Tunca: “Okumuyoruz, yazıyoruz”

8 Şubat 2018 16:29

SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Fakültesi bölüm başkanı Prof. Dr. Zihni Tunca  sosyal medyada bilgi kirliliği konusunda yeni bir açıklama yaparak “kullanma kültürümüz çok yanlış ama sosyal medya günümüzün bir gerçeği” şeklinde değerlendirdi.

Toplumda sosyalleşmenin en önemli göstergesinin okuma, düşünme ve sorgulama olduğu gerçeğini belirten Prof  Dr. Tunca, sözlerinde şunlara yer verdi. “İnsanı diğer canlılardan ayıran  en önemli özelliği düşünme ve muhakeme yeteneğidir. Ancak böyle bir dönemde yaşadıklarımız A sosyal insanların diğer insanlardan daha zararsız olduğudur. Ancak deyim yerinde ise E- sosyal insanların yani bunların ben kendi tabirimle internetçi kesimler sosyal medyacı kesimler için söylüyorum. Bu şahıslar daha tehlikeli olabiliyorlar. Çünkü bu kesimin  büyük çoğunluğu sosyal ağları kullanacak kültüre sahip olmayışlarıdır.  Türkiye’de bu Facebook denen uygulamada açılan dava sayısı yürütülen savcılık soruşturmaları işlenen cinayetler hat safhaya varmış sosyal medyada kavgalar boşanmalar almış başını gidiyor. Teknolojiye karşı değiliz ama amacına uygun kullanılmıyorsa elbet karşıyız.

İnternet ve sanal alem insanları birbirleriyle buluşturma özelliğinin yanında aynı zamanda toplumda ayrıştırıcı bir durum yaratıyor. Ayrılıklara cinayetlere tanık oluyoruz sözde adı sosyal medya. Beğenme tuşuna basıyorsun ama paylaşmaya girmiyorsun. Meşhur olmak için selfi çekiyorsun ama kimsenin dikkatini çekemiyorsun. Bu iş nereye kadar gider bilinmiyor. Ama şimdiden sağlıklı gitmeyeceği de aşikar. Bu nedenle sosyal ağlar artık misyonunu tamamlamıştır. Teknolojiyi bilinçli kullanmadığımız sürece başımıza daha çok şeyler gelecek. Bizim çocukluğumuzda internet yoktu. Bizim kütüphanelerimiz vardı. Kitaplarımız vardı. Şimdi de okumuyoruz. İnternet bağımlısı olduğumuz için hep yazıyoruz.  Artık tahsillisi tahsilsizi okumuşu okumamışı bir de kendini toplum mühendisliğine soyunan kişiler kendilerini birer internet fenomeni gibi görseler bile 70 milyon insanı belki de umurunda bile değildirler. Bu işin teknik mahsurları da var. Üniversitemizde ileriki günlerde düzenleyeceğimiz bilgi kirliliği ve teknoloji tuzakları hakkında konferans vererek bunları anlatacağız. Ve halkımızı bu konularda aydınlatmamız gerekiyor. Bu görevde bize düşüyor.

 

 

Bu haber 728 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...