Geldi, dinledi, umut vermedi..

26 Ocak 2013 12:01

Isparta’nın sektör temsilcileri ve işadamlarıyla istişare toplantısında bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sorunları dinledi, tek tek not aldı. Yazıcı, bunaltan istek ve dileklerin ardından “Sanırım gülsuyunu hak ettim” diyerek bir nebze olsun nefes almaya çalıştı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Isparta Girişimci Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (IGSİAD) daveti üzerine geldiği Isparta’da sorun üzerine sorun dinledi. Hatta düzenlenen istişare toplantısında bir ara bunalan Bakan Yazıcı “Sanırım gülsuyunu hak ettim” diyerek nefes almaya çalıştı. Toplantıda söz alan tüm konuşmacılar Isparta'nın yanlış teşvik bölgesinde yer almasından, elmaya verilmeyen ihracat teşvikine, yatırımlardan ticaret hacmine kadar birçok sorunu birebir Bakan Yazıcı’ya aktarma fırsatı buldular.

KATILIM BEKLENİLEN SEVİYEDE OLMADI

Öte yandan Bakan Yazıcı’nın da katıldığı istişare toplantısına beklenilen ilgi gösterilmedi. Salonun neredeyse 3’te 1’in ancak doldurulabilmesi dikkatlerden kaçmadı.

YILLARDIR YAPILAMAYANI YAPTIK

 Saat 15.00'te başlayan programa; Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yanı sıra Vali Memduh Oğuz, AKP Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, İşadamları Dernek Başkan ve temsilcileri ile sanayici işadamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Yazıcı, Türkiye'nin 2023 hedefini emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Yazıcı, bu konuda yıllarca çıkarılamayan Türk Ticaret Kanununu yenilenerek çıkardıklarını söyledi.

TEŞVİKTE İLLERİ MEMNUN EDEMEDİNİZ!

Söz konusu toplantı daha sonra soru - cevap şeklinde devam etti. Bakan Yazıcı ile birlikte Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bakanlık İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Dursun Çoşkunçelebi, Ispartalı sanayicilerin ticaretle ilgili sorularını yanıtladılar. Bu doğrultuda ilk olarak söz alan ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç; "Burada teşvik konusunda artık bir şey demek istemiyorum. Çünkü teşvikte illeri memnun edemediniz. Zira biz ikinci bölgedeyiz ve neden 2. bölgeye konulduğumuzun cevabı karışık. Öncelikle bu 2. bölge standardı bizim ilimizin üstünde olduğunu düşünüyoruz.

MERMER İHRACATI HANGİ AŞAMAYA GELDİ?

Biz ITSO olarak 2023 ihracat rakamlarımızda 1 milyar dolar olarak hedef koyduk. Teşvikten yararlanabilmek için de ihracatı kendimize basamak seçtik. Tabi bu da ilimize yapılacak yatırımlardan geçiyor. İlimiz bir tarım şehri ve bu noktada ilimizin tarıma dayalı sanayi sistemiyle kalkınacağını düşünüyoruz. Bu konu ilimiz için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyoruz. İlimizde doğal taş rezervlerimiz var. Biz, bu konuda Ekonomi Bakanımızı ziyaret ettiğimizde kendisi bize blok mermer satışını yasaklayacaklarını ve işlenmiş mermer ihracatına müsaade edeceklerini söylediler. Bu konunun ne aşamaya gelindiğini öğrenmek istiyorum" dedi.

ELMAYA TEŞVİK VERİLMEYİNCE DEPOLARDA ÇÜRÜDÜ

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar da konuşmasında; "2009 yılında sizi Ankara'da ziyaret ettiğimizde Borsa olarak başlatmış olduğumuz 'Günde 1 Elma' kampanyamızdan bahsetmiştik. Sizde bu kampanyaya destek vereceğinizi ifade etmiştiniz. Ancak, Türkiye'nin en çok elma üreten Ispartamızda elma ihracatında ton başına verilen 50 dolarlık teşvik 2009 ve 2010 yıllarında verilmesine rağmen 2011 ve 2012 yıllarında verilmedi. Biz bu elma ihracatına ton başına teşvikin tekrar verilmesini ve 50 doların da 75 veya 100 dolara çıkarılmasını istiyoruz. Zira eğer böyle olursa o zaman ilimizde üretilen elmaların ihracatının önü de açılmış olacaktır. Çünkü elma ihracatına verilen teşvik son iki yılda verilmediği için elmalar depolarda çürüdü.

ELMALARIMIZI YURT DIŞINDA DEPOLAMAK İSTİYORUZ

Ayrıca, Borsa olarak 2014 yılında hedef koyduk. Hasat sonrası elmalarımızı yurt dışındaki depolarda muhafaza etmek istiyoruz. Örneğin 5 bin ton elmayı Polonya veya Rusya'da muhafaza etmek istiyoruz. Elma Borsası konusunda ise bir takım çalışmalar yaptık. Ancak, bu konuda kuruluş konusunda zorlanıyoruz. Sizden destek bekliyoruz" dedi.

BAKAN’DAN YÜZEYSEL AÇIKLAMALAR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bu sorulara cevap verirken genelde yüzeysel açıklamalarda bulundu. ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç'un bahsettiği blok mermer satışı konusunda bir bilgisinin olmadığını söyleyen Bakan Yazıcı, elma ihracatına ton başına 50 dolar teşvik konusunun da kendi bakanlığının değil, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının konusu olduğunu söyledi ve her iki konuda da gerek Ekonomi Bakanı ile gerekse Tarım Bakanı ile görüşeceğini söyledi ve yanındaki bürokratlarına bu konuları not almaları konusunda talimat verdi.

Bu haber 759 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...