Dünya Lepra (Cüzzam) Haftası

3 Şubat 2018 10:25

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Selma Korkmaz, cüzzam hastalığının tanısı konulduğunda kolayca kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu ifade ederek, çoklu ilaç kullanımı ile yapılan tedavi ve takibin deri ve zührevi hastalıkları kliniklerinde yapıldığını dile getirdi.

Korkmaz, Dünya Cüzzam Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Her yıl Ocak ayının son haftası " Dünya Lepra (Cüzzam) Haftası " olarak ilan edilmiştir. Lepra hastalığı; mycobacterium leprae isimli basil tarafından oluşturulan, başta deri ve sinir sistemi olmak üzere, tüm organ ve sistemleri etkileyebilen bir hastalıktır.  Halk arasında cüzzam hastalığı olarak da bilinmektedir. Hastalığın etkeni çoğunlukla tedavi edilmemiş hastaların derisindeki ülserden temasla ve solunum yoluyla bulaşır. Ayrıca daha az sıklıkla hastaların ter ve yağ bezi salgılarından etken yayılabilmektedir. Hastalığa yol açan basil 2-4 yıl gibi çok uzun zamanda çoğalır, bazen bu süre 30 yılı bulabilir. Bu nedenle klinik belirtilerin görülmesi çok uzun zaman alabilmektedir. Hastalığın farklı klinik tipleri bulunmaktadır ve bulgular bu klinik tiplere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Klinik olarak hastalarda yüz, kalçalar, kol ve bacaklarda deri seviyesinde sınırları çok keskin olmayan soluk beyaz renkte veya hafifçe kırmızı renkte döküntüler görülür. Deri belirtilerine uyuşukluk ve duyu kaybı gibi bulgular eşlik edebilir.

 Lepra basilinin bağışıklık sistemi tarafından kontrol altına alınamamasıyla pek çok organ tutulumu oluşabilmekte ve bu durumda yaygın olarak deriden kabarık lezyonların (nodüllerin) burun kökünde ve kulaklarda ortaya çıkması ile  “aslan yüzü” görünümü oluşmaktadır.  Ayrıca kaşlarda özellikle iç ve dış kısımlarında yama şeklinde dökülmeler de görülebilmektedir.

Hastalığın tanısı, deri muayenesinin yapılması ile birlikte tanısal testlerle ve deriden biyopsi alınması ile konulur. Lepra; tanısı konulduğunda kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi çoklu ilaç kullanımı ile yapılmaktadır.  Bu nedenle sıklığı ülkemizde azalmıştır. Lepra hastalarının tedavileri ve takipleri deri ve zührevi hastalıkları kliniklerinde yapılmaktadır.”

 

Bu haber 617 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...