“Üretici birlikleri güçlenmeli”

26 Şubat 2018 18:24

Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Osman Gök, bu yıl Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinde elma üretiminde yaşanan düşüşün Isparta elmasına değer kattığını söyledi.

Elma üretimi ve pazarlamasında bu yıl yaşanan rahatlığın gelecek yıllar için bir gösterge olmadığını bildiren Gök “elma üretiminde maliyetlerin düşürülmesi ve parlama sıkıntısının yaşanmaması için Fransa ve Polonya gibi ülkelerde olduğu gibi üretici birliklerinde birleşmek gerekiyor” dedi.          

Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Osman Gök, bu yıl Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinde elma üretiminde yaşanan düşüşün Isparta elmasına değer kattığını belirterek depolardaki ürünün 1,80 ile 2 TL arasında alıcı bulduğunu söyledi. Depolardaki elmanın büyük bölümünün satıldığını belirten Gök “depolar %35-40 oranında doluluk kaldı. Kalan elmada Nisan ayında biter” dedi.

Elma üretimi ve pazarlamasında bu yıl yaşanan rahatlığın gelecek yıllar içi bir gösterge olmadığını bildiren Gök “elma üretiminde maliyetlerin düşürülmesi ve parlama sıkıntısının yaşanmaması için Fransa ve Polonya gibi ülkelerde olduğu gibi üretici birliklerinde birleşmek gerekiyor” diye konuştu.

Eğirdir Genç Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, elmada altın bir dönem yaşadıklarını söyledi. 2017 yılında hem dünyanın elma üretimi fazla olan ülkelerinde hem de Türkiye’de elma rekoltesinin düşük olduğunu belirten Gök, “Elma altın çağını yaşıyor. Dünya genelinde ürün az. İhracat kapası açık. Depoda 1,80-2 TL’den alıcı buluyor. Dalında 1-1,20 TL’den satılmıştı. Depolarda ürünler azalıyor. Nisan başı gibi ürün bitmiş olur. Kalitemiz çok iyi. Depolarda %35-40 dolayında doluluk kaldı. Tüm tüccarlar Eğirdir’den mal çekiyor. Elma ticaretinin bu şekilde devam etmesi ile Nisan ayında depolar boşalmış olur” dedi.

EGİAD Başkanı Osman Gök, elma üretimi ve pazarlanması ile ilgili kalıcı çözüm üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek “benim köyümde 3 bin 500 dönüm arazide 135 traktör çalışıyor. Fransa’da aynı arazi 5 traktör ile işleniyor. Bu profesyonelleşmeyi de getiriyor. Önceden tarım alanlarında çiftçilerin birleştirilmesi daha zordu. Çünkü bahçeler farklı zamanlarda dikilmiş farklı türde elma ağaçlarından oluşuyordu. Ama Eğirdir Boğazovada bahçelerin %65-70’i yenilendi. Birleşme artık daha kolay olur” diye konuştu.    

Elma üretiminin geleceği için maliyetleri düşürmek ve pazarlama açısından çiftçilerin üretici birliklerinde birleşmesi gerektiğini söyleyen Gök, “üretici birliklerinde birleşme rastgele söylenmiş bir söz değil. Dünyadaki elma üretim modelini incelemek için Fransa’ya, Polonya’ya gittik. O ülkeler bu konuda model. Oralarda üretici birlikleri üretim, depolama, pazarlama konusunda yetiştiricileri bir araya getirmiş, böylece maliyetler düşürülmüş, ayrıca bölgede üretilen elmanın büyük bölümünü kontrol ettikleri için pazarlama konusunda da elleri güçlü” şeklinde konuştu.  

EGİAD Başkanı Gök, KOSGEB destekli girişimcilik kursları sayesinde çok kişinin devlet destekli işyeri açtığını söyledi. Bu zamana kadar 4 kez girişimcilik kursu açtıklarını anlatan Gök, önümüzdeki dönem 2 kurs daha açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.     

 

 

Bu haber 672 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...