Tüketiciler dikkat!

16 Mart 2018 19:26

Ticaret İl Müdür Vekili Özcan Kesmen; 15 Mart Tüketiciler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak tüketicileri bilgilendirdi.

Kesmen’in açıklaması şöyle: “Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir.

*Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemdir.

*Yetki alanı

(1)          İl tüketici hakem heyetleri il sınırları içinde, ilçe tüketici hakem heyetleri ise ilçe

sınırları içinde yetkilidir. Tüketici hakem heyeti kurulmayan ilçelerde Bakanlıkça o ilçe için

belirlenen tüketici hakem heyeti yetkilidir.

(2)          Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.

(3)          İkinci fıkra uyarınca başvuru yapılabilecek ilçede tüketici hakem heyetinin kurulmamış olması halinde tüketiciler o ilçe kaymakamlığına başvuru yapabilir. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği yapılmak üzere Bakanlıkça belirlenen yetkili tüketici hakem heyetine intikal ettirilir.

01.01.2018 Yılı için Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68. Maddesinde Tüketici Hakemleri Heyeti için belirlenen parasal sınırlar yeniden değerlendirilmiştir.

Buna göre İl merkezinde yaşayan vatandaşlarımız 6860,00 Türk Lirasına kadar uyuşmazlıklar için Ticaret İl Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Tüketici Hakem Heyetine; İlçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın 4570,00 Türk Lirasına kadar olan uyuşmazlıkların Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirler. 4570,00 Türk Lirasından 6860,00 Türk Lirasına kadar olan uyuşmazlıkların Ticaret İl Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları gerekir.

* Karar süresi

Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir.

Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.

İspat yükü- Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir.

Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykın olan hizmettir.

Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen, internet portalında veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler ayıplıdır.

* Tüketiciler malın ayıplı olduğunu düşündüğü durumlarda seçimlik haklarını net ve açık bir şekilde ürün teslim formunda belirterek servise gönderimini sağlayıp, ürün teslim formunun ve servisten gönderilen servis formunun birer örneğini mutlaka almaları gerekmektedir. Talebin ve yapılan işlemin karşılaştırılması açısından bu husus çok önemlidir.

Tüketicinin seçimlik hakları MADDE 11- (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;

a)            Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebilir.

b)           Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteyebilir.

c)            Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteyebilir.

ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme, hakkı vardır. Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.

Tüketici Kredisi sözleşmelerinde

Tüketici kredisi sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Kredi verenin ve varsa kredi aracısının, tüketiciye, teklif ettikleri kredi sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermesi zorunludur. SÖZLEŞME EN AZ 12 PUNTO BÜYÜKLÜĞÜNDE OLMALIDIR.

*Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde beşini geçemez. Taşınır ve taşınmazlara ilişkin rehin, ipotek ve ekspertiz işlemlerinde yalnızca üçüncü kişilere ödenen ücretler alınabilir.

Tüketici Kredilerinde; Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorundadır. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.

Cayma hakkı

Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

Kredi veren, cayma hakkı olduğu konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.

Konut finansmanı sözleşmeleri

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARINDA Sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketicinin her hangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır.

BU DURUMDA satıcı konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren

İLK --3 AY İÇİN SÖZLEŞME BEDELİNİN % 2 3 ila 6 ay için % 4 6 ila 12 ay için % 6

12 ila 24 ay için % 8 kadar tazminat ödemesini isteye bilir. Bu durumda tüketicilerin sözleşmeyi çok iyi okumalarını öneriyoruz.

KREDİ KARTLARI

*Kullandığınız Kredi Kartları Üyelik Ücreti Olan Kredi Kartlarından olabilir buna dikkat etmeliyiz. Ancak Kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Finansal tüketiciler tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı başvurularının kuruluşlarca reddedilmesi hâlinde, bu başvuruya istinaden yıllık üyelik ücreti olan kredi kartı verilemez. Kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı limiti belirlerken, yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartı değerlendirme kriterlerini aynen uygulamakla yükümlüdür. Finansal tüketicilerin yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartını limiti aynı kalmak kaydıyla yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı ile değiştirme talepleri, kart çıkaran kuruluşlar tarafından yerine getirilmek zorundadır.

Tüketiciler Taksitle Satış sözleşmelerinden 7 gün, Mesafeli Sözleşmelerden ve İş yeri Dışında kurulan Sözleşmelerden 14 gün içinde cayma hakkına sahiptir. Tüketiciler bu şekilde kurulan sözleşmelerde sözleşme imzalamadan önce ön bilgilendirmeyi ve sözleşme maddelerini net bir şekilde anlayıp değerlendirmelerini öneriyoruz”.

Bu haber 668 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...