Görsellerle Halep´in "Dünü, Bugünü ve Yarını”

6 Nisan 2018 14:52

Mimar Sinan’ın ölüm yıldönümü dolayısıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından bir program düzenlendi. Dış İlişkiler Ofisi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Görevlisi Mahmoud Zeyn El Abidin, Halep’teki tarihi eserlerin üzerindeki savaşın etkilerini anlatan “Halep; Dün, Bugün ve Yarın - Kentteki Tarihi Eserlerin Üzerindeki Savaş Etkileri” isimli bir konferans verdi. Ardından da “Halep Dün, Bugün ve Yarın” temalı sergi açıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atila Gül,kültürel mirasın günümüzde korunması noktasında  “savaş” ve “terör”ün ciddi anlamda olumsuzluk oluşturduğunu söyledi. “Savaş ve hukuk çerçevesi içerisinde bir takım kurallar var. Terör, dünyanın çok büyük sorunu bunu çözmemiz gerekiyor.” diyen Gül, kültürel mirasın bütün insanlık için önemli olduğunu, bunların yaşatılması ve korunması gerektiğini söyledi.

“Halep; Dün, Bugün ve Yarın - Kentteki Tarihi Eserlerin Üzerindeki Savaş Etkileri” konulu sunumunu yapan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Görevlisi Mahmoud Zeyn El Abidin de Halep evlerinin mimarisi, vakıfların şehrin mimari dokusu gibi konuları ele aldı.

Kent dokusundaki kalıntıların gözle görülebilir olduğundan bahseden El Abidin, askeri mimar (suru-kapıları ve kalesi), dini mimar (emevi-zenki Eyyubi), Halep sivil mimari (Halep çarşısı), Halep’in teknik çizimleri, plan özellikleri(tipoloji), mimari işçilik ve süslemeleri, görseller üzerinden örneklendirerek aktardı. Halep’in geleneksel evleri ve mahalle kültürünün Mardin, Antep, Urfa evlerini andırdığını söyleyen El Abidin, Halep’i çok özlediğini dile getirerek fotoğrafların yansıttığı duygulardan bahsetti.

Kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan El Abidin, “Halep Dün, Bugün ve Yarın” temalı sergiyi öğrencilerle birlikte gezdi.

 

 

Bu haber 428 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...