Batı Akdeniz’den 2 ayda 305.8 milyon dolar ihracat gerçekleşti

6 Mart 2018 14:27

Kısa adı BAİB olan Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği, her ay açıkladığı Batı Akdeniz Bölgesi ihracat rakamlarını bu defa Isparta’da açıkladı. Ayrıca, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde işadamlarının katıldığı sektörel toplantı gerçekleştirildi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapılan toplantıya; Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve Isparta, Antalya ile Burdur’dan işadamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen yaptı. Başdeğirmen konuşmasına Afrin’de şehit olan Ispartalı Uzman Çavuş Burhan Açıkkol’a Allah’tan rahmet ve kederli ailesine başsağlığı dileklerinde bulunarak başladı ve şunları söyledi; “Bilindiği gibi bu üç il yani Isparta, Antalya ve Burdur illerimiz Batı Akdeniz bölgesinde bulunuyoruz. Ülkemizde olduğu gibi bu üç ilimiz de ihracatta güzel bir ivme yakalamıştır. Bizler Isparta olarak ihracat rakamlarına katkı sunmamızdan dolayı mutluluk duyuyoruz. Isparta olarak 267 milyon dolara ulaşan ihracatımızla yükselişimizi sürdürüyoruz. 2023 hedefimiz 500 milyon dolardır” dedi.

Toplantıda daha sonra BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, 1 Şubat – 28 Şubat 2018 tarihleri arasındaki Batı Akdeniz ihracat rakamlarını açıkladı. Satıcı açıklamasında; “Öncelikle ülkemizin bekası uğruna Afrin harekatında şehit düşen askerlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyetinin her bir ferdi olarak bu zorlu süreçte askeri-siyasi-ekonomik anlamda üzerimize düşenleri yapmalıyız. İhracat ailesi olarak bizler de bu bilinçle hareket ediyoruz.

Vaktiyle sadece 3 sektöre hizmet verebilirken yoğun girişimlerimiz sonunda 2011 yılında Bölgesel Birlik statüsüne kavuştuk. Bugün artık yaş meyve sebzeden madene, kimyevi maddelerden ağaç- orman ürünlerine kadar 25 farklı sektörde ihracatçılarımıza hizmet sunuyoruz.  Bölgesel Birlik statüsüne kavuşmamızla birlikte üye profilimiz ve üye sayımızda büyük bir gelişim gösterdik ve 6.000’i aşkın ihracatçı firma üyemiz ve Antalya – Burdur - Isparta üçgeninde gerçekleştirdiğimiz yoğun faaliyetlerimiz sayesinde bölgemiz ihracatı adına çok başarılı bir yıl geçirdik.

 Bu başarılara ulaşırken gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimiz çerçevesinde yurt için ve yurt dışı fuarlara katılım sağladık. Akişmer Teknoloji Transfer Merkezi’nin organizasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile Bitkı Islahı Proje Pazarı gerçekleştirilmişti. Tamamlanan Projelerimiz ise şöyledir:  Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında "Batı Akdeniz Mermer Sektörünün Güncel Durumu ve Gelecek Projeksiyonu” adlı proje çerçevesinde sektör her yönüyle ele alınmıştır. Sektörün mevcut durum ortaya konmuş, Batı Akdeniz'in Türkiye'nin doğaltaş ihracatında ki yeri, istihdam, üretim potansiyeli, doğaya etkisi gibi detaylara yer verilmiştir.

2017 yılında; 1,7 Milyar doları aşkın ihracat rakamına ulaşarak 1,6 milyar dolar olan 2017 ihracat hedefinin de ilerisine geçtik. Bu rakam ile, Birlik tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdık.  Bölge olarak, geçen sene ihracat yapılmamış olan yaklaşık 20 ülkeye yeniden ihracata başladık, toplamda ise 168 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu doğrultuda 2017 yılı BAİB ihracatında ilk 5 sektör; Madencilik Ürünleri, Yaş Meyve ve Sebze, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri,  Demir ve Demir Dışı Metaller ile diğer sektörler olarak sıralanmaktadır.

Buna göre; Madencilik Ürünleri 1 milyar 379 milyon 556 bin 014,63 lira, Yaş Meyve ve Sebze 485 milyon 915 bin 352,98 lira. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 117 milyon 959 bin 062,34 lira. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri 153 milyon 497 bin 940,88 lira. Demir ve Demir Dışı Metaller 18 milyon 552 bin 256,06 lira. Diğer Sektörler 322 milyon 187 bin 709,21 lira. Genel toplamda ise; 2 milyar 477 milyon 668 bin 336,09 lira olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizden en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler; Çin, H.C. Almanya, İran, ABD ve Rusya Federasyonudur. 2017 yılında toplam 156 ülkeye ihracat gerçekleştirildi” dedi.

İhracat konusunda Isparta’nın yaptığı ihracat miktarını da açıklayan Başkan Satıcı; “Isparta’da en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler: Madencilik Ürünleri, Kimyevi

Maddeler ve Mamulleri, Yaş Meyve ve Sebzedir. Isparta’nın BAİB Üye sayısı: 371 olup, üretim anlamında ise mermer üretimi son yıllarda büyük önem kazanmış olup çıkarılan mermerin tamamına yakını ihraç edilmektedir. Diğer taraftan kereste ve ağaç ürünleri, tarım ürünlerinde özellikle elma, kiraz ve gül en önemli üretim ve ihracat kalemlerindendir. Dünya toplam elma üretiminin %1’i Isparta’da yapılmaktadır. Dünya gülyağı üretiminin ise %60’ı ülkemizde bunun da %80’i Isparta’da yapılmaktadır. Isparta’daki kiraz üretiminin ise yaklaşık %30’u ihraç edilmektedir. Toplamda 66 firmanın yer aldığı ve başlıca Tekstil, ağaç Sanayi, Gıda ve Metal sektörlerini içeren Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi belge ekonomisine ve ihracata önemli katkı sağlıyor” dedi.

Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı konuşmasının sonunda, Birlik olarak 2018 yılı hedeflerinin 2 milyar dolar, 2023 hedeflerinin ise 5 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.

İhracat rakamlarının açıklanmasının ardından BAİB Başkanı Sayın Mustafa SATICI, günün anısına Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Şükrü BAŞDEĞİRMEN’e teşekkür plaketi verdi. Daha sonra Ispartalı ihracatçıların, işadamlarının ve kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin katılımıyla sektörel değerlendirme toplantısı düzenlendi.

 

 

Bu haber 595 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...