Montessori eğitimi veren tek anaokulu

15 Mart 2018 18:18

Hakan Kahraman ve Asiye Demiray’ın girişiminde Hızırbey Mahallesi’nde kurulan Gardenya Montessori Çocuk Akademisi, eğitim sistemindeki farklılıklarıyla öne çıkıyor.

Dünyanın en iyi eğitim sistemi olarak kabul edilen çocukların doğal gelişimini iyi hazırlanmış bir ortamda destekleyecek şekilde tasarlanan Montessori eğitim sistemi, Isparta’da Gardenya Çocuk Akademisi’nde uygulanıyor. Hızırbey Mahallesi’nde montessori sistemine göre inşa edilen binada eğitim veren Gardenya Çocuk Akademisi’nin öne çıkan diğer bir farklılığı da bir sınıfta iki öğretmenin görev yapması. 2-6 yaş arası çocukların eğitim gördüğü Gardenya Çocuk Akademisi’nde sınıflarda hem okul öncesi öğretmen hem de İngilizce öğretmeni görev yapıyor.

Bir sınıfta iki öğretmen

Hızırbey Mahallesi’nde faaliyet gösteren Gardenya Montessori Çocuk Akademisi’nin kuruculuğunu eğitim girişimcisi Hakan Kahraman ile Asiye Demiray üstlendi. Kurucu Hakan Kahraman, montessori eğitim sistemini Isparta’da uygulayan tek anaokulu olduklarını söyledi. Bu sistemin yanı sıra bir sınıfta iki öğretmen görevlendirmesi yaptıklarını anlatan Kahraman, şöyle konuştu:

“Gardenya Montessori Çocuk Akademisi olarak 24 ay-66 ay arası çocuklara hizmet veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı e-okul sistemi ile çalışıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir kuruluşuz. Şu anda 16 kadromuz var. 6 sınıfta, 12 öğretmenimiz var. 4 yardımcı çalışanımız var.

DÜNYADA 100 YILDIR UYGULANIYOR

Montessori, Dünya genelinde uygulanan bir eğitim sistemi. Türkiye’de bu eğitim sistemini uygulayan 200’e yakın okul var. Biz okulu bu eğitim metoduna uygun olarak inşa ettik. Montessori bir eğitim felsefesi. Dünyada 100 yıldır uygulanıyor. Özellikle Kuzey Doğu Avrupa ülkelerinde çok fazla uygulanan bir sistem. Sistemi İtalyan bir bayan kurmuş. Bu okulu açarken eğitim modelini araştırdık ve bu modelin standartlarına göre okulu yaptık.

Çok geniş, ferah alanlar olacak. Bu eğitim metodunda oyun alanı çok fazla olacak. Belirli bir alanın doğal çim olması gerekiyor. Bu sisteme göre dizayn edilmiş bir sınıf olacak. Mesela bu eğitim modeli için 60 m2 özel sınıf oluşturduk. Buranın toplam kapalı alanı 1300 m2. Şu anda kapasitemiz 94. önümüzdeki yıl kapasite artıracağız ve 200 kontenjana ulaşacağız.

Bizim en büyük farkımız Montessori eğitim modeli uygulamamız. Diğer bir farkımız ise 1 sınıfta iki öğretmen görev yapıyor. Bir okul öncesi öğretmen var, bir de İngilizce öğretmeni var. İngilizce öğretmeni sadece İngilizce konuşuyor. Çocuklar sürekli İngilizceye maruz kalıyor. Sadece sınıfta değil, okul alanında, lavaboda, mutfakta ve diğer yerlerde sürekli İngilizce konuşuyor. Çocuklara tanıtırken ‘okul öncesi öğretmeni’ diğer öğretmenimiz için de ‘English Teacher’ diyoruz. Çocuklar burada sürekli İngilizce duyuyor.

VELİLER MEMNUN

İlk yılımızdayız. Birinci yılda tüm kontenjanımızı doldurduk. Velilerimiz memnun. Seneye kapasitemizi artıracağız. İlk dönem sonunda portfolyo sunumu yaptık. Dönem sonunda ailelerimiz geldi, öğretmeni çocuğa ne öğretti ise hepsini tek tek sunum yaptı. Velilerin çok hoşuna giden bir sunum oldu. Her veliye bir saat verdik, çocuğu ile birlikte geldiler ve sunum yapıldı. Veliler için bu uygulama ütopik geldi. Bir okul öncesi, bir İngilizce öğretmeni uygulaması çok mantıklı gelmedi. Ama bire bir yaşayınca faydasını gördüler. Aynı şeyi ikinci dönem sonunda yapacağız. Ne öğrendiler ise sunumunu yapacaklar.

İLETİŞİM KANALLARI

Hızırbey Mah. 1572 Sok. No: 9-11

Hızırbey Ortaokulu Yanı

0246 250 22 32

MONTESSORİ HAKKINDA

Montessori yöntemi tüm dünyada erken çocukluk dönemi uzmanları ve veliler tarafından bilinen popüler bir yöntemdir. Montessori yaklaşımı çocukların doğal gelişimini iyi hazırlanmış bir ortamda destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.  Montessori çocukların kendi kendilerini eğitebilecek kapasitede olduklarını ifade eden oto eğitim (kendi kendini eğitme olarak da bilinir) kavramını adlandırmıştır. Hazırlanmış bir ortama aktif olarak katılan çocuklar ve seçim yapma özgürlüğüne sahip olan çocuklar kendilerini gerçek anlamda eğitmektedirler. Montessori öğretmenleri sınıfları çocukların kendilerini eğitebilecekleri şekilde hazırlamaktadır. Montessori öğretmenin rolünün şu olduğunu düşünmektedir: “öğretmenin çocuğa kendi varlığını çok fazla hissettirmeden rehberlik etmesi gerekmektedir, böylece istenen yardımı vermeye her zaman hazır olabilecek ama çocuk ve deneyimi arasında asla bir engel teşkil etmeyecektir.

Montessori öğretmeni bu çocuk merkezli yaklaşımı uygularken bazı temel davranışlar sergiler:

Çocukları öğrenmenin merkezi yapın. Montessori’nin de dediği gibi, “Öğretmenin görevi çocuk için hazırlanmış özel bir ortamda kültürel aktivite için bir dizi güdü hazırlamak ve düzenlemektir.

Çocukları, onlar için hazırlanmış bir ortamda onlara özgürlük vererek öğrenmeye teşvik edin.

Olabilecek en iyi ortamı hazırlamak için hassas dönemleri fark edecek ve uygunsuz davranışları anlamlı görevlere dönüştürecek şekilde çocukları gözlemleyin.

Öğrenme ortamını öğrenme materyallerinin düzenli bir formatta sunulmasını ve materyallerin bütün çocuklar için uygun deneyimler sunmasını sağlayacak şekilde hazırlayın.

Her çocuğa saygı duyun ve tüm çocuklara ve yaptıkları çalışmalara sürekli saygı duyarak örnek olun.

Öğrenme materyallerini tanıtın, gösterin ve çocukların öğrenimini destekleyin. Öğretmen öğrenme materyallerini bütün çocukları gözlemledikten sonra tanıtır.

UYGULAMADA MONTESSORI YÖNTEMİ 

Hazırlanmış bir ortamda, materyaller ve aktivitelerin çocuğun katılımını sağlayan üç temel özelliği vardır:

Gerçekçi yaşam veya motor eğitim

Duyuları eğitmeye yönelik duyusal materyaller

Yazmayı, okumayı ve matematik öğretmeye yönelik akademik materyaller.

 

 

Bu haber 829 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...