“Ispartanın yeni bir master planının yapılması gerekiyor”

10 Nisan 2018 18:27

AK Parti İl Başkanlığı’nın Isparta’nın ekonomik hedeflerini belirlemek için düzenlediği ‘Şehrim 2023’ toplantılarının üçüncüsüne katılan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, son 3-4 yıldır üretime yönelik getirilen desteklerden diğer iller ciddi şekilde faydalanırken, Isparta’nın bu teşviklerden yeteri kadar faydalanmadığını söyledi.

Toplantıda işadamların konuşmalarından sonra söz alan Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta’nın imalata yönelik yatırıma yönelmediğini söyledi. Bilgiç, bu durumu şu sözlerle anlattı: “Ben ilk milletvekili adayı olduğumda Ticaret ve Sanayi Odası 140.yılını kutluyordu. O dönemde Hasan Hüseyin Kaçıkoç başkandı. Sayın Kaçıkoç, ‘Biz Ispartalı olarak girişimcilik ruhumuzu kaybettik, globalleşen dünyaya ayak uyduramıyoruz’ demişti. Bu çok doğru bir tespitti. Maalesef yatırımın Isparta’da gerçekleştirilemediğini görüyoruz. Amerika’da 2009’da başlayan mortgage krizinin etkileri halen devam ediyor. Bugün bir takım ticaret savaşları açtıysa, Suriye’den çekilme noktasında burada 20 trilyon dolar para harcadık, bu parayı verin noktasına gittiyse bu halen oradaki krizin çöküntülerinin uzantılarından birisidir. Son 3-4 yıldır üretime yönelik çok ciddi destekler getirdik. Pek çok il de bu desteklerden çok ciddi faydalandığını görüyoruz. Ama Isparta’da özel teşebbüsün arzu ettiğimiz şekilde üretime yönelik yatırıma yönelmediğini görüyoruz.”

Öte yandan arsa sorununa değinen Bilgiç, “Bunu siyasetin dışında söylüyorum; Isparta’da arsa problemi çok ciddi var. Isparta’yı muadil şehirlerle mukayese ettiğinizde İlimizdeki arazi rantının muadil şehirlere göre 3-4 katı olduğunu düşünüyorum. Hem yerleşim yerleri, hem ticaret alanları hem de yollar için Isparta’nın yeni mastır imar planının yapılması gerekiyor. Şehir sıkıştı içeride kümeleniyor. Şehrimizi biraz daha yaymamız ve genişletmemiz gerekiyor. Şehrin yeni imar planlarının yapılmasından imtina ediliyor ve kaçınılıyor. Yeni imara açılan alanların şehir içerisinde olduğunu görüyoruz. Bunlar sıkıntı yaratıyor.”

Isparta’da başlangıç yatırımlarına bakıldığında arsa fiyatlarının yüksek ancak desteklemelerin de fazla olduğunu kaydeden Bilgiç, “Sadece imalat sanayine yönelik desteklerde yatırımı ve istihdamı teşvik ediyoruz. İmalat ve argeye yönelik makine ve teçhizat alımlarında katma değer vergisini sıfırladık. Amortismana tabi tutma süresi 5 yılken, biz bunu özel imalatlar gibi hızlı amortismana tabi tutma imkanı getirdik. İstiyorsa 2 yıla düşürüyoruz. İşletme sermayesi açısından da devlet olarak güçlendiriyoruz. Küçük işletme 1-3 kişi istihdam yapıyor. En fazla 2 kişi olmak şartıyla yeni yapacağı asgari ücret üzerinden istihdamda ücreti tamamen devlet

ödüyor. Bir benden bir senden diyoruz. İmalat sanayinde her ilave oluşturduğunda istihdamda 12 ay süreyle işveren payı, sigorta primi gibi ücretleri devlet olarak biz karşılıyoruz. Eğer kadınsa, gençse 18-25 yaş aralığı ise ve engelli ise bu süre 18 aya çıkıyor. İşyeri açarken notere imza beyannamesi, tescil dediğinizde noter masrafı 325-800 TL arasında oluyordu. Bunu da kaldırdık. Ticaret Sicillerine bu işi yapma imkanı getirildi. Çok ciddi mali destekler de söz konusu. KDV ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için 67 maddelik bir paketi bu hafta içerisinde meclise getireceğiz. Pazartesi günü saat 14.00’da teşvik alan 23 projenin tanıtımıSayın Cumhurbaşkanımızla yapacağız. Toplam yatırım tutarı 128 Milyar TL.”

Bilgiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Organize Sanayi 3 sene önce dolu değildi, bugün tamamı doldu. Organize Sanayi’de büyük parseller yok. Bir yatırımcı 300-500 dönüm istediğinde bunu karşılayamıyoruz. 4 sene önce Algida geldi, bin dönümlük yer istedi, biz bunu karşılayamadığımız için fabrikayı Konya’ya açtılar. Organize Sanayi’de Anadolu Etap fabrika açtı. Meyve suyu fabrikasının açılması meysuluk elmanın fiyatını 10 kuruştan 60 kuruşa çıkardı. Organize Sanayi’nin genişleme kararını aldık. Yeni bir organize sanayi yapmamız lazım. Keçiborlu’da hem belediyenin hem de hazinenin toplam 2 bin 500 dönümlük yerde Isparta

merkez için 2.OSB çalışmalarını başlattık. Dördüncü OSB olarak Yalvaç OSB’ye İl Özel İdareyi ortak yaptık. Toplam 2 milyon lira biz oraya sadece kamulaştırma için özel idareden para aktardık. Geçen sene de altyapı çalışmalarını yapabilmesi için de özel idareden belli hisseyi Yalvaç Belediyesi’ne vererek onları tekrar Yalvaç OSB’nin paydaşı haline getirdik.

TKDK’nın desteklerinde Türkiye ikincisiyiz. Şuana kadar dağıtılan hibe 65 milyon liranın üzerinde. Son IPARD 2’de 31 projeyle gittik 25 proje onaylandı. Dağıtılacak destek tutarı 28 milyon lira. Tarım sektörüne şuana kadar 400 milyon lira karşılıksız hibe vermişiz. Ama bu sektörün önüne bir entegre edebilmiş miyiz? Süt ve benzeri alanlarda bir entegre tesisi koyamadık. Yapabildiğimiz sadece soğuk hava deposu. Şuanda 28 yeni soğuk hava deposu TKDK tarafından destekleniyor. Isparta’da bir hayvancılık projesi vardı. Gelenler yanına Antalya ve Burdur’dan adam almış gelmiş. Isparta’da uygulanacak projeyi başka yere kaydırmaya çalışıyorlar.”

 

Bu haber 496 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...