“Zehirlenmeler önlenebilir”

24 Ocak 2013 18:03

Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Türkiye genelinde zehirlenmelerden kaynaklanan ölümlerin arttığına dikkat çekerek, bu konuda alınabilinecek önlemleri sıraladı.

Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Akıllı; açıklamasında şunlara yer verdi:

“15 GÜN İÇERİSİNDE 23 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ”

Son günlerde Türkiye genelinde Isınma ve ısıtma amaçlı kullanılan SOBA, ŞOFBEN, GAZ SOBASI, KOMBİ, BACA ve MERKEZİ KAZAN’ lardan çıkan gazlar vasıtası ile ölüm olaylarının sık sık görülmesi ve şehrimizde son bir ay içerisinde birkaç ölümlü vakanın oluşundan dolayı Isparta Makina Mühendisleri Odası olarak bu hususta geniş bilgi verilmesi ve alınması gereken ön tedbirler hususunda halkımızı bilgilendirme mecburiyetindeyiz. Yurdumuzda son 15 gün içerisinde 23 vatandaşımız bu hususta ölmüştür.

“KARBON MONOKSİT GAZI SOLUNUM YOLU İLE DOĞRUDAN

 KANA KARIŞARAK BU YOLLA OKSİJEN ALIMINI ENGELLİYOR”

Sobandan zehirlenen şahısların genellikle sobadan çıkan karbon monoksit (CO) gazı solunum yolu ile doğrudan kana karışarak bu yolla oksijen alımını engelliyor ve netice itibari ile zehirlenme ve ölüme neden oluyor. Karbon monoksit gazı renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olmakla birlikte yanıcı özelliği olan ve zehirleyici bir gazdır. Kömür, havagazı gibi yakıtlarla olan ısıtma amaçlı soba ve aygıtlardan yanma esnasında oluşur.

“KUVVETLİ LODOSUN OLUŞTUĞU GÜNLERDE DİKKATLİ OLUN”

Kuvvetli lodosun (güneybatıdan esen rüzgar) oluştuğu son günlerde ve bilhassa bu dönemde vatandaşlarımız son derece dikkatli olmalıdırlar. Soba ve baca zehirlenmeleri genellikle dikkatsizlik ve bilinçsiz kullanımlardan şofben zehirlenmeleri genellikle dikkatsizlik ve bilinçsiz kullanımlardan şofben zehirlenmeleri de umumiyetle gaz kaçağından ziyade yeterli havalandırma olmayan yerlerde oksijen oranının düşmesi ve karbon monoksit (CO) gazının yükselmesi ile gerçekleşmektedir. Zehirlenmeler de çok erken ve çok çabuk tıbbi müdahaleler oluşturulamaz ise zehirlenmeler ölüme neden olur.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Zehirlenmelerin önüne geçmek için; bacaların yıllık temizlikleri yapılarak temiz tutulması, kalorifer kazanlarının tekniğe uygun yakılması, yanma için gerekli olan oksijeni bulunduğu ortamdan alan hermetik cihazların bulunduğu ortam dikkate alınarak şohbenlerin mümkün mertebe bina dışına alınması ve bulunduğu ortamın havalandırılması, kombili ısıtma sistemlerinde kombinin kalite belgesinin olup olmadığı ve ehliyetli kişi ve kuruluşlar vasıtası ile monte edilerek devreye alınması, su eksilmesi ile gaz kaçaklarını belirleyen alarmlı aygıtların bulunması mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir.

“BACALAR DÜZENLİ OLARAK TEMİZLENMELİ”

Isparta da genellikle soba zehirlenmeleri daha sık rastlanan hadiselerdendir. Onun için sobaların sönmemesi için şayet sönmekte ise asla tutuşması için güç yakıt konulmaması gerekmektedir.Soba yanarken yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli ve yanmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı. Soba yakma zorunluluğu var ise de; gece yatarken mutlaka söndürülmeli soba borularının birbiri ile birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar düzenli olarak temizletilmeli dumanın geri tepmemesi için baca en üst noktası çatı en üst noktasından en az bir metre yüksekte olmalıdır.

“ŞOFBENİN BULUNDUĞU YERİ HAVALANDIRIN”

Şofben kullanımında en fazla üzerinde durulacak konu şofbenler ihtiyacı olan havayı kendi ortamından alan bir cihaz olması nedeni ile mutlaka banyo dışında tercihen balkona veya zaruriyet halinde mutfaklara bacalar aracılığı ile monte baca bağlantısı olmayan cihazlar asla ve asla çalıştırılmamalıdır. Kalite ve garanti belgesine bakılmalı ve belgenin süresine de dikkat edilmelidir. Montajları mutlaka yetkili servisler kanalı ile yapılmalıdır. Zira şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından ziyade yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde gerçekleşiyor. Bu yüzden şofbenin bulunduğu yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından bina girişlerinden havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirmemelidir.

ŞOFBENDE GAZ KAÇAĞI HİSSEDİLDİĞİNDE

YAPILMASI GEREKENLER

Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde ise öncelikle gaz vanası ve tüp detektörü kapatılmalı değilse doğalgaz vanası kapatılmalıdır elektrik düğmeleri açılmamalı, açıksa hemen kapatılmalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkarabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, böyle durumlarda pençeler karşılıklı açılarak ortam havalandırmalı, hızlı bir şekilde gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalıdır. Bu hususta en hızlı metot 187 no’ lu telefon vasıtası ile doğalgaz arıza servisine ulaşılabilir. Yangın tehlikelerinde110’dan, elektrik ile ilgili tehlike anında186’dan ve yine her türlü zehirlenme konularında danışmanlık için ücretsiz 114 no’lu telefonlar aranabilir.

“SOBA, KALORİFER VE DOĞALGAZ KULLANIMLARI

İLE İLGİLİ KİTAPÇIKLAR DAĞITIYORUZ”

Doğalgazla çalışan tüm cihazlar sisteme bağlanırken mutlaka ilgili gaz dağıtım şirketi ile irtibata geçilerek, tadilat projesi için izin alınmalı ve yetkili bir makine mühendisi kanalı ile bulunduğu firma tarafından bağlanmalıdır.

Kombi mutlaka bir baca vasıtası ile bağlanmakla beraber cihaz içi gerekli ve yeterli büyüklükte alan olmalı ve kombiler mümkünse balkona bağlanmalıdır.

Pencere ve duvar delinerek baca bağlantısı sağlanan mekânlar da delik çevresinde mutlaka sızdırmazlık sağlanmalıdır. Balkon veya mutfaklara bağlanan kombiler hermetik cihazlar olduklarından yanma için ihtiyaç olan taze havayı bulundukları ortamdan almazlar. Bunlar içi içe geçmiş iki boru ile dışarıya bağlandıkları için dış borudan sıcak baca gazları atılmakta iken içteki borudan yanma havası girer. Ve böylelikle verim yükselir.

Kazan dairelerinde kazan yakma teknikleri ve uyulması gereken hususlar ateşçi belgeleri verilirken uzun uzun izah edilmesine rağmen yine birçok merkezi ısıtma sistemlerinde yeterince titizlik gösterilmediği ve hatta geçmiş yıllarda kazan dairesinde zehirlenerek ölen vatandaşlarımız olduğu vakidir. Onun içindir ki kazanlar mutlaka yetkili ve belgeli yakıcılar vasıtası ile yakılmalı yakıta kazan-baca bağlantısına ve bacanın yıllık temizliğine mutlaka riayet edilmesi gerekmektedir.

Makine mühendisleri odası olarak bu konuda halkımızın aydınlatılması bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi amacı ile soba, kalorifer ve doğalgazı kullanımları ile ilgili ayrı ayrı küçük kitapçıklar bastırarak halkıma ücretsiz şekilde vermekteyiz”.

Bu haber 846 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...