İnşaat Zirvesi’18 Sona Erdi

24 Mart 2018 13:06

Süleyman Demirel Üniversitesi İnşaat Topluluğu tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen “İnşaat Zirvesi’18” sona erdi. Etkinlikte, Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği Genel Koordinatörü Gülay Malkoç, KYK Yapı Kimyasalları Pazarlama Lideri Halil Karakulak, Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mustafa Balcı, Ağaoğlu Holding Ceo’su Hasan Rahvalı, TEMESİST Endüstriyel Depo ve Raf Sistemleri Geliştirme Müdürü Hülya Madakbaş, Büyük Selçuklu Oturumunda da Isparta Yeşilay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Aydın,   İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karaşahin,  Karayolları Genel Müdürlüğü ARGE Dairesi Başkanlığı Kalite Yönetim ve ARGE Şubesi Müdürü Ahmet Sağlık, Metgün İnşaat Laboratuvar Müdürü Seyit Ali Yıldırım, Onur Taahhüt Kalite Kontrol Müdürü Süha Aray, Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ruşen Cihat, Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir, Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu,  Rönesans İnsan Kayakları Müdürü Müge Muslu, AIESEC TÜRKİYE- Ertuğrul Filik ve İbrahim Ozan Yener öğrencilerle bir araya geldi.

Zirvenin ikinci gününde gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Yol Ulaştırması” panelinde İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karaşahin “İnşaat mühendisliği, bilgi ve becerisini insan refahı için harcayan kişi olarak tanımlanıyor. Bu bağlamda da elbet inşaat mühendisliği kutsal ve büyük sorumluluk isteyen bir meslek.” dedi. Sürdürülebilirliğin son kırk yıldır çok gündemde olduğunu belirten Karaşahin,  artan çevre kirliliği, sağlık problemleriyle birlikte sürdürülebilirliğin bütün sektörlerde uygulanması istenen bir olgu haline geldiğini ifade etti.

Karaşahin, sürdürülebilirliği ise “İhtiyaçların giderilmesinde gelecek nesilleri de gözeterek ve düşünerek proje üretme sanatı” olarak tanımladı. Ulaştırmanın, bir ülkenin gelişme endeksinin göstergesi olduğunu belirten Karaşahin: “Ulaştırma sektörü, gelişmiş ülkelerde ciddi bir ilerleme içerisinde. Ülkemizde de 2002’den beri ciddi yatırımlar yapılmaya başladı.” diye konuştu.

Karayolları Genel Müdürlüğü ARGE Dairesi Başkanlığı Kalite Yönetim ve ARGE Şubesi Müdürü Ahmet Sağlık da inşaat mühendisliği bölümünde müfredatında genel olarak ulaştırmanın yeterli şekilde yer almadığına değindi; üniversitemizin bu konuya daha ağırlık verdiğini ve ülkedeki açığı kapattığını belirtti.

Sürdürülebilirliğin son yıllarda çok popüler olduğunu ifade eden Sağlık: “İhtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız kaynakların sadece bizim değil, gelecekteki bütün nesillerin olduğunun farkında olmamız gerekiyor.  İnşaat sektöründe de çevreye zarar vermeden, sosyal yönden daha konforlu, sağlıklı ve teknolojik olmasını göz önünde bulundurarak sürdürülebilirliği devam ettirmek gerekiyor.” dedi.

Sürdürülebilirliğin üç ana temelden meydana geldiğini söyleyen Sağlık, “sosyal”, “ekonomik” ve “çevre” kavramlarını olmazsa olmaz parametreler olarak tanımladı. Sağlık, sürdürülebilirlik kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yapmakta oldukları çalışmalardan söz ederek çevreye verilen zararın nasıl azaltılabileceğinin yöntemlerini anlattı.

Metgün İnşaat Labaratuvar Müdürü Seyit Ali Yıldırım,  “Sürekli yeniliğe ve ARGE’ye açık olmalıyız. Görevimiz gelecek kuşaklara sağlıklı ve iyi bir çevre bırakmak. O sebeple bir şey yaparken ömrünü düşünerek yapmak lazım. “ ifadesinde bulundu.

Yıldırım, sürdürülebilirlikte çevre faktörü kadar ekonomik boyutun da önemli olduğunun altını çizerek bu noktada atık malzemelerin değerlendirilmesi için projeler ürettiklerini belirtti. Ülke bazında ne oranda “geri dönüşüm” yapıldığının sayısal olarak bilgisinin olmadığını,  bu alanda daha çok çalışmalarda bulunulması gerektiğini söyledi.

Dönem olarak ciddi değişimlerin ve gelişimlerin içerisinde olduğumuzu belirten Onur Taahhüt Kalite Kontrol Müdürü Süha Aray, “Kaynaklarımızı hoyratça kullanma hakkımız yok.” dedi. Sürdürülebilirlik kapsamında sektöre dair teknik bilgiler paylaşan Aray, kaynakların hızla tükenmekte olduğuna ve gelecek nesilleri gözeterek hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Asfalt Müteahhitleri Derneği Genel Koordinatörü Gülay Malkoç da kuraklık, iklim değişikliği, sera gazı etkisi, küresel ısınma gibi birçok tehdit içerisinde olduğumuz günümüz koşullarında sürdürülebilirliğin çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti.  İnsanlığın karşılaştığı problemlerde bütün endüstrilere yükümlülükler düştüğünü ifade eden Malkoç, Avrupa Birliği’nde ve uluslararası platformda sürdürülebilirlik kavramına değindi.

Bu haber 662 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...