Farklılığın peşinden giden ISPARTALI MİMAR

14 Mart 2018 16:22

2 kuleden oluşan İş merkezi projesi Güney Afrika’da İnşa ediliyor

  

SDÜ Teknoloji Fakültesi’nden mezun olduktan sonra  Makedonya’da iç mimarlık, Kuzey Kıbrıs’ta da mimarlık okuyan ve 3 lisans bitiren  Mustafa Küçükoğlu, farklı bir şeyler yapma adına 2008’de Isparta’dan ayrıldı. Antalya’da kendi işini kuran Mimar Küçükoğlu, buradan yurt dışına açıldı.

 

Antalya’da Nowart Mimarlık kurumsalı ile hizmet veren Mimar Mustafa Küçükoğlu, Isparta’da farklı bir şeyler yapamayacağı endişesi ile 2008’de göç verdiğimiz güçlü beyinlerimizden birisi. Antalya’da kendi işyerini kurduktan sonra yurt dışına açılan, dünyanın çeşitli ülkelerinde yapı sektörü için projeler geliştiren Mustafa Küçükoğlu, Isparta Gazetesi’ne  konuştu.

SDÜ Teknoloji Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ilgi duyduğu alanda eğitimine devam eden Ispartalı Mustafa Küçükoğlu, Makedonya Internatıonal Vision University’de iç mimarlık okudu, bununla da yetinmedi Kıbrıs Girne Amerikan Üniversitesi’nden mimarlık bitirdi . 3 üniversite bitiren Küçükoğlu, Isparta’da bir süre çalıştıktan sonra yurt dışını çıkış kapısı olarak Antalya’ya yerleşti. İşte Ispartalı Mimar Küçükoğlu’nun hayatı:

AİLESİ ISPARTA’DA

 “1983 Isparta doğumluyum. Annem Ispartalı. Babam askerdi. 1995’de babam emekli olduktan sonra Isparta’ya yerleştik. İlkokulu Kıbrıs’ta, ortaokul, lise ve üniversiteyi Isparta’da okudum. Lisans eğitimimi Teknoloji Fakültesi’nde tamamladım. Sonra Makedonya’da iç mimarlık, Girne Amerikan’da da mimarlık eğitimi aldım.

POLİMEKS’TE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI

Mezun olduktan sonra İstanbul’a gittim. 2008-2010 arasında Polimeks’te proje müdürlüğü yaptım. Türkmenistan ağırlıklı çalışıyordum. İstanbul hayatı benim vizyonumun açılmasını sağladı. 2010’nda Isparta’ya geri geldim. 6 ay Isparta’da deneme yaptım. Büro açmadım ama piyasa yoklaması yaptım. Bir şeyler yapmak istedim. O arada 2-3 proje yaptım. Kafamızdaki fikirleri Isparta’da uygulayamayacağımı gördükten sonra Antalya’ya geldim.

YURT DIŞINA AÇILMAK İSTİYORDU

Antalya’ya gelmemin sebebi yurt dışına çıkış kapısı olarak değerlendirmek içindi. Antalya yurt dışına açılan bir pazar. Mimari proje ya da tasarım yapmamın nedeni bu işi çok sevmem. Ticari kaygılar için bu işi yapmıyorum. Ben iş yaparken nasıl daha güzel proje yaparım ve bir önceki projeden nasıl daha güzel bir proje yaparım diye düşündüm. Bu mantıkla çalıştığım için yeni yeni fark ediliyoruz. Antalya, Burdur, Kütahya, Isparta, Manisa, İstanbul’da projelerimiz oluyor. Nevşehir’de bir proje yaptık. Anadolu şehirlerinde de faaliyet gösteriyoruz.

YURT DIŞINDA PROJELER YAPTI

Yurt dışında Güney Afrika Johannesburg ve Cape Town’’da projeler gerçekleştirdik. Kıbrıs Girne’de projeler yapıyoruz. Yurt dışına ilk işimi 2011’de yaptım. Antalya’da bir Rus işadamı ile tanıştım. Deri mağazaları olan bir işadamıydı. Rusya’nın birçok şehrinde mağazalar açtık. O mağazalarla ilgili Rusya’nın birçok şehrinde çalışmalar yaptık. 2013’e kadar orada aktif olarak çalıştık. Rusya pazarı krize girince oradaki işimizi çok fazla devam ettiremedik. Ondan sonra farklı pazarlara açılmak istedik. Afrika’da şansımızı denedik. Birçok şehrin idarelerine mailler atarak, değişik projeler önerdik. 8-10 ülkeye proje gönderdik. Ruanda’ya stadyum projesi önerdik. Ruanda’ya gittik orada toplantılar yaptık. Güney Afrika’da bir iş merkezi, bir sosyal merkezi şeklinde proje önerimiz oldu. O proje çok beğenildi. 20 proje arasında bizim projemiz beğenildi. Şu anda uygulanıyor. 2 kuleden oluşan, 120 metre yükseklikte oluşan bir bina. 75 bin m2’lik inşaat alanı olan bir proje. Oradaki işlerimiz devam etti.

ODG İLE PARTNERLİK KURDU

Yurt dışı işleri bizi Türkiye pazarından çok uzaklaştırdı. Stratejiyi biraz daha yurt içine, kendi yaşadığımız bölgeye çevirdik. Isparta projelerimiz sürekli devam ediyordu. 2005’den beri Isparta’ya proje yapıyoruz. ODG ile Isparta’da çok güzel partnerlik kurduk. Doğru plan ve doğru strateji ile Isparta’da bir üst limit belirlediğimizi düşünüyorum. Yaşanabilir ve sürdürülebilir alanlar yapmak amacındayız. Binaya bakmak için mimari proje yapmıyoruz. Cephe mimarlığı yapmıyoruz. Biz insanlara 50 yıl sonra bile ‘bu bina hala işliyor’ yaklaşımı gösteriyoruz. Dış cephe ve iç mimari çok önemli. Belediyelerin prosedürlerini yerine getirmek amacında mimari hizmet vermiyoruz. Biz müşteriyi baştan alıyoruz finale kadar peşini bırakmıyoruz. Projenin sunumlarında, 3 boyutlu filmlerinde, kataloglarında, teknik çizimler anlamında, iç mimari projede, şantiye kontrolörlüğünde müteahhit firmayı yalnız bırakmıyoruz. İnsanlar o projede yaşayıncaya kadar proje sürüyor.

TÜRK MİMARLARI DÜNYA ÇAPINDA ÖDÜLLER ALIYOR

Ekibimiz 5 kişi. Antalya’da ve Kıbrıs olmak üzere 2 ofisimiz var. İnşaat konusunda Dünyada Çin’den sonra gelen ikinci ülkeyiz. İnşaat firmaları bu kadar iyi olmasının nedeni Türk mimarların güzel proje yapmasından kaynaklanıyor. Yurt dışında yapılan projelerin mimarları hep Türk. İstanbul’da dünyada parmakla gösterilen binaların mimarları hep Türk. Türk mimarlar dünya çapında ödüller alıyorlar. Ama güncelliği tutturmak gerekiyor. Kendini tekrar ettiğin anda bitersin. Bizim ismimiz Nowart mimarlık. Şu anki sanat demek. Güncel sanatı koruyan bir ismimiz var. Kendimizi tekrar etmek bizim için yanlış olur.

ISPARTA’DA ŞEHİR SIKIŞTI

Haftada 1-2 kez Isparta’ya gidip, geliyorum. Isparta’da 1950’li yılların başında şehir planlaması yapılmış. O plan üzerinde çırpınmaya çalışılıyor. Isparta’da şehir sıkıştı, bir yere genişleyemiyor. Şehir merkezinde kamu binaları nedeniyle gelişemiyorsun. Çünür bölgesine doğru gidiliyor. Şehir merkezi kaymak zorunda, başka türlü gelişim olmaz. Avrupa ülkelerine gidip, gezdiğinde her şehrin çok güzel kent meydanları, ortak buluşma noktaları var. Bunlar ticarete katkı sağlayan unsurlar.

İLETİŞİM KANALLARI

www.nowartmimarlik.com

Bu haber 645 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...