İnme Hastalığı Tedavisi, SDÜ Hastanesinde Başarı İle Uygulanmaya Devam Ediyor

21 Mart 2018 15:15

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesince düzenlenen alanında uzman hekimlerin katılımcılarla buluştuğu “Halk Günleri”nin bu haftaki konusu “İnme (Felç) Belirtileri ve Tedavisi” oldu. Toplantıda inme hastalığı ile ilgili bilgiler verilirken tedavisi noktasında, Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanabilen tedavi yöntemlerinin gelişmiş teknik alt yapı ve deneyimli personeli ile Üniversitemiz Girişimsel Nöroloji Kliniğindeki İnme Merkezimizde uygun hastalara uygulandığı vurgulandı.

Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Süleyman Kutluhan, Doç.Dr. Vedat Ali Yürekli ve Yrd.Doç.Dr. Nihat Şengeze’nin konuşmacı olarak yer aldığı konferansta açılış konuşmasını yapan Hastanemiz Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Yıldırım, “Geleneksel hale getirdiğimiz ‘Halk Toplantıları’nın bir yenisini daha gerçekleştiriyoruz. Her defasında alanında uzman hocalarımızın değerli bilgilerini halkımızla paylaştığı bu toplantılarımız her ay düzenlenmeye devam edecektir. Katılımlarınız için teşekkür ediyoruz” dedi ve konferansa geçildi. 

Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kutluhan, kısaca inme hastalığı hakkında bilgi vererek, “Halk arasında inme olarak bilinen ve beyin damarlarının tıkanması veya yırtılması soncu meydana gelen hastalığa ‘inme’ diyoruz. Kişinin yaş ortalaması 65 üzeri ise inme ihtimali yüksek oluyor. Daha erken yaşlarda geçirilen inme durumlarında diğer hastalıkların etkisi neden olarak görülüyor. Ateroskleroz (damar sertliği), kolesterol, sigara, alkol, diyabet ve kalp hastalıkları risk faktörleridir” dedi.

Prof.Dr. Kutluhan, ağızda kayma, el-kol ve bacağın hareket etmemesi ve konuşma güçlüğü durumlarının yaşanması halinde kişinin felç geçiriyor olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve vakit kaybetmeden ‘112 Acil’ numarasının aranmasının önemine işaret ederek, “Geciken zaman beyindir, hasta için ilk 3-4 saat tedavi için çok önemli. İnme tedavisi hastanemize başarı ile yapılmakta ve Doç.Dr. Vedat Ali Yürekli de bu konuda eğitim almış olup, ülkenin bu alanda sayılı hekimlerindendir” diye konuştu.

İnme (felç) Belirtileri ve Tedavi Yöntemlerini aktaran Doç.Dr. Vedat Ali Yürekli ise, beyinde temiz kanı taşıyan damarın kalpten gelen pıhtı parçacığı ile tıkanması sonucu veya beyni besleyen büyük damarların sertliğinden kaynaklanan pıhtı nedeniyle tıkanması ile oluşan ve beynin kansız, dolayısıyla oksijensiz ve besleyici maddelerden mahrum kalması sonucu oluşan tablodur” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi inmenin (beyin krizi) en sık üçüncü ölüm nedeni olduğunu, ancak kişide engel bırakma konusunda ilk sırada bulunduğunu ifade eden Yürekli, başkasına bağımlı kalan bir inmeli hastanın yaşam kalitesinin de değişeceğine işaret etti. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan inmenin yaşamının bir döneminde herkesin başına gelebileceğinin altın önemle çizen hastanemiz Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Vedat Ali Yürekli, “Dünya çapında, yaklaşık 6 milyon insan her yıl inme nedeniyle ölmektedir. Dünya çapında, ortalama 6 kişiden 1’i yaşamlarının bir döneminde inme geçirir ve her 6 saniyede bir inme nedeniyle bir kişi ölmektedir” şeklinde konuştu.

BELİRTİLERİ

Acil tanı ve tedavi ile ilgili de bilgi veren Doç.Dr. Yürekli, “Hastane öncesi dönemde inmenin belirtilerinin tanınması, beyin krizine de kalp krizine verilen önemin verilmesi, hastaların ancak akut inmeyi tedavi edebilecek bir merkeze ulaştırılması önemli noktalardır.  Ani gelişen yüz, kol ve bacakta güçsüzlük, konuşmada değişiklik baş dönmesi ile birlikte çift görme veya denge kaybı. Bu semptomlardan herhangi birisi varsa hasta vakit kaybetmeden intravenöz trombolitik (Damar içi pıhtı eritici ) tedavinin uygulanabildiği bir merkeze hızlıca sevkedilmelidir. Hastanemizde uyguladığımız ‘Pıhtı Eritici Tedavi’ uygulanamaz ve/veya başarısız ise; hastanın bir diğer yeni tedavi şekli olan endovasküler tedaviye alınması gerekir. Bu tedavi ilk 6 saate kadar uygulanabilmektedir ve inme hastalığındaki bu tedavi yöntemi Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanabilmektedir. Üniversitemiz Girişimsel Nöroloji Kliniğindeki İnme Merkezimizde bu tedavi 1.5 yılı aşkın süredir uygun hastalara uygulanmaktadır.

Hastanemiz İnme Merkezi, son model ekipman ve akut inmeden rehabilitasyona kadar tüm olanakları içeren 7/24 bakım merkezidir” dedi.

İNMEDEN KORUNMA

İnmeden korunma konusunu da elen alan Yürekli, “Akdeniz diyeti dediğimiz zeytinyağı ve sebzeden zengin diyetle inme riski %44 azaltılabilir. Daha önce sigara içici bir kişi sigarayı bırakırsa inme riski %36 azalırken, egzersiz inme riskini %28 oranında azaltmaktadır. İnmenin en önemli nedeni hipertansiyondur. Hipertansiyondan korunmak için tuzu hayatımızın bir parçası olarak görmememiz ve egzersiz yapmamız, obeziteden korunmamız gerekir.

GELİŞMİŞ TEKNİK ALTYAPI

YETİŞMİŞ DENEYİMLİ PERSONEL

İnme hastalarına müdahale zamana karşı bir yarıştır.  Hastalar, ilk 4.5 saat içinde yapılan damar açıcı girişimler sayesinde hastalığın etkilerine daha az maruz kalmakta, ölüm oranları azalmakta ve hastalık sonrası yaşam kaliteleri daha yüksek olmaktadır.  Her iki tedavi yöntemi de gelişmiş teknik altyapı ve yetişmiş deneyimli personel ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla bu tedaviler hem eğitimi hem de uygulamasıyla oldukça fedakarlık gerektiren bir süreçtir ve uyum içinde çalışan bir ekip işidir. Bu bağlamda hastanemizde çok iyi bir şekilde organize olduğumuz ve uyum içinde çalıştığımız gece veya gündüz her şartta bu tedavi sürecine çok özverili bir şekilde iştirak eden tüm hemşire, teknisyen ve personel arkadaşlarıma buradan teşekkür ederim” dedi.

Katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son bulan konferans sonrasında görüşlerini aldığımız vatandaşlar, bu toplantılarla özellikle sağlık konusunda halkın bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade ettiler.

 

Bu haber 655 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...