Ekonomiyi İyileştirecek Tedbirler Alındı

6 Nisan 2018 15:03

Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Büyüknohutçu, AK Parti heyetinin ziyaretinde son Torba Yasa ile Türkiye’de yatırım ortamını ve ekonomiyi iyileştirecek ciddi tedbirler alındığını söyledi.

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun ve yönetim kurulu üyeleri, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nı ziyaret etti. AK Parti İl Başkanı Zabun’un heyetinde İl Başkan Yardımcıları Mehmet Yücedağ, Okay Karaman, Mustafa Emrem ile Dilek Gündüz yer aldı. SMMMO Başkanı Zafer Büyüknohutçu ve yönetim kurulu üyeleri Mukadder Tunç, Serkan Keskin, Hüseyin Karaca ve Mehmet Buğra Turhan AK Parti heyetini tam kadro karşıladı.

ISPARTA’DA 350 MALİ MÜŞAVİR VAR

AK Parti heyetinin ziyaretinde duyduğu memnuniyeti ifade eden SMMMO Başkanı Zafer Büyüknohutçu, Isparta’da 350 serbest muhasebeci ve mali müşavirin görev yaptığını söyledi. 1 mali müşavire 66 defter düştüğünü belirten Büyüknohutçu, bu oranının çok iyi olduğunu kaydetti.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin, Hükümetin ekonomi ve yatırım anlamında çıkardığı düzenlemelerin duyurulması ve adaptasyonu konusunda önemli bir görevi yerine getirdiğini kaydeden Büyüknohutçu, şöyle konuştu:

YATIRIM ORTAMINA YÖNELİK TEDBİRLER

“Hükümetimiz yatırım ortamının ve ekonomik ortamın düzeltilmesi için çeşitli düzenlemeler yapıyor, yasalar çıkıyor, torba yasalar hazırlanıyor. Mükelleflerin bu değişikliklere adapte olması ve uyum sağlaması konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Faydalanmaları için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu konuda en önemli rol üyelerimize düşüyor.

KDV Kanunu’da çok sayıda düzenleme yapıldı. Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Siteleri’nde iş yapanlara KDV’dan muaf hale geldi. Sanayi sicil belgesi olanlarda makine yatırımlarında KDV istisnaları geldi. Makinelerin amortismanlarından 2 kat faydalanma hakkı verildi. KOBİ’ler için nefes kredisi çıkarıldı. İmalat sektörü, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik destekler çıkarıldı. İmalat sektöründe çalışanlar için istihdam desteği var.

MAKİNE VE TEÇHİZATTA KDV YOK

OSB’lerde yapılacak altyapı yatırımlarıyla küçük sanayi sitelerinde işyeri yapılında KDV istisnası getirildi. Yasaya göre, imalat sanayinde 2018-2019 yıllarında faaliyette bulunan bir işletme, yeni makine ve teçhizat alması durumunda KDV ödemeyecek. Teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında kullanılacak makine ve teçhizat alımlarında da KDV istisnası uygulanacak. Yatırımcılar ve Ar-Ge merkezleri, 2019 yılı sonuna kadar bu istisnalardan yararlanabilecek.

Yeni yasaya göre, imalat sanayinde 2018-2019 yıllarında faaliyette bulunan bir işletme, yeni makine ve teçhizat alması durumunda KDV ödemeyecek. Teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında kullanılacak makine ve teçhizat alımlarında da KDV istisnası getirilecek. Sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerin münhasıran imalat, ilgili kanunlar kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerin ise münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanmak üzere iktisap ettikleri yeni nitelikteki makine ve teçhizat ile yatırım teşvik belgesini haiz mükelleflerin belge kapsamında iktisap ettikleri yeni makine ve teçhizat, Maliye Bakanlığınca ilan edilen faydalı ömür süresinin yarısı dikkate alınmak suretiyle bulunacak amortisman oranlarına göre daha kısa sürelerde ödenebilecek. Bu düzenlemeden, düzenlemenin yürürlük tarihinden 2019 yılı sonuna kadar iktisap edilecek makine ve teçhizat için yararlanılabilecek. Bu imkandan, sanayi sicil belgesine haiz mükellefler de faydalanabilecek.

2019 SONUNA KADAR

Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin, yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayisinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019'a kadar KDV istisnası getirilecek. Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019'a kadar KDV istisnası sağlanacak. Yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalat sanayisinde veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31 Aralık 2019'a kadar alınan yeni makine ve teçhizat, mevcut amortisman sürelerinin yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazılabilecek.

OSB VE KSS’Yİ KAPSIYOR

OSB’lerde yapılacak altyapı yatırımları ve küçük sanayi sitelerinde iş yeri yapımında KDV istisnası getirildi.OSB’ler ve küçük sanayi sitelerince yapılan veya yaptırılan su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri, yol yapımı gibi altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerindeki iş yeri yapımına ilişkin mal teslimi ve hizmet ifaları KDV'den istisna tutulacak.

830 LİRA TEŞVİK

2020 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere, ilave istihdama sosyal güvenlik primi, gelir vergisi ve damga vergisi teşviki getirildi. 2017 yılında istihdam ettiği personel sayısına ilave yeni personel alan işverenlerin, yeni personel için ödemesi gereken primleri 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanacak. Devlet, her yeni istihdam başına, 830 lira teşvik verecek.

2 BİN 400 LİRAYA KADAR

İmalat ve bilişim sektöründe bu yıl ve gelecek yıllarda yeni sağlanacak istihdamlarda, her çalışan başına 2 bin 400 liraya kadar teşvik getirildi. Kadın, genç ve engelli istihdamlarında teşvik süresi 12 aydan 18 aya çıkarıldı.”

MALİ MÜŞAVİRLERİN ROLÜ ÇOK BÜYÜK

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun da serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin ekonomik hayatta önemli bir rolü üstlendiklerini belirterek “Hükümetimiz önemli atılımlar yapıyor, önemli tedbirler alıyor. Amacımız yatırım ortamını iyileştirmek, daha fazla üretmek, daha fazla istihdam sağlamak. TBMM’de çıkan yasaların uygulanması, halkımıza anlatılması ve uyumu konusunda serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin gerçekten rolü çok büyük. Yükün büyük bir bölümü onların sırtında. Onlar yasayı doğru bir şekilde uygulatırlarsa işte o zaman amacına ulaşır. Kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

 

Bu haber 990 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...