“Göllerimiz, su kaynakları ve doğal güzellikler bizlerin gelecek nesillere bırakacağı en önemli mirastır”

23 Mart 2018 14:59

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, 22 Mart ‘‘ Dünya Su Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Bakır’ın mesajı şöyle: “22 Mart ‘Dünya Su Günü’ içilebilir su kaynaklarının korunması, temiz su sorununa dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 1993 yılından beri kutlanmaktadır. İnsan yaşamının devamı, bitkisel ve hayvansal üretimin sürdürebilirliği için su kaynakları doğru kullanılmalıdır.

Su en temel insani ihtiyaçtır, kısacası yaşamdır. Bugün bilinçsiz tarımsal sulama ve kar odaklı, gelecek kuşakları düşünmeyen sanayileşme hamleleri sebebiyle en stratejik ihtiyacımız olan su kaynaklarını hızla tüketmekte ve kirletmekteyiz. Suyu ticarileştirme politikaları sonucunda akarsularımız kirlenmiş, yer altı su seviyeleri düşmüş ve su havzalarımız çekilmeye başlamıştır. Doğayı ve suyu yok ederek gelişme sağlamak ve sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak mümkün değildir. Dünyanın birçok coğrafyasında insanlar temiz su kaynaklarına ulaşamadıkları için ölmektedir. Dünya üzerinde önümüzdeki senelerde gündeme gelecek birçok çatışma ve savaşın artık petrolden değil, sudan kaynaklı olması muhtemeldir. TÜİK rakamlarına göre 2030 yılında nüfusu 100 milyona ulaşması öngörülen Türkiye’ de ‘su fakiri’ bir ülke olmaya adaydır. Bir taraftan bilinçli su tüketimini yaygınlaştırmalı, diğer taraftan da kaynaklarımızı koruyan su politikalarının hayata geçirilmesini sağlayan adımlar atmalıyız. Şu anda TBMM Tarım komisyonunda devam eden görüşmelerde bizler de partimiz adına su kanununa ilişkin görüş ve çözüm önerilerimizi sunmaktayız.

Ispartamız  ‘Göller Yöresi’ olarak adlandırılan su ve doğal güzellikler açısından şanslı bir coğrafya da yer almaktadır. Bu göller yaban hayatı açısından önemli olduğu kadar, yöre insanının yaşantısı üzerinde de etkilidir. Eğirdir gölümüzün, yanı başımızdaki Burdur gölümüzün, Beyşehir gölümüzün durumunu yakından gözlemlemekteyiz. Bu göllerimizde hem kirlilik oranları artmakta, hem de çekilmeler yaşanmaktadır. Bu göller, su kaynakları ve doğal güzellikler bizlerin gelecek nesillere bırakacağı en önemli mirastır. Bu duygularla 22 Mart ‘‘ Dünya Su Günü’ nü’’  kutluyorum”.

 

 

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...