Şehir Planlama Öğrencileri “Engelsiz Eğirdir”i tasarladılar

1 Mart 2018 18:17

SDÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Polat yürütücülüğünde  10 gün süren projede, öğrenciler çalışmalarını tamamladı

                Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Polat yürütücülüğünde 19-28 Şubat tarihleri arasında 10 gün süren projede, öğrenciler çalışmalarını tamamladı. Engelsiz bir Eğirdir için hazırlanan tasarımlar sergilendi.       

                 Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı Konulu Eğitim Programı sona erdi.

                23 kişilik öğrenci grubuyla 10 gün boyunca Yeşilada Mahallesini milim milim ölçerek çalışmalarını parselleyen öğrenciler, elde ettikleri çalışmaları sergilediler.

                “Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı” projesinin sergisi Mavigöl Otel'de düzenlenen törenle açıldı.

                Törende bir konuşma yaparak çalışmalar hakkında bilgiler veren SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi ve Göller Bölgesi Tekno Kent Genel Müdürü Prof. Dr. Erkan Polat: "Türkiye'nin 13 farklı üniversitelerinden gelen 23 öğrencilerimizle birlikte projemizi gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz bazı günler gece üçlere kadar, bazı günler ise sabahlara kadar çalıştılar. Özverilerinden dolayı hepsini kutluyorum. Öğrencilerimiz Ada'yı tekerlekli sandalyeyle dolaştılar. Gözlerini bağlayarak yürümeye çalıştılar. Ada'nın her sokağını, her köşesini tek tek milimetrik olarak ölçtüler. Sentezlemek için 6 ana başlık belirledik. 'Genişlik, dönme alanları, yükseklik ve boy hizası, yüzey özellikleri, yönlendirme araçları ve estetik değerler' olarak Adayı 5 ayrı bölgeye ayırdık. Arkadaşlarımız görme engellilerimiz için, bedensel engellilerimiz için işitme ve duyusal engellilerimiz için teker teker analizler yaptılar. Bu sınıflamayla Kırmızı, Sarı, Yeşil trafik levhalarını kullanarak adanın engelliler için uygunluğunu çıkarmaya çalıştık. Bunun sonucunda arkadaşlarımız toplandılar ve Engelsiz Eğirdir nasıl olur diye 4 tane alternatif ürettiler. 5'li 6'lı gruplar halinde kısa sürede mükemmel sonuç çıkardılar. Ben öğrenci arkadaşlarıma ve eğitmenlerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.

                Prof. Dr. Erkan Polat’ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Ömer Şengöl'de 10 gün boyunca Eğirdir'i çizen öğrencilere ve hocalarına teşekkür etti. Şengöl, projeyi çok başarılı bulduğunu fakat Ada bölgesinin sit alanı olduğu için hiçbir çalışma yapılamadığını üzülerek bildirdi. Başkan Şengöl Engelsiz Eğirdir projesini Antalya Belediyeler Birliğinin düzenlemiş olduğu yarışmaya sunacaklarını söyledi.

                Daha sonra manevi desteklerinden dolayı Belediye Başkanı Ömer Şengöl'e plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

                Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı sergisinde öğrencilerin Eğirdir için ayrı ayrı hazırlamış olduğu 4 plan tanıtıldı. Öğrenciler projelerini birebir anlatarak katılımcıları bilgilendirdi.

                Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı projesine Süleyman Demirel Üniversitesi,  Dokuz Eylül Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi gibi önemli üniversitelerimizden alanında uzman 9 akademisyen destek verdi.

 

Bu haber 597 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...