“ISPARTA EKONOMİSİNİN GELİŞMEYE HAZIR ALT YAPILARI VAR”

19 Nisan 2018 15:04

                Isparta Ticaret Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 2.dönemin ilk icraatını açıklarken, Uluslararası Rekabeti Koruma Projesi kapsamında 45 ülkeye yapılan mobilya ihracatını artıracaklarını yeni pazarlar bulacaklarını söyledi.

“SÖZLERİMİZİN HEPSİNİ YERİNE GETİRDİK”

                Başdeğirmen, Isparta ekonomisi olmak üzerine A’dan Z’ye tüm konularla ilgili açıklamalarda bulundu. İlk dönemini de değerlendiren Başdeğirmen, “Burada ilk defa da söylediğim gibi memleketin içerisinde yaşadığımız sürece bu memlekette doğduk, bu memlekette doyduk,  bu memlekette büyüdük. Bizim de bir şeyler yapmamız gerektiği ihtiyacıyla 5 yıl önce Ticaret ve Sanayi Odasına aday olduk.

Buradaki amacımız Isparta ekonomisi. Buradaki yapılan çalışmalara sosyal hayata Isparta’nın gelişmişliğine ekonominin gelişmişliğine yani Isparta’da yapılacak her şeye az da olsa ucundan tutmak istedik. Şimdi herkes değişik değişik amaçlarla Isparta’ya hizmet edebiliyor. Dernekle de olabiliyor. Belediye Meclis Üyeliği, İl Genel Meclis üyeliği milletvekilliği, belediye başkanlığı gibi bir çok görevlerde memlekete hizmet etmek istiyorlar. Biz de bu yollardan bir tanesini Ticaret Odası olarak seçtik. Amacımız memleketimizde bulunduğumuz süre içerisinde artık normal ticaretin içerisinden uzaklaştık. Ticareti artık gençlere bıraktık.  O geri kalan kısımda da kendimize hizmet etmek amaç bu.  Biz ilk başlarda da söylemiş olduğumuz tüm projeleri yerine getirdik. Bizim en büyük şansımız normalde 4 yıllıktır Ticaret ve Sanayi görevi biz 5 yıl yaptık. 5 yıl görev yapınca o bir yıl bizim eksiklerimizi tamamlama yılı oldu. Yola çıktığımızda kendi arkadaşlarımızla vermiş olduğumuz sözlerin hepsini yerine getirdik. Onun için yeni dönemde geride kalan herhangi bir eksiğimiz kalmadı. Yapmak istediğimiz verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getirdik” dedi.

YENİ HEDEF: KOZMETİK VE MOBİLYA

Yeni dönem ve Uluslararası Pazarla da ilgili konuşan ITSO Başkanı Başdeğirmen, şunları söyledi:

“Biz bu dönem de aslında çok daha güzel şeyler yapacağız. Daha önceki yaptıklarımızın daha iyilerini. Yani bu politik bir söz değil geçiştirilmiş söz değil. Aslında Isparta ekonomisinin gelişmeye hazır altyapıları var.  Bu altyapıları hayata geçireceğiz. Nedir bunlar; örneğin elma vardır mesela biz meyveyle çok uğraştık. Biz daha önce elmayla başlayıp meyvemizi dünya pazarına çıkardık.  Yeni dönemde yapacaklarımız da mobilya sektörü çok önemli bir sektör. Aynı URGE Projesi’ni uluslararası rekabeti geliştirme projesinde  uyguluyoruz. İzinlerini aldık.Bakanlık izin verdi. Biz hemen bu telaşımız bittikten sonra önümüzdeki günlerde onu dünya pazarına açmaya başlayacağız. Buradaki üreticilerimizin artık dışarıda bu üretimler nasıl oluyor veya biz nerelere satıyoruz alıcılar nasıl alıyor onları getirip biz oraya gideceğiz. Ekonomi bakanlığının desteğiyle. Onun arkasından da kozmetik var. Kozmetiği URGE’ye  alıyoruz. Şuan da mobilyayı 45 ülkeye satıyoruz. Bu çok bilinen bir şey değil. İkisinin de ham maddesi bizde olan ürünler. Mobilyanın suntası da ağacı da bizde olan bir şey. Alt yapısı da sağlam bir sektör bunun dışında bundan  kozmetik altyapısı da biz de olan bir şey.Hem ham maddesi hem üretim ara elemanları üst elamanları olan bir sektör. Bu dönemimiz de nasip olursa mobilya ve kozmetiği öne çıkarmak. Şunu yapacağım bunu yapacağım demekle hiçbir yere varılmıyor. Biz mesela 4 yıllık dönemimizde bu mobilyayla kozmetikle varabileceğimiz yere varalım. Başka bir şey istemiyorum. Bu 5 yılda 6 tane konu vardı konuştuğumuz altısını da yerine getirdik. Ama bu dönem en başta bizim yapmamız gereken mobilya ve kozmetik. Bizim ekonomik durumumuz eğer ki iyimi kötü mü derseniz iyiye yakınız ancak bizim Isparta’mızın hizmet sektörüne bağlı bizim gelirimizin %70’i hizmet sektörüne bağlı. Turizmimiz gelişmek de.

“MOBİLYAYI DA 45 ÜLKEDEN 90 ÜLKEYE ÇIKARMAMIZ LAZIM”

Önümüze baktığımız zaman biz iyinin iyisi olacağız. Çünkü bizim gittiğimiz yolları görüyoruz ışık görünüyor. Biz meyvelerde olması gerekeni yaptık. Hiç satmadığımız yerlere elmayı satmaya başladık. Bu çok önemliydi. Mobilyayı da 45 ülkeden 90 ülkeye çıkarmamız lazım. Derinlemesine girmemiz lazım. Ülkelerin 1-2 iline 3-5 firmasına değil. Mesela mobilyacılarımızı biz Kuzey Irak’a götürmüştük. Bundan 5 sene önce şu an da en çok ürünü oraya satıyorlar. Oradaki firmalarla tanıştık. Hindistan’a gittik. Hindistan bizden hiç elma almazdı bu sene elma yetiştiremedik Hindistan’ a. İsteklerine taleplerine cevap veremedik. Dubai’de öyle Cidde’de öyle. Cevap veremedik. Oraların hepsini üçer defa gezdik. Şimdi artık mobilyayı bu piyasada çok daha ileriye götürmemiz lazım. Çok talep var bizim mobilyamıza ve arkasından kozmetiğimiz yani dönemimizde şu iki ana sektörü en ileriye götürelim ondan sonra oturup bir daha bakacağız. “

“HERKES MASA BAŞI İŞ İSTİYOR”

Isparta’nın İşsizlikte Türkiye ortalamasının altında olduğunu söyleyen Başdeğirmen, Türkiye ortalaması %11 seviyesindeyse biz %10 seviyesindeyiz. Bizim işsiz sayımız aslında az. Burada dikkat ederseniz iş beğenmemek var bizde. İŞKUR’dan rapor alsanız İŞKUR diyor ki 600 tane açık var, 600 tane açık pozisyona 2 bin iş arayan varsa hiç biri beğenmiyor. Herkes masa da oturmak istiyor. Artık Türkiye öyle bir duruma geldi ki iş beğendiremez hale geldik. Aslında işimiz var bizim en az 600 tane açık pozisyon vardır İŞKUR’ da ama maalesef 600 tane açık pozisyonu biz 3-4 aydır kapatamadık. O kadar iş arayan olmasına rağmen kabul etmiyor kimse. İş bulma noktasında sıkıntımız yok ama maalesef beğenilmiyor” ifadelerini kullandı.

“İHRACAAT ISPARTA’DA ÇOK İYİ”

İhracatta şu an Türkiye’nin ortalaması üzerinde olduğunu söyleyen ITSO Başkanı Başdeğirmen, “Genelde baktığımız zaman bizim amacımız ihracatı artırmak. Türkiye’nin şuan da ortalamasının üzerindeyiz. Türkiye %15 arttı. Biz % 40 arttık geçen yılın ocak ayında.  Şubat ayında %15 arttı Türkiye biz %39 arttık. Biz daha fazla artırıyoruz. Bunu anlamı şu; ihracatın artması demek üretimin artması demek. Üretimiz artması demek istihdamın artması demek İstihdamın artıp, üretimin artık, ihracatın artması demek dövizin fazlaca gelmesi demek.

İhracat Isparta’da çok iyi. Geçen yılın ocak ayı 17 milyon dolar ihracat yapmışız. Bu ayın ocak ayında 24 milyon ihracat yapmışız. 8 buçuk milyon yapmış olsaydık %50 olacaktı. %40 ihracat artışımız var bizim. Bu gidiş hattımız niye bu meyvecilikten mobilyadan ürünlerimizden mermerimizden bunlarla biz artırmaya çalışıyoruz. Hiç boş durmuyoruz. Tüm ne kadar sektör varsa bizim ileriye götürecek onun peşindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bu haber 388 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...