BOĞAZİÇİ, HEDEF BÜYÜTTÜ

14 Şubat 2018 15:27

3 yıl önce 'Butik bir kolej' mantığıyla kurulan Boğaziçi Koleji, ortaokul ve lise tercihinde öğrenci ve velilerin sürekli artan ilgisi ile karşı karşıya. Boğaziçi Koleji Kurucularından Okay Karaman, 2005'den bu yana eğitim sektörünün içerisinde olduklarını söyledi.

Dershanelerin dönüşüm sürecine katkı vererek Halıkent Mahallesi'ndeki Telekom'a ait binada kolej yatırımına imza atan 5 eğitimcinin kurduğu Boğaziçi Koleji, kısa zamanda kendisini ispat etti. 3 yıllık dönemde 700'e yakın öğrenciyi okutan, birçok öğrenciyi de mezun eden Boğaziçi Koleji, ortaokul ve lise eğitiminde öğrencilerin ve ailelerinin artan ilgisi ile karşı karşıya. Zira 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı için ara sınıflara öğrenci kabul edilemedi.

2005'DEN BU YANA

EĞİTİM FAALİYETİ

Boğaziçi Koleji Kurucu Temsilcisi Matematik Öğretmeni Okay Karaman, 2005'den bu yana eğitim sektörünün içerisinde olduklarını söyledi. 12 yıllık süreç içerisindeki çalışmaların meyvesini yediklerini belirten Karaman, şöyle konuştu:

"3 yılda 600-700 öğrenci okuttuk. Dershanecilikte döndüğümüz ilk yıl hem Temel Lisemiz vardı hem okulumuz vardı. Sonra temel liseyi de buraya taşıdık. Tabi öğrenci bulmak kolay değil. Bu yılların birikimi. 2005'den bu yana yaptığımız dershaneciliğin meyvelerini yiyoruz. İnsanlar bize öğrenci gönderirken şunu biliyor. 'Oraya çocuk giderse eğitim-öğretim anlamında hiçbir sıkıntısı olmaz' Bizim buradaki öğrencilerimizin ekstaradan özel ders, koç ve takip gibi bir şeyi olmaz. Biz kendimizi butik okul olarak adlandırıyoruz. Buradaki öğretmen ve idarecilerimizin hepsi bütün öğrencilerin adını ve velisini tanır ve bilir. Çok fazla öğrenci olmadığından dolayı. 9. sınıftaki çocuk 12.sınıftakini tanır. Abilik, ablalık yaparlar, birbirlerini korurlar. Veli de bunu bildiği için bize güvenip her yıl çocuğunu gönderiyor. Öğrenci sayımız da her yıl artıyor.

YENİ BİR KOMPLEKS HEDEFİ

Okulumuz fiziki olarak bize yeterli gelmiyor. Ara sınıflarda öğrenci alamıyoruz. Bir çok veliyi geri çeviriyoruz. Bu yıl 6-7-8'lerden öğrenci alamadık. 5 ve 9'uncu sınıflarda öğrenci alabildik. Bundan sonraki hedef; anaokul, ilkokul, ortaokul, lise olarak daha büyük bir kampüste, daha iyi bir eğitim-öğretim sunmak. Yeni bir kompleks hedefimiz var."

5 EĞİTİMCİNİN GİRİŞİMİ

2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı için 3.sezon faaliyetini sürdüren Halıkent Mahallesi'ndeki Boğaziçi Koleji'nin kurucularının tamamı eğitimci.

Matematik Öğretmenleri Okay Karaman, Tamer Sütçü, Sezgin Yılmaz, Geometri Öğretmeni Mehmet Çaylalı ve Kimya Öğretmeni Ahmet Dayıoğlu.

 Okul Müdürlüğü

-Atiye Kılıçarslan

Lise Müdürü

-Selda Tuğcu İreç

Ortaokul Müdürü

 Boğaziçi Koleji Kurucu Temsilcisi Okay Karaman, okulun bazı özelliklerini şöyle açıkladı:

 TAM GÜN EĞİTİM

Sabah 9.00'da başlayıp akşam 17.00'e kadar günde 8 saat dersimiz var.  İki öğretmen giriyor. Birisi normal konuyu anlatıyor, diğer öğretmen girdiği zaman o dersin uygulamasını yapıyor.    Özellikle ortaokul da 10 saat ingilizce, 2 saat almanca eğitimi veriliyor. Yani 12 saat yabancı dil var. İngilizce derslerine 3 öğretmen giriyor. Birisi sınava hazırlık dersi, birisi gramer, birisi de konuşma dersi yapıyor. Cumartesi günleri de deneme sınavı var.

Üniversite hazırlık ve ortaöğretim kurumlarına geçiş sınavlarına hazırlık çalışmaları yapıyoruz. Bunun yanında Milli Eğitim programını yürütüyoruz. Hem sınav hem de  yaşam odaklı eğitim vermeye çalışıyoruz.

AKILLI OKUL

Çocuklara görsel ve işitsel olarak da özellikle fen ve sosyal bilgiler derslerinde akıllı tahtada hem 3 boyutlu, hem normal ders sırasında kullandığımız teknolojilerden bahsediyoruz . Sözel coğrafya dersinde Dünya haritasını çizeceğim diye uğraşmayacak. Teknolojik olarak yansıtıp, anlatacak.

ORTAÖĞRETİM SINAVI HAZIRLIK

Lise hazırlık sınav programında haftada 40 ders var. Hem normal ders, hem uygulama. Özellikle 7 ve 8.sınıflarda bu program tekrar ederek gidiyor. Mesela 7'lerde 5-6'yı tekrar ediyoruz. Ortaöğretim kurumları sınavı hazırlıkta her hafta deneme sınavı yapıyoruz. Kontrol sınavı. Anlatılan tüm konuların geri dönüşü ve analizini yapıyoruz. Orada çıkan eksikliklere yönelik tamamlama dersleri yapıyoruz. Cumartesi geliyor o hafta sınav yapmıyoruz. Hangi konularda sıkıntıları varsa eksik tamamlama derslerini veriyoruz.

ÜNİVERSİTE SINAVI HAZIRLIK

Üniversite sınavı hazırlıkta da  11 ve 12. sınıflarda önceki yılların tamamının tekrarını yapıyoruz. Mesela 12.sınıftaki öğrenci 9-10-11 ve 12.sınıfın bütün konularını tekrar baştan görüyor. 11.sınıfta da öyle. 11.sınıfın konularını görürken aynı zamanda 9-10 sınıf tekrarını görüyor. Yine her  hafta sonu deneme sınavları yapılıyor. Çocukların eksikliklerine göre uygulamalı, soru çözüm dersleri yapılıyor. Sınava doğru konu  tekrar programları yapıyoruz. Çocukların kamp çalışmaları oluyor. Bireysel rehberlik hizmeti yapıyoruz. Rehber öğretmen çalışma programını veriyor. Çocuk 1 hafta yapıyor, rehber öğretmene getiriyor. Rehber öğretmen onaylıyor, yeni programını veriyor. Orada bir sıkıntı olduğu zaman öğretmenlerine ve velilere bildiriyor.

DİL BİR İLETİŞİM ARACIDIR.

YABANCI DİL DERSLERİNDE

TÜRKÇE KONUŞMAK YASAK

Boğaziçi Koleji Yabancı Diller Bölüm Başkanı Seval Ertokuş, geçmişte yabancı dil eğitiminde yapılan hatalardan yola çıkarak konuşma ve dinleme ağırlıklı dersler yaptıklarını söyledi.

Boğaziçi Koleji, etkili yabancı dil eğitimi ile öne çıkıyor. Yabancı dil eğitiminde konuşma, dinleme ve yazma sistemi kullanılmakta, farklı ders metot ve teknikleri uygulanıyor.

Boğaziçi Koleji Yabancı Diller Bölüm Başkanı Seval Ertokuş, yabancı dil eğitimiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"İngilizce noktasında genel olarak ülkemizdeki sıkıntı 'anlıyorum ama konuşamıyor' kısmındır. Geçmişteki eğitim modelinde sıkıntı olmasından kaynaklanıyor. Genelde gramer eğitimi yapılır, ezberci sistemle gidilir. Pratik anlamda hiçbir şey yok. Bu söylemlere sahip kişilerin öğretmenleri hiçbir zaman ingilizce konuşmadı. O'nun öğretmeni de ingilizce konuşarak ders anlatmamış. Sürekli tahtada gramer anlatılmış. Biz ortaokuldan itibaren 11.sınıfa kadar konuşma ve dinleme ağırlıklı derslere önem veriyoruz. Kitaplarımız o nitelikti. 4 yetiyi birden içeriyor. Konuşma, dinleme, yazma ve gramer.

KONUŞMA ÇOK ÖNEMLİ

Benim hassas olduğum nokta konuşma. Çünkü dinleme noktasında da gençler bunu aşmaya çalışıyorlar. Diziler çok revaçta, çok takip ediyorlar. Dinleme olayını bir nebze aşıyorlar. Konuşma noktasında pratik yapacakları kimse olmadığı için karşılarında ezberlemeye çalışıyorlar. Derslerde Türkçe konuşmuyoruz. Birkaç hafta sonra alışıyorlar. Ben de çok rahat ediyorum. İngilizce ders anlatmak çok daha keyifli. Yetişkin gruplarla da çalıştım. Tamamen dersi ingilizce işliyorduk. Bunun geri dönüşümünü ciddi anlamda görebiliyorsunuz. Dil iletişim kurmak için vardır. İletişim kurmaya çalışıyoruz. Dilin amacını biliyor. Bizde dil bir ders olarak algılanıyor. Bunu yıkmaya çalışıyoruz. Yıllardır yapmaya çalıştığımız bu. Büyük ölçüde de geri dönüşlerini almaya başladık. Derste Türkçe konuşmuyoruz. Dinlemelerimiz var, kitaplarımız, materyallerimiz var. Akıllı tahtayı bolca kullanıyoruz. Pratik anlamda birşeyler yapmaya çalışıyoruz. İngilizcenin iletişim kurmak için bir dil olduğunu anlatmaya çalışıyoruz."

BOĞAZİÇİ'NDE SOSYAL, SANATSAL

VE  SPORTİF FAALİYETLER

Gülsüm Baysal

Beden Eğitimi Öğretmeni

"Sosyal alanda sınıflarda birçok etkinlik yapıyoruz. Budada çocuklarla içli-dışlıyız. Çocuklara arkadaşça yaklaşıyoruz. Ne isterlerse onu yapıyoruz. Yüzmeye gidiyoruz, pikniğe gidiyoruz, geziye gidiyoruz.  Bizim de önerilerimiz oluyor. Huzurevine gidiyoruz. Sosyal yardımlaşma projelerimiz var. Kardeş okul projemiz var.

Bunun dışında sportif faaliyetlerimiz var. Antremanlar eşliğinde sportif yarışmalara katılıyoruz. Basketbol, satranç, snowboard, atletizim, voleybol, basketbolda takımlarımız var. Yeni dönemde daha çok önem veriyoruz."

Hazal Toközlü

Müzik Öğretmeni

"5-6-7-8-9-10. sınıflarda müzik eğitimi veriyoruz. Ortaokulda molodika, lisede gitar çalışıyoruz. Drama eşliğinde müzik eğitimi veriyoruz. Keyifli bir eğitim oluyor. Günümüz teknoloji çağı. Çocukların elinde bir telefon. Böyle olunca sokak oyunlarından geri kalıyorlar. El-göz koordinasyonu gibi gelişimi sağlayacak bir çok şeyden geri kalıyorlar. Drama yaptırarak, yaşayarak öğreterek faydalı olmaya çalışıyoruz."

Şevkiye Berber

Görsel Sanatlar Öğretmeni

"Ortaokul ve lise kısmında dersler veriyoruz. Ortaokulda daha çok sanatı sevmeleri, resme ilgi çekici çalışmaları yapıyoruz. Resim tekniklerini öğretiyoruz. Lisede de daha çok bir ürün ortayla koymaya yönelik çalışıyoruz. Bu çalışmalar onlara özgüven kazandırıyor ve dersleri sevdiriyor."

ELDE EDİLEN DERECELER

-Okul sporları yıldızlar genel  kategori satranç takımı: Bölge dördüncüsü.

-Ahmet Can Perçenkaya: Snowboard Türkiye ikincisi.

-Yıldızlar Satranç Turnuvası: İl Birincisi.

-Küçükler ve Yıldızlar Satranç Turnuvası: İl birinciliği ve il üçüncülüğü.

-Okullararası Basketbol Turnuvası: İl üçüncülüğü.

-Muslahaddin Demircan: 4,88 metre uzun atlama: il Birincisi.

-Anadolu Yıldızları Yüzme Yarışması: Farklı kategorilerde il birinciliği ve il ikinciliği.

 

Bu haber 1014 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...