Uluborlu Banağı tescillendi

12 Mart 2018 18:52

Uluborlu Belediyesi, Banak Yemeğine coğrafi işaret tescili aldı.

Isparta'da coğrafi işaretli ürünler 3'e çıktı. SDÜ'nün aldığı Isparta gülü, Sümerhalı'nın aldığı Isparta Hasgül İpliği'nden sonra Uluborlu Banağına da coğrafi işaret tescili alındı. Uluborlu Belediyesi'nin başvurusu üzerine Türkiye Patent Enstitüsü, Uluborlu Banağı'nı coğrafi işaret tescili yaptı. Bu resmi tescil işlemi ile Uluborlu Banağı, Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünler listesine dahil edilmiş oldu.

 ULUBORLU BANAĞI

Yemek, yenilebilen malzemelerin işlemlerden geçerek sofraya getirilmesi serüveniyle insani bir merasime dönüşür. Gıdanın dönüştürülmesi kadar bir sofrada takdimi, sofranın da adabı oluşu, insan oğlunun rafineliği ve sosyalliğinin de göstergesidir. Bu bakımdan yemek kültürü tarih boyunca toplumların ayırıcı özelliklerinden en önemlileri olagelmiştir.

Yemek kültürü salt damak tadı farkı olmanın ötesinde toplumların görüşünü, hayat tarzını da yansıtan bir aynadır. Sözgelimi Uluborlu halkı öteden beri sade, gösterişsiz ve tutumluluğu esas alan bir hayat tarzını benimsemiştir. Buna paralel olarak Uluborlu mutfağında gıdanın mümkün olan en kısa işlemle sofraya ulaştırılması esastır. Yemekler çoğunlukla haşlama yöntemiyle pişirilir, fırınlama ve kızartma nadiren kullanılır.

 

Bu haber 953 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...