“Isparta’nın önüne hedef koyması lazım”

24 Ocak 2013 18:27

Isparta’da bir dizi ziyarette bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Barida Hotel’s’te katıldığı Bloomberg HT televizyonunun canlı yayınında Isparta gülünün Türkiye’nin 10 markasından biri olması gerektiğini belirtti. Yazıcı, ayrıca Isparta’da bulunan Halı İhtisas Gümrüğü için altyapı kurulmasının da talebe bağlı olduğunu bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Isparta Girişimci Sanayici ve İşadamları Derneği’nin 2012 yılı Başarılı ve Girişimci İşadamı ödül programına katılmak üzere dün Isparta’ya geldi. Burada bir dizi ziyarette bulunan Yazıcı, daha sonra ulusal bir kanalda canlı yayına katıldı. Yazıcı ilk olarak İPLİKSAN fabrikasını gezerek ziyaretine başladı. Ardından Valiliğe geçen Yazıcı, Vali Memduh Oğuz’u makamında ziyaret etti. Ziyarette, ‘Mekke, Medine Kudüs müşerref, Isparta muazzaf’ sözlerini sarf eden Vali Memduh Oğuz ile bir süre sohbet eden Bakan Yazıcı, Isparta’nın tarım kenti olması sebebiyle önemli ticaret kentleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Daha sonra yaya olarak AK Parti İl Başkanlığı binasına doğru yürüyen Yazıcı, Üzüm Pazarı esnafıyla tek tek tokalaşarak, hayırlı işler dileklerinde bulundu.

YAZICI’YA Ş.KARAAĞAÇLILARDAN SÜRPİZ

Üzüm Pazarından parti binasına doğru yönelen Yazıcı, Belediye İşhanı merdivenleri önünde büyük bir sürprizle karşılaştı. Ş. Karaağaç ilçesinden gelen bir grup Bakan Yazıcı’ya Şarkikaraağaçspor’un atkısını taktı ve bazı isteklerde bulundu. Yazıcı daha sonra parti binasını ziyaret etti. Yazıcı son olarak Bloomberg HT televizyonunun canlı yayınına katılmak üzere Barida Hotel’se geçti.

SDÜ İLK 10’DA YER ALIYOR

Canlı yayına katılan Yazıcı, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden övgüyle bahsetti. SDÜ’nün önemli bir üniversite olduğunu kaydeden Yazıcı, şunları söyledi: “Hem öğrenci bakımından hem de bugüne kadar göstermiş olduğu başarılardan dolayı ilk 10 üniversite arasında yer alıyor. Vali beyin ‘Isparta ilim şehri olacak’ demesi de doğru bir yaklaşım. Bunu demek burada sanayi olmasın, tarım olmasın, el sanatları olmasın demek anlamına gelmez. Ayrıca teknokentler son derece önemli. Tabi siz büyümeyi, sanayileşmeyi artırarak katma değeri yüksek ürünleri daha çok dış ticaretle sağlayabilirsiniz. Bu yüzden teknokent önemli. Bu konuları geçen hafta bir toplantıda konuştuk. Teknokentler ile üniversitelerin pratik şekilde hareket ettiği bir Türkiye olmasını istiyoruz. Teknokent derken bunu kastediyoruz. Burası tamamen akademik bir il olsun değil.

ISPARTA GÜLÜ 2023 HEDEFİMİZDEKİ 10 MARKA İÇİNDE OLMALI

2023 hedefine doğru ilerlerken 10 tane marka belirlemek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi de kozmetik alanda olması lazım. Kozmetik alanda da bana göre Isparta gülü çok avantajlı olur. Bunu sağlamalıyız. Burada elma ve kiraz da yetiştiriliyor. Burada tarım olduğu kadar sanayi önemli. Sanayinin burada çoğalması lazım. Bu açıdan baktığımız zaman Isparta da diğer illerimiz gibi gelişime açık. Önünüze hedef koymanız lazım. Hedefiniz yoksa1 kmyürür, sonra geri gelirsiniz.

THY’Yİ GETİRECEĞİZ

Nisan ayında uçuşların tekrar başlayacağı yönünde bana bilgi iletildi. Biz de bunun için gerekli kişilerle görüşeceğiz. İnşallah Türk Hava Yolları’nı Isparta’ya getireceğiz.

HALI İHTİSAS GÜMRÜĞÜ İÇİN ALTYAPI KURULABİLİR

Isparta’da bir ihtisas gümrüğümüz var. Halı İhtisas Gümrüğü. Türkiye yurt dışına ithal edilen halılar, onların gümrük işlemlerinin tamamlanması için mutlaka Isparta’da faaliyeti yürüten Halı İhtisas Gümrüğü’ne gelmesi gerekiyor. El dokuma halıları da İhtisas Gümrüğü’ne giriyor. Isparta’da bu alanda bir altyapı kurulması isteniyor. Ama bunun şartları var. Altyapı ithal edilen ürünleri gümrük işlemi yapılmadan geçiş olarak kurulduğu mekanlardır. Bunun da bir kanunu, bir mevzuatı var. Bu potansiyel varsa olur. Potansiyel yoksa kimse altyapıyı açmak istemez. Altyapıyı devlet açmaz. Altyapıyı özel sektör açar. Fakat sürekli para kazanılacaksa, böyle bir talebe ihtiyaç varsa, ya da arz talep dengesi çerçevesinde kurulur. Bu Isparta’da olabilir, neden olmasın.”

Bu haber 794 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...