıyor, ev sahipleri hiçbir sorun ya da sıkıntıyla karşılaşmadan her ay kiralarını bankadan gönül rahatlığıyla çekiyorlar. Sistemi Isparta’da birçok ünlü işadamı ya da gayrimenkulü bulunan kimseler tercih ediyor.

24 aydır Isparta’da Profesyonel Yönetim Sistemi kullanılıyor. Sistemin mimarı Ömer Çobaner, bu fikrin bir ihtiyaçtan doğduğunu ve 2 yıldır Isparta’ya tanıtmaya çalıştığını belirtti. Bu süre zarfında hiçbir mal sahibinden ücret bile almadığını ve artık herkesin bu sistemle tanışmaya başladığını ifade eden Çobaner, sistemin güvenirliği konusunda açıklamada bulundu.

ÜNLÜLER KULLANIYOR

Bu sistemi Isparta’da gayrimenkulü bulunup da il dışında yaşayan, yaşlı kimselerin ve Isparta’da bulunup da iş yoğunluğu nedeniyle takipte zorlanan kimselerin kullandığını bildiren Çobaner, bu kimselerin genelde ünlü isimler olduğunu aktardı. Kiracının ev sahibini, ev sahibinin de kiracıyı tanımadığı bu sistemin tamamen güvenli olduğunu ifade eden Çobaner, şunları söyledi: “Şimdi Isparta’da 20 dairelik apartınız var ya da tek veya 2-3 tane daireniz var diyelim. Bize ulaşıyorsunuz biz sizin yerinize cüzi bir ücret karşılığında sizi zahmete sokmadan takibini yapıyoruz. Kirasına, evin arızasına, masraflarına biz bakıyoruz. Yapılan işlemleri ev sahibine bildiriyoruz. Ev sahibi ise sadece aybaşında kirasını bankadan çekiyor. Başka hiçbir işle uğraşmıyor. Bu sayede kira ödenmedi, kiracı kaçtı, evde hasar oluştu gibi büyük sorunlarla ev sahiplerimiz karşılaşmıyor. Çünkü biz düzenli takibini yapıyoruz ve güvenilir kişilere evleri kiraya veriyoruz. Hatta iş o kadar benimsendi ki bu anlamda iş takibi yapabilecek personele ihtiyacımız oluştu. Şu an personel arıyoruz. Yani yeni bir sektör oluşturmuş olduk. Ben emlak işini 36 aydır yapıyorum. Bahsetmiş olduğum bu işi ise 24 aydır yapıyorum. 24 aydır oturtmaya çalışıyorum. Bu zamana kadar ev sahiplerinden ücret almadım. Şimdi ise; tek daire ise kira bedelinin yüzde 10’unu, 10’lu 20’li apart dairelerde ise daire başına 10 lira 20 lira gibi bir ücret karşılığında biz evlere ve apartlara düzenli bir şekilde bakıyoruz. Bu sistem nereden doğdu? Bu sistem, bir gün yaşlı bir teyze ile oturuyordum, dairesinin olduğunu bana söyledi. ‘Keşke birisi benim yerime kirayı teshil edip, evin sorunları ile ilgilenip beni uğraştırmasa, ben de neyse ücreti versem’ dedi. Ben de bu fikirden yola çıkarak 2 yıl önce bu sistemi geliştirdim.

NE KİRACI NE DE EV SAHİBİ MAĞDUR OLUYOR

Bu sistemde kiracı ev sahibini bilmiyor, ev sahibi kiracısını bilmiyor. İkisi de arada olan beni biliyor. İki taraf ta bir sorunla karşılaşırsa beni buluyor. Mesela şöyle bir örnek vereyim; geçen gün kiracının birisi kirasını 10 gün geciktireceğini söyledi. Ben de tamam dedim, kendi cebimden ev sahibine kirasını yatırdım, 10 gün sonra kişi bana kirayı teslim etti. Ne ev sahibi ne de kiracı bu durumdan mağdur oldu. Isparta’da bu sistemi benden başka yapan yok. Şu anda ortalama 85 kişinin daireleri ve apartlarına ben bakıyorum. Bu kişiler arasında ünlü iş adamlarından tutun da ömrü boyunca çalışmış, 80 yaşlarına gelmiş amca ve teyzelerim de bulunuyor. Bu sisteme en çok Isparta’da evi olup da il dışında bulunan, Isparta’da olup da işleri yoğun olan ve 60 yaş üzeri amcalar ve teyzeler kullanıyor. Hepsi de hallerinden sok memnun.

ARSALARA DA YAYILMAK İSTİYORUZ

Bu sistemin en çok uygulandığı illerden birisi Antalya. Isparta’da da gelecek yıllarda bu sistemin yoğunlukla kullanılacağını öngörüyorum. Hem ev sahibi hem de kiracı açısından çok avantajlı. Bu işi 2013 yılında daha da genişletip arsaya da yaymak istiyoruz ve müteahhitlere arsa bulacağız. Kira sisteminde olduğu gibi müteahhit ile arsa sahibini bir araya getireceğiz. Her iki taraf da zarar görmemiş olacak.

AYAKLI EMLAKÇIYA DİKKAT!

Son zamanlarda ayaklı emlakçılık yapanların sayısında bir hayli artış var. Şöyle ki; aynı araba alıp satan kişiler gibi daire, apart alıp satan veya yer bulan kişiler var. Vatandaşlarımızın bunlardan kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bun insanlar ev sahibinin evini kiraya verip, parasını alıp aradan çekilir. Ya da kiracıya ev bulup parasını alır, aradan çekilir. İki gün sonra kiracı kaçtığı zaman ya da ev sahibi sorun çıkardığı zaman ayaklı kişiyi bir daha bulamıyorsunuz.”

Bu haber 763 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...