´Engellilik bir tercih değildir´

21 Şubat 2018 18:33

Isparta Nefes Otizm Derneği ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü işbirliğinde, anne babalara ve öğrencilere otizmi anlatmak için Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde “Engellik bir tercih değildir” konulu seminer verildi.
Isparta Nefes Otizm Derneği ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü işbirliğinde, anne babalara ve öğrencilere otizmi anlatmak için “Engellik bir tercih değildir” konulu seminer verildi. Seminerin ilki Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlendi. Sinevizyon gösterileriyle anlatılan seminer yaklaşık 1.5 saat sürdü.
ÇOK ÖZEL BİR PROJE
Isparta Nefes Otizm Derneği Başkanı Fatime Sarıyıldız, geçen sene yapılan geleceğin anne babalarına engelliği anlatıyoruz isimli seminerleri gençlere anlatmanın güzel tepkiler getirdiğini bildirdi. Sarıyıldız, yine bu gelen güzel tepkilerden yola çıkarak öğrencilere ailelere ve eğiticilere “Engellilik bir tercih değildir” konulu seminerler yapmaya karar verdik. İlk başta Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile start verdik. Engelliler ve ailelerinin daha iyi toplumsal uyum sağlayabilmesi ve ortak payda olarak kullandığımız çevremizde tüm bireylerin kaynaştığı bir ortam istiyoruz. Tüm çalışmalarımız bu yönde süratle devam ediyor” dedi. Sarıyıldız, ayrıca Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zafer Ulusoy'a da teşekkür etti.
“OTİZMİN EN SİNSİ ENGEL GRUPLARINDAN BİRİ”
Derneğin Başkan Yardımcısı olan aynı zamanda seminer ve konferanslarda konuşmacı olan Özel Eğitim Öğretmeni Ömer Selek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Selek, Otizmin en sinsi engel gruplarından biri olduğunu dile getirdi. Selek, her 68 çocuktan birinde rastlandığını anne karnında tespit edilemediğini yaşamın ilk yıllarında 0-3 yaş aralığında anne-babanın çocuğundaki farklılığı fark ederek tanı alma sürecinin başladığını nedeninin hala tam olarak bilinemediğini iletişim ve sosyal etkileşim kanalını etkileyen nöro gelişimsel bir problem olduğunu bunun reçeteli bir ilacının olmadığını tek ilacının aile-öğretmen-öğrenci arasında kurulan sağlam bağların olduğu bir eğitim olduğunu bildirdi.
“ERKEN TANININ ÖNEMİ BÜYÜK”
Selek, otizm belirtileriyle ilgili şu bilgileri dile getirdi:
“-Eğer çevrenizde gecikmiş konuşması olan yada hiç konuşmayan
- Tuhaf çırpınma sallanma hareketleri olan, anlamsız gülme ve ağlama durumları yaşayan,
- Göz kontağı kurmayan, Sese karşı aşırı duyarlılık yada duyarsızlık gösteren
- Adı söylendiğinde duymuyormuş gibi davranan,
- Dönen cisimlere takılı kalan yada çevresindeki seslere döndürüp bakan
- Parmak uçların yürüme davranışı gösteren
- Yaşıtlarıyla birlikte oyun kurup oynamayan yada oyuncaklara karşı ilgisiz olan çocuklar varsa ve eğer saydığımız bu maddelerin en 3 ü gözlemleniyorsa otizmden şüphelenilebilir
İşte bizler geleceğin anne babalarına /eğiticilere/ailelere şimdiden otizmi /engelliliği /engelli olmanın bir tercih olmadığını anlatıyoruz. Bu genç arkadaşlarımızın iler ki meslek hayatlarında yahut anne-baba olduklarında bu tarz farklılıklarının biran önce tespit yapmalarını sağlayıp daha erken tanı daha erken eğitim almalarını sağlayarak mevcut yetersizliklerinin daha kötüye gitmeden erken eğitim ile akranlarının seviyesine getirmeye çalışılmasını sağlamak.”

Bu haber 806 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...