İtfaiye’ye teknolojik araç takviyesi

22 Ocak 2013 19:23

Isparta Belediyesi, İtfaiye Müdürlüğü bünyesine son teknoloji ile donatılmış Mercedes marka  İlk Müdahale Kurtarma Arazözü satın aldı.Yangın, deprem, su baskınları ve trafik kazalarına anında müdahale edilebilecek araç yine son teknolojik aparatlarla donatılarak belediyenin araç filosuna kazandırıldı. Ayrıca, 400 derece ateşe dayanıklı 60 adet özel kıyafet ve 1000 derece ateşe dayanıklı 2 adet alüminize yangına yaklaşma elbisesi alındı.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dün İtfaiye Müdürlüğü’nde düzenlenen programda yeni alınan araç ve aparatları tanıttı. 

“BİR KEREDE BİRÇOK OLAYA MÜDAHALE EDEBİLECEK”

“Uzun yıllardan beri itfaiyemizin hayal ettiği ve çok arzu ettiği ve hemen hemen hiçbir itfaiyede olmayan bir kerede çok konuları çözebilecek bir aracımızı almak istiyorduk ve Mercedes marka İlk Müdahale Kurtarma Arazözümüzü belediyemize kazandırdık. Bunun için 8 ay mücadele verdik. Çünkü en ileri teknolojik ve tabiri caizse dünyanın en iyi aracını aldık. Bu aracın içerisinde bizim için ilave edilmiş aparatlar da mevcut. Bu aparatlarla beraber en mükemmel bir araç haline geldi.

Bazı arkadaşlar spekülasyon yapmak istediler ‘araç yoktu’, ‘araç gelmedi’ gibi. Halbuki aracımız geldi ama resmi olarak plakaları takılmış vaziyette göstermek istedik.

İtfaiye erlerimizi süratle götürebilen veya su baskınlarında süratli olarak motopomplara atıp hemen gitme açısından bir ilave araç daha aldık. Buna benzer daha önceden aldığımız araçlarımız da var.

“42 METREMERDİVENLİ ARAÇ ALMAYA HAZIRLANIYORUZ”

Bizim 5 tane itfaiye arazözlerimiz var.  2 tane de merdiven aracımız var. Biri 28 metreli, diğeri de 18 metreli. Şu anda Isparta’ya imarda sosyal donatı alanları veriliyor. Böyle bir yasa olduğu için yüksek katlar yapılıyor. Ben aslında yüksek katı sevmeyen bir insanım yağmurda, depremde problem oluyor. Bir de yüksek katlar insan psikolojisine ters düşen yapılar. Ama kanun gereği bunun yapılması yoluna gidiliyor. Bunun da hazırlıklarını yapıyoruz. Şu anda da hedefimiz42 metremerdivenli aracımızı da önümüzdeki yıla almaya hazırlanıyoruz.

TOPLAM 12 ARAÇ İTFAİYE BÜNYESİNDE HİZMET VERİYOR

Bu aracımızı 8 ay araştırdık. Şu anda bizim 12 tane aracımız var. 2 adet merdivenli aracımız, 1 tane takviye aracımız, yeni aldığımız araçla birlikte 2 tane kurtarma aracımız, 1 tane hizmet aracımız, 1 tane de makam aracımız var. Bu şu anda Isparta’ya yeterli. İtfaiye çalışanlarımız en kısa zamanda acil bir şekilde istediğimiz noktaya, istediğimiz dakikada yetişebilirler. Bütün arkadaşlarımız bu konuda son derece eğitimli ve çok başarılı. İtfaiye noktasında çok güzel unvanlara sahibiz. Bölgede en iyilerdeniz. Tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

7 ADET SU EMME ARACI

Ayrıca 7 tane de Su Emme Aracımız var. Son teknoloji. Bu 1 milim’e kadar suyu emebiliyor. Özellikle bodrum katlardaki su baskınlarında 10 cm’e kadar buyu emebiliyorduk daha önce. Şimdi ise bu aracımız sayesinde 1 milim’e kadar suyu emebiliyoruz.

Yeni aldığımız araçta 2 bin 500 tonluk su deposu var. Aynı zamanda basıncı da çok yüksek. Bu basınçta hiçbir araç yok. İstediğin mesafeye suyu yükseltebiliyorsun. Depremlerde de çok işe yarıyor. Kaldırma ve kesme aparatları, basınçlı pompaları, aydınlatma özelliği ile çok kapsamlı bir sistemi var.  Afetlerde ve trafik kazalarında kullanılabilecek çok önemli bir araç.

“SU EMME MOTOPOMPLARI FAZLA GELİYOR ARTIK”

Ayrıca 21 adet de motopompumuz var. Motopomplar bugün 200 ev baskınına müdahale edebilecek şekilde. Suyu emen motopomplarımız artık fazla geliyor. Önce zor yetiyordu ama şimdi fazla geliyor. Çünkü altyapımız son derece iyi. İlk belediye başkanı olduğum zaman 475 eve su basıyordu. Sonra 275’e,135’e, 87’ye 47’ye düştü. Şu anda ise 25 evi geçmiyor su baskınları. Bu araçlarımız, tozlu bir bodrumda beklemeyecek, her an için kullanılabilir bir vaziyette duracak.

“2’NCİLİĞİ KABUL ETMİYORUZ, BİRİNCİ OLACAĞIZ”

Şehrimizin her yerine sağlı sollu dağıtılmış ızgaralar koyduk ve balık sırtı afsala yapıyoruz. Şu anda 5 bin 500 adet ızgara dağıttık. Önümüzdeki yaza da 20 bin ızgara dağıtımı yapmayı ve250 kmasfalt dökmeyi hedefliyoruz. 20 bin ızgara, mucize olarak kabul edilen bir çalışma. Hem yapım, hem zaman bakımından. 40 senede yapılacak bir işi sen kalkıyorsun 2 senede yapıyorsun. Tabi bu mucize. Tüm ekibimiz, derece üzerinden gidiyoruz artık. Dereceden 2’nciliği kabul etmiyoruz. 1’nci olacağız. Hangi şehirle kıyaslarsanız kıyaslayın, dev mesafeler alarak marka olmuş durumdayız.

“2 ADET ALÜMİNİZE YANGINA YAKLAŞMA ELBİSESİ ALINDI”

400 derece ateşe dayanıklı elbise aldık toplam 60 tane. Ayrıca 2 tane de 1000 dereceye dayanıklı özel bir kıyafet aldık. Bu elbiseler daha önce yoktu, yeni aldık. Fiyatı da çok yüksek ama yaptığı iş daha önemli. Alevin içinden bir can kurtarması 1 tane elbiseye bedel.

Yeni alınan araçlar ile ilgili verilen brifingin ardından, dualar edildi ve kurban kesildi. Daha sonra İtfaiye çalışanları tarafından kurtarma gösterileri yapıldı.

Bu haber 1081 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...