Bacalarınızı bir kere daha temizleyin

22 Ocak 2013 19:24

İtfaiye Müdürü Halil Açar, lodosun kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Açar, bacalarını temizleten vatandaşlara bir kere daha temizletmeleri gerektiğine değinerek “Nasıl yiyecek yakacak hazırlığı yapıyorsak baca temizliğinin de yapılması lazım” dedi.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden soba zehirlenmelerine bağlı ölümler duyulmaya başlandı. Lodos’un kendini göstermesiyle ölüm oranlarının arttığını ve bunun için de baca temizliğinden soba yakımına kadar birçok konuda vatandaşların önlem alması gerektiğini belirten İtfaiye Müdürü Halil Açar, hayat kurtaracak tavsiyelerde bulundu. Açar, “Kışın, soğuk yüzünü gösterdiği bugünlerde, kış hazırlıkları da son aşamaya geldi. Nasıl yiyecek, içecek, giyecek, yakacak hazırlığımızı yapıyorsak baca temizliğimizi de yapmak zorundayız.”dedi. Bacaların bugüne kadar temizletilmiş olması gerektiğini hatta temizletenlerin bir kere daha temizletmesini isteyen Açar, şu açıklamada bulundu: “Baca bakımlarının sonbahar aylarında yaptırılması gerekiyordu. Alçak basınçlı havalarda yani özellikle lodos esintilerinde soba zehirlenmelerinden dolayı ölüm olaylarının arttığına şahit oluyoruz. Ayrıca yanan soba veya kaloriferden ısınma verimi de alınmamaktadır. Baca temizliğini baca temizlemede uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılması tercih edilmelidir. Kalorifer olan binalarda da yakıt odasından itibaren bacaya kadar olan yolları dikkatlice temizlenmelidir. Bu noktada hemşerilerimizi şimdiden uyaralım istedik. Ayrıca kışın çamaşırlarımızı kuruması için astığımız sobaların üzerinde unutmayalım. Bunlar ev yangınlarına da neden olabiliyor.

BACALAR DÜZENLİ OLARAK TEMİZLETİLMELİDİR

Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenme ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı, gaz kullanıldığında ise 3 ayda bir temizlettirilmeli. Bacaların çatıdan en az1 metreyüksek olmasına dikkat edilmelidir. Hukuki olarak bina ve işyerlerinin yöneticileri kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici veya sorumluları düzenli olarak bacalarını temizletmek ve sertifikasını almak zorundadır.”

BACALARIN YÖNLERİ DOĞRU SEÇİLMELİ

Açar ayrıca şu uyarılarda bulundu: “Bacaların kapakları, bacaların yönleri doğru seçilmeli. Rüzgârın esme yönünün farklı olabileceği ve içeri verebileceğini düşünerek hareket edilmeli. Kesinlikle tam yanma sağlanmadan soba kapakları kapatılmamalı. Özellikle rüzgârlı havalarda sobalarını kapatarak üstüne kömür atarak uyunmamalı, rüzgârın yönünü düşünerek hareket edilmeli. Baca temizlikleri özellikle sobalar kurulmuşsa bile tekrar yapılmalı. Soba borularının temizliğinin yapılması ve bazı noktalarda pencereden dışarıya verilen soba borularının rüzgârın esmesiyle birlikte içeri verebileceği gazdan dolayı zehirlenme olabileceği unutulmamalı.”

 

Bu haber 609 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...