“Yardımlar, 2017 yılı sonunda 640 milyon liraya ulaştı”

31 Ocak 2018 16:03

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, yeni hizmet binasını tanıtmak ve sosyal hizmetlere ilişkin bilgi vermek amacıyla basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşarak gelinen noktadaki başarıları kamuoyuyla paylaştı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, yeni hizmet binasını tanıtmak ve sosyal hizmetlere ilişkin bilgi vermek amacıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya İl Müdürü Yakup Kütük, Müdür Yardımcısı Lütfü Büyükses, Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Hüseyin Aybatılı ve basın mensupları katıldı.

640 MİLYON TL’LİK YARDIM

                İl Müdürü Kütük, 2002 yılından bu yana hizmet çeşitliliği ile birlikte ekonomik anlamda gelişme sağlandığını 2002 yılında 2.2 milyon TL olan sosyal yardımların 2017 yılı sonu itibariyle 640 milyon TL’lik yardım sağlandığını söyledi. Kütük, 2017 sonunda 56 kat artışla 125 milyon TL yardım sağlandığını açıkladı.

YENİ MERKEZLER KURULDU

                İl Müdürü Kütük, şu değerlendirmelerde bulundu:

                “2002 yılında Isparta ve Türkiye genelinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 4 kalem hizmeti varken, 2017 yılında bu hizmet kalemi 39’a çıkmıştır. 2002 yılında Türkiye çapında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Isparta’da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü sadece gıda, eğitim, yakacak ve sağlık yatırımlarıyla gündemdeyken, 2017’de gıdanın, sosyal yardımların yanında eşi vefat eden kadınlara, muhtaç askerlere, yeni doğum yapmış kadınlara, öksüz ve yetimlere, muhtaç asker çocuklarına, muhtaç insanlara yemek yardımı dağıtımından, ücretsiz seyahate, engelli KPSS müracaatlarına ve onlara yardım etmeye kadar 39 kalemde faaliyetlerini genişletmiştir. 2002 yılında ekonomik yardımlar Isparta’da 2,2 milyon lira iken, 2017 yılı sonunda bu miktar 640 milyon liraya ulaşmıştır. Aile Bakanlığı olarak sosyal yardımlar ve dezavantajlı gruplara hizmet anlamında hizmet çeşitliliği çok arttığı gibi ekonomik gerçekleşme de 56 kat artmıştır. 2002 yılında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı, toplum merkezleri, aile danışma merkezi ve aile konukevleri vardı. Ama 2017 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Özel Aile Danışma Merkezi, Kadın Konukevi, Sosyal Hizmet Merkezi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi kuruldu. Türkiye’de sosyal hizmet merkezleri bakımından kurumsallaşmasını tamamlayan tek iliz. Isparta’da Uluborlu, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Eğirdir ve merkezde sosyal hizmet merkezlerinin kuruluşlarını tamamladık. Eskiden faaliyetlerimiz çocuk yuvaları ve çocuk yetiştirme yurtları olarak biliniyordu. Bakanlığımız 2013 yılında bu anlamda büyük bir dönüşüm gerçekleştirdi. Koğuş sistemi bakım sistemini terk ettik.”

“BEN EVİMDE NASIL BAKIYORSAM

ÇOCUK EVLERİNDE DE ÖYLE BAKILIYOR”

Türkiye’de sosyal hizmetler bakımından kurumsallaşmasını tamamlayan tek ilin Isparta olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Kütük, rakamlara gelinen noktayı özetledi:

“Isparta ili 2013 sonu itibariyle yurtları ve yuvaları kapattı. Bunu Türkiye’de ilk gerçekleştirilen illerden birisiyiz. Biz artık 100-150 kişiyi bir binaya doldurup oralarda bakmak sisteminden çıktık. Bunların yerine çocuk evleri koordinasyon merkezleri kuruldu. Bunların içinde çocuk evleri açıldı. Isparta’da 26 çocuk evi var. Isparta’nın her mahallesinde var. Her evde 6 çocuk, her evin başında 3 bakım elemanı ve her evde bir öğretmen, bunların her türlü sosyal, ekonomik ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılayacak sağlıkçı ve psikoloğun olduğu sistemde çocuklarımıza bakıyoruz. 26 çocuk evimizde 154 çocuğumuzun bakımını üstlenmiş durumdayız. Kendi evimde ne varsa çocuk evlerinde de aynısı var. Eskiden yuvalarda çocuklar için alışveriş yapılırken çocuklara aynı kıyafetler alınırdı. Şimdi çocuklarımız mağazaya giderek beğendiğini alıyor ve giyiyor. Bazen evde yiyorlar bazen de ödeneklerini biriktirip dışarıda istediği yerde yemek yiyebiliyor. Eskiden Engelli Bakım ve RM, Yaşlı Bakım ve RM ve Huzurevi vardı. Bunlara ilave olarak yaşlılarımıza koğuş sistemi dışında yaşlı yaşam evlerinde bakabiliyoruz. 2018 yılında bütün bakanlığı tüm Türkiye’de açacağı yaşlı yaşam evi sayısı 15, açacağı huzurevi sayısı da 7. Isparta’da yaşlı yaşam evi 3 tane Uluborlu, 1 tane Senirkent, 2 tane Şarkikaraağaç, Eğirdir ve Atabey ile Senir’de olmak üzere toplam 10 tane var. Biz bunu Isparta’da ilk yaptığımızda Türkiye’deki toplam yaşlı yaşam evi sayısının yüzde 30 bizdeydi. Yaşlılar için aktif yaşam merkezimiz var. 2 yıldır çalışıyor. 2018 yılı hükümet programında var. Toplum bunu yaşlı kreşi diye biliyor. Biz yaşlılarımızı evlerinden sabah 9’da alıyoruz akşam 5’e kadar bakıyoruz. Evde çocuğu çalışan ve yalnız kalan yaşlılarımızı bakıyoruz. Anadolu Mahallesi’nde 22 yaşlımızın bakımlarını gündüz gerçekleştiriyoruz.”

KORUYUCU AİLEDE BÜYÜK BAŞARI

Nüfusuna oranla koruyucu ailede bulunan çocuk sayısına bakıldığından Türkiye’de birinci sırada olduklarını söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, verilen destekleri tek tek anlattı:

“2017 yılında Isparta İl Müdürlüğü olarak sosyal yardımlar anlamında125 milyon lira insanların hesabına para yatırmışız. 2002 yılında başlayan evde bakım hizmeti var. Bir yaşlı ve engelliye kurumda baktığımız zaman tek kişi için devlete maliyeti 4 bin lira. Ancak evde bakım uygulamasıyla Isparta’da 3 bin 165 kişiyi kendi evinde, ailesinin yanında akrabalarına baktırıyoruz. Baktığı için aylık 1027 Tl ödüyoruz. Eğer akrabasının ekonomik kriterleri tutuyor ve yaşlı ile engellinin şartları tutuyorsa, bir hanede 967 liranın altında geliri varsa yaşlı ve engelliye bakan kişiye aylık 1027 lira ödüyoruz. Bu şekilde Isparta’da 3 bin 165 kişiyi istihdam etmiş oluyoruz. 2007’den 2017’ye kadar bu alana harcanan para 195 milyon TL. Kurumda bakılsaydı bunun tam 4 katı masraf yapılmış olacaktı ve belki akrabalarının baktığı gibi bakılamayacaktı. Isparta’da bölünmüş aile çok. Boşanmalar fazla diye ifade ediliyor ama aslında bu söylendiği gibi değil. Evde bakım uygulamasının aynısını çocuklar için de yapıyoruz. Çocuklarını ev ya da yurt ortamına almaktansa, çocuğun ailesinin maddi olarak sıkıntısı varsa, biz o çocuğa yaşı ve eğitimi ile orantılı bir ödeme yapıyoruz. 2017 yılı içerisinde bin 112 çocuğumuza 8 milyon lira ödeme yapıldı. Bakanlığımız, ekonomik sıkıntılardan dolayı bir çocuğun ailesinden ayrılmasını istemiyor. Bizim yurtta sağlayacağımız en iyi ortam bir aile şefkatinin yerini tutmuyor. 900 aileye dokunduk. 2013 yılında koruyucu aile çıktığında bu konuyu çok iyi duyurduk. O yılda 33 tane koruyucu ailemiz vardı. Yapılan haberler ve bilgilendirmelerin ardından bu sayı 93’e çıktı. Nüfusuna oranla koruyucu ailede bulunan çocuk sayısına bakıldığından Türkiye’de birinci sıradayız. Suriyeli, Afganlı ve İranlı çocuklarımıza da bakıyoruz. Engelinden dolayı kimsenin kabul etmediği bir çocuğu alan ailemiz, o çocuğu konuşur hale getirdi. Isparta bu konuda iyi örneklere ev sahipliği yapıyor. Çocuk yardımlarında 5,3 milyon liralık bir ödeme gerçekleştirildi. 9 bin 661 çocuk için ödeme yapıldı şu ana kadar. Ücretsiz seyahat konusunda bütün altyapılarımızı tamamladık. Isparta’daki her otobüs başına 600 lira ödeme yapıyoruz. Engellinin, yaşlının ve şehit yakınını taşınmasını da devlet ödüyor. Şu zamana kadar 2,1 milyon liralık bir ödeme yaptık. Isparta’da 13 adet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı var. 2017 yılında 50 milyon lira yardım yaptık vakıflara. Mehmet Tönge Mahallesinde engelsiz yaşam merkezini bu sene faaliyete geçireceğiz. 4 tane villamız, her villada 12 tane engelli ve yaşlımıza bakacağız. Uluborlu ve Eğirdir huzurevlerimiz var. Buna ilave olarak Yalvaç’ta bir huzurevi yapıyoruz. 24 adet ASDEP uzmanımız var. 24 uzmanımız ile şu anda alandayız. Artık engellilerimizin bize gelmesini beklemiyoruz. Biz engellilerimizin ayağına gidiyoruz. Her ay 120 ziyaret gerçekleştiriyoruz. Bir yıl içerisinde Isparta’yı tamamen taramış olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bu haber 805 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...