İşsize Bin 623 Lira Maaş

12 Şubat 2018 19:01

İşkur İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işsizlik maaşlarında belli bir artış yaşandığını belirterek; “Maaşın alt limiti, 710 liradan 811 liraya, üst limiti de bin 421 liradan bin 623 liraya yükseltilmiştir” dedi.

Vatandaşın işsiz kalması durumunda geçici bir süre hayati ihtiyaçlarını devam ettirebilmesini sağlayan işsizlik maaşının 2018 rakamları belirlendi.

Her yıl uygulanan asgari ücret artınca asgari ücrete endeksli hesaplanan işsizlik maaşının da arttığını ifade eden Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; “Bilindiği gibi hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor. Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl yani 2017 yılında işsizlik maaşının üst limiti bin 318 liradan bin 421 TL’ye yükselmişti. Bu doğrultuda, asgari ücret artınca asgari ücrete endeksli olarak hesaplanan bazı ücretler arasında yer alan işsizlik maaşı da arttı. 2018’deki işsizlik maaşı, en düşük 811 lira oldu. İşsizlik maaşının üst sınırı aynı dönem için bin 623 lira olarak uygulanacaktır” dedi.

İŞSİZLİK MAAŞI

NASIL HESAPLANIR?

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, işsizlik maaşının nasıl hesaplandığını da açıklayarak; “İşsizlik maaşı, işsiz kalan kişinin son dört aydaki ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. Bu kişinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun alacağı işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

İşsizlik maaşı almak isteyen işsiz kalmış vatandaş, son 120 gün içerisinde prim ödemiş ve son 3 senede 600 gün işsizlik prim yatırmış olması gerekmektedir. İşsizlik maaşı almak isteyen kişi, işsiz kaldıktan sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine yani kurumumuza kayıt olup gittiği İŞKUR merkezinde ya da online olarak www.iskur.gov.tr adresinden başvuru yapmalıdır. Maaş sınırları geçerli asgari ücret göz önüne alınarak yapılıyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yükseği ise yüzde 80’i kadar oluyor” dedi.

BAŞVURU İÇİN GEREKEN

ŞARTLAR NELERDİR?

İşsiz kalan bir vatandaşın işsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartların kanunla belirlenmiş olduğunu vurgulayan İl Müdür Vekili Öksüz, bu şartları da şöyle sıraladı:

1 – Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

2 – Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

MAAŞ SÜRESİ NEDİR?

NASIL BELİRLENİR?

İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

İŞSİZLİK MAAŞININ

KESİLDİĞİ DURUMLAR

Belirli şartlar doğrultusunda verilen işsizlik maaşı hakkı, bazı durumlarda geri alınabiliyor. İşte, ödeneğin kesildiği durumlar; İŞKUR tarafından teklif edilen bir işin son iş yerindeki şartları kapsamasına rağmen işi, haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin vatandaşların işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir. İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı öğrenilen vatandaşların ‘Emeklilik’ gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir. İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik ödenekleri kesilmektedir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanmaktadır. Ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçememektedir.

30 GÜNLÜK KRİTİK SÜRE

Bu maaşın sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yükseği ise yüzde 80’i kadar oluyor. Bundan sadece damga vergisi kesiliyor. Bu parayı almak için mutlak surette İŞKUR’a başvurmak gerekiyor. Başvurular eskiden doğrudan yapılırken şimdi internet ortamında da oluyor. Ancak burada çalışan için 30 günlük kritik bir süre var.

KAÇ AY MAAŞ ALINIYOR?

Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor” dedi.

 

Bu haber 640 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...