SDÜ öğrencilerinin keşif gezisi Kovada Milli Parkı ile başladı

3 Nisan 2018 18:45

''Keşif Isparta'' 2018 yılı bahar dönemi seyahatleri, 153 tür kuş; endemik- çok nadir, ıtrî- tıbbi ve aromatik yüzlerce bitki; kızılçam, karaçam, meşe, toros göknarı olmak üzere önemli orman varlığına sahip Kovada Millî Parkı ile başladı.

Eğitim-Öğretimde ''Kurtuba Modeli'' uygulayan; ''İlham Veren Üniversite'' mottosu ile ''Öğrenci Odaklı'' projelere destek veren SDÜ'nün ''Keşif Isparta'' doğa, tarih, kültür, uygarlık gezi rotaları başladı. 2018 yılı bahar döneminde ilk rota ''Doğa Ana'nın Kalbi Kovada Millî Parkı'' oldu. SDÜ öğrencileri, Spor Bilimleri Fakültesi, Dağcılık ve Arama Kurtarma- İlk Yardım Araştırma ve Uygulama Merkezi Eğitmeni Alper Yaman koordinatörlüğünde Kovada Milli Parkı’nı gezdiler.

Öğrenciler, rota üzerinde yer alan Eğirdir Gölü'nün eşsiz enginliğinde baharın kokusunu ve renklerini yaşadılar. Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı suyu havzası olan Eğirdir Gölü'nün kıyı kenar çizgisinde gün içerisinde ''7 Renk'' alan doğayı izlediler. ''Keşif Isparta'' projesine dâhil olan SDÜ öğrencileri ilk önce Kovada Gölü Millî Parkı'nda, 30 dakika süren 1.5 kilometrelik rotada ''doğa yürüyüşü'' etkinliği gerçekleştirdiler. Doğa Koruma ve Millî Parklar VI. Bölge Müdürlüğü'nün açtığı Doğa Müzesi'ni gezdiler. Türkiye’nin korunan alanları statüsünde olan Kovada Gölü Millî Parkı’nın habitatı hakkında bilgi edinen öğrenciler, yüksek oksijen, yeşil, mavi ve yaban hayatının sesleri, renkleri, kokuları, tatları içerisinde güzel ve sağlıklı bir vakit geçirdiler. Kovada Gölü Millî Parkı, ıtrî, tıbbi ve aromatik bitki açısından da Türkiye’nin en önemli korunan alanları arasında yer alıyor.

''Keşif Isparta''nın ikinci durağı Sütçüler sınırları içerisinde yer alan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı oldu. Yazılı Kanyon, 12 endemik bitki türünün yaşam alanı. SDÜ öğrencileri, işte bu nadide coğrafyada doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Bitkileri, yaban hayatını gözlemledi.

“Keşif Isparta” projesinin Pazar günkü durağı ise Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi oldu. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde incelemelerde bulunan öğrenciler, 17 bin m2 yerleşkede 6 bin m2 kapalı alanı olan ve Türkiye’nin yakın tarihinin tanığı 6 milyon 400 bin objenin sergilendiği müze hakkında bilgi aldı. Yarım yüzyılı aşkın zamana damga vuran, tanıklık eden belge ve objelerin herkesin faydalanmasına açık olan müzede, 8 bin eşya, 6 bin fotoğraf ve video, 126 bin fotoğraf yer alıyor. Giyim, kuşam, halı ve kilimden oluşan 500 obje sergileniyor. Müzede 42 bin gazete ve dergiden oluşan süreli yayın ve 46 bin kitap mevcut. Müzede toplamda 6 milyon 400 bin parça obje bulunuyor.

Doğal güzelliklerin ve geçmiş uygarlıkların izini süren SDÜ öğrencileri “Keşif Isparta” hakkında duygu ve düşüncelerini şöyle paylaştılar:

“Keşif Isparta öğrenciler için çok güzel bir etkinlik. Hiçbir maliyet ödemeden Isparta tabiatını, gezilecek yerlerini öğreniyoruz. Bilinmeyen güzelliklerini görme fırsatı sunduğu için SDÜ'ye çok teşekkür ediyorum.”

“Bu gezi beni çok mutlu etti, çünkü farklı yerler gördüm. Kovada, Yazılı Kanyonda farklı ağaç ve kayalar gördüm benim için bu çok önemli. Bu fırsatı sunduğu için SDÜ'ye teşekkür ediyorum.”

“Keşif Isparta ile göller diyarını, doğasını tanıyoruz. Buradan gittikten sonra buradaki sıcak ortamı çok özleyeceğim.”

 

Bu haber 498 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...