Katarakta tedavi gecikirse kalıcı görme kaybına yol açabiliyor

22 Mart 2018 15:25

Özel Meddem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nazire Demirci, Katarak tedavisindeki ameliyatın başarı oranının yüksek olduğunu söyleyerek, “Özellikle 50 yaş üzeri hastaların 6 ayda bir kontrollerini yaptırılması gerekiyor” dedi.

Özel Meddem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nazire Demirci, kısa sürede müdahale gerektiren katarakt tedavinin gecikmesi sebebiyle kalıcı görme kaybına yol açabiliyor.

Gözlerde buğulu görüntü ya da kirli bir camın arkasından bakma hissi gibi şikayetlere neden olan katarakt oluşumunu antioksidan bakımından zayıf beslenme, gözleri fazla güneş ışığına maruz bırakma ve sigara kullanımı gibi faktörler tetikleyebiliyor.

Özel Meddem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nazire Demirci, “Katarakt genelde ileriki yaşlarda ortaya çıkan gözümüzde aslında doğuştan olan lensimizin merceğimizin matlaşması ve görüntüsünü bozmasına neden olan bir durumdur.Genellikle 50 yaş üzeri insanlarda görülüyor ve emisilasyon dediğimiz halk arasında tako denilen teknikle tedavi cerrahi yöntemle yapılabiliyor.

Net görüş kaybı, mavi renkleri daha az algılama ve bakılan yerde siyah noktalar görme gibi durumlarda katarakt hastalığından şüphelenmek gerekiyor.

                Kataraktın belirtileri görmede azalma, ışığa hassasiyet olabilir, araba kullanırken parlamalara neden olabilir ve özellikle görüşün azalmasına ve fululaşmasına neden olur.İlk belirtisi görme azlığıdır.Katarakt belli bir görme seviyesine düştüğü zaman yapılıyor ama hasta konforu bozulmaya başladığı zaman daha erken de yapılabilir.Kataraktın çok sertleşmesi beklemesi ameliyatın zorlaşmasına ve daha sonra iyileşme sürecinin daha zor olmasına neden oluyor.O yüzden belirli aralıklarla kontrol hastaların kontrollerini yaptırması ve zamanı geldiği zaman çok sertleşmeden katarakt ameliyatının yapılması gerekiyor” dedi.

Katarak tedavisindeki ameliyatın başarı oranının yüksek olduğunu söyleyen Özel Meddem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nazire Demirci, “Özellikle 50 yaş üzeri hastaların 6 ayda bir kontrollerini yaptırılması gerekiyor.  Başarı oranı çok yüksek bir ameliyat ama  sonuçta bir ameliyat ameliyattan önceki ve sonra ki hasta hazırlıklarını düzgün bir şekilde yapıp tedavisini düzgün bir şekilde ilaçlarını kullanırsa bir sıkıntı olmadan 1 ay gibi bir iyileşme süreciyle tamamlamış oluyor. Ameliyattan sonra 1. gün 1.hafta ve 1. ay kontrollerimiz oluyor. İlk 1 hafta kadar hastanın biraz dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle enfeksiyon mikrop kapması açısından kontrol edilmesi ve ilaçların düzenli kullanılması gerekiyor. Daha sonra ilaçlarını düzenleyip 1 aya kadar tamamlayıp 1 ay sonunda iyileşme süreci tamamlanmış oluyor” diye konuştu.

 

 

Bu haber 787 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...