Tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışma

31 Mart 2018 13:11

12-18 Mart “Tuza Dikkat Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı" kapsamında Her yıl farklı tarihlerde ve temalarda yapılan “Dünya Tuza Dikkat Haftası” Etkinlikleri bu yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında "Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu" temasıyla gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili olarak 12 ilçe ve il merkezinde çeşitli farkındalık çalışmaları yapıldığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya; şu açıklamada bulundu: “Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı olarak önermektedir. Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Sadece yetişkinler için değil, 2-15 yaş grubu çocuklarda da kan basıncının kontrolü için günlük tuz tüketiminin azaltılmasını önermektedir.  Bu nedenle bebek ve küçük çocukların yüksek oranda sodyuma maruz kalmaması gerektiği belirtilmektedir. Erken deneyimlerin ileriki yaştaki sodyum alımı için belirleyici olduğu gösterilmiştir. Ülkemizde yapılan araştırmalar günlük tüketilen tuz miktarının yaklaşık 15 g/gün olduğunu göstermektedir.

Aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı" yürütülmektedir. Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” Etkinlikleri yapılmaktadır.

Her yıl farklı tarihlerde ve temalarda yapılan “Dünya Tuza Dikkat Haftası” Etkinlikleri bu yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında "Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu" temasıyla gerçekleştirilmiştir.

Bu kapsamda Müdürlüğümüz koordinasyonunda 12 ilçe ve il merkezinde çeşitli farkındalık çalışmaları yapılmıştır.

 

Bu haber 553 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...