‘Türk Yerel Medyası AB yolunda’

2 Şubat 2013 14:18

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen "Türk Yerel Medyası AB Yolunda" Projesi’nin Bölgesel Bilgilendirme Seminerlerinin 3’ncüsü 13 – 14 Şubat tarihlerinde Isparta’da gerçekleştirilecek.
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından desteklenen, yerel medyanın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin daha yakından takip edebilmesini ve sürece daha etkin dâhil olmasını amaçlayan, "Türk Yerel Medyası AB Yolunda" proje, Ocak ayı itibarıyla başladı.
Türkiye çapında gazete, televizyon, dergi, radyo, internet haberciliği alanlarında faaliyet gösteren tüm yerel mensuplarına yönelik proje kapsamında üçüncü seminer 13 – 14 Şubat tarihlerinde Isparta’da düzenlenecek.
Seminere; Aksaray, Antalya, Aydın, Burdur. Denizli, Isparta, Karaman, Konya ve Muğla illerinde görev yapan yerel medya mensupları katılabilecekler.
PROJEDE NELER YAPILACAK?
"Türk Yerel Medyası AB Yolunda" projesi Avrupa Birliği Bakanlığı ile İngiltere Büyükelçiliğinin işbirliğiyle yürütülüyor.
Proje, AB Bakanlığı ile yerel medya arasındaki mevcut iletişim ağının daha da güçlenmesi, yerel medyanın, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini daha yakından takip edebilmesi, dolayısıyla AB sürecinin ülkemizde daha güçlü adımlarla ilerlemesine vesile olacak.
Projede aşağıda belirtilen etkinlikler gerçekleştirilecek:
•   Bölgesel Bilgilendirme Seminerleri Düzenlenmesi: Afyonkarahisar, Balıkesir, Isparta, Karabük, Kayseri, Siirt ve Artvin olmak üzere 7 ilimizde, çevre illerden de medya mensuplarının katılımı ile her ilde 50 olmak üzere toplam 350 medya mensubuna yönelik bölgesel bilgilendirme semineri gerçekleştirilecek. Seminerlerde, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci, Türkiye-AB Mali İşbirliği, medyaya yönelik programlar, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin günlük hayatımıza etkileri, AB projeleri ile çevre, enerji, tarım vb. sektörel konulara ilişkin bilgilendirme yapılacak.
•   Yerel Medyaya Yönelik AB Rehberinin Paylaşımı: AB ve AB-Türkiye ilişkileri hakkında medya mensuplarının doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmalarında yol gösterici olabileceği düşüncesiyle "Medya Mensuplarına Yönelik AB Rehberi" yerel medyaya sunulacak.
•   Yerel Medya Mensupları ile AB Bakanlığı Arasında İletişim Ağının Güçlendirilmesi: Medya mensuplarının konuya ilişkin doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasının sağlanması amacıyla, Bakanlığımız ile medya mensupları arasındaki iletişim daha da güçlendirilecek.
•   Türkiye ve İngiltere Yerel Medya Mensupları Arasında İletişim Ağının Kurulması: Türk ve ingilizyerel medya mensupları arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir iletişim ağının kurulması hedefiyle, iki ülke medya mensupları, medyaya yönelik ortak Avrupa Birliği hibe projeleri yapmaları konusunda teşvik edilecek.
•   Brüksel'e ve Londra'ya Çalışma Ziyareti Düzenlenmesi: 7 ilimizde düzenlenecek Bölgesel Bilgilendirme Seminerlerinin ardından, kura ile belirlenecek 7 seminer katılımcısı ile Brüksel'e ve Londra'ya çalışma ziyareti düzenlenecek. Bu etkinlik kapsamında, medya mensupları, AB kurumlarını ziyaret etme, yetkililer ve meslektaşlarıyla bir araya gelme ve deneyimlerini paylaşma fırsatını yakalayacak.
PROJE FİKRİ NASIL GELİŞTİ?
Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye'nin dört bir tarafına ulaşarak yerel medyayı Avrupa Birliği (AB) sürecine dahil etmek amacıyla Nisan 2010 tarihinde AB Yerel Basın Çalışması başlattı.
Bu çalışma kapsamında, veri bankasındaki 2454'ü bulan Türk yerel medya kuruluşuna her gün ve düzenli olarak AB sürecimizdeki gelişmelere ilişkin basın duyuruları ve haberleri ulaştırılıyor.
Haziran 2010 tarihinde Antalya'da ulusal ve yerel basına yönelik ilk AB bilgilendirme semineri düzenlendi. Bu seminer, AB konusunda doğrudan bilgilendirme faaliyetlerinin başlangıcı oldu.
Seminer sonrasında, AB Yerel Basın Çalışmasının daha anlamlı hale gelebilmesi için Avrupa Birliği Bakanlığı mensupları ve yerel medyayı bir araya getirecek devamlı etkinlikler gerçekleştirilmesi planlandı.
Bu plan yavaş yavaş uzun soluklu bir proje içinde şekillenmeye başladı, İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği ile proje fikri ve esasları paylaşıldığında, proje bir işbirliğine dönüştü.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın ifade ettiği gibi "AB Süreci Yerelde Başlar..." anlayışıyla hayata geçirilen "Türk Yerel Medyası AB Yolunda" projesi, 25 Mayıs 2011 tarihinde Avrupa Birliği Bakanlığı ile İngiltere Büyükelçiliği arasında imzalanan mutabakat zaptı ve İstanbul'da düzenlenen ilk bölgesel bilgilendirme semineri ile başladı.
Proje ile İstanbul, Ankara, Erzurum, Elazığ, Sivas, Ordu, Şanlıurfa, İzmir, Muğla ve Mersin illerinde düzenlenen seminerlerle 81 ildeki 500 yerel medya mensubuna ulaşıldı.
Seminerlerde Avrupa Birliği Bakanlığı mensupları, yerel medya mensuplarına, AB'nin işleyişi, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin seyri, Türkiye'nin yararlandığı mali yardımlar, medyaya yönelik AB programları ve hibeler, Avrupa Birliği iletişim Stratejisi (ABİS) ve AB'ye katılım sürecinin gündelik hayatımıza etkileri konusunda bilgilendirmede bulundu.
AB Bakanlığı'nın yanı sıra Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından da , medyaya sağlanan olanaklar ve AB sürecindeki çalışmalar konusunda bilgi verildi.
Yerel medya mensuplarının illerinde yürütülen çalışmaları yerinde takip edebilmesi amacıyla, her ilde uygulanmakta olan bir AB proje alanına ziyaret gerçekleştirildi ve proje ekipleri ile görüşüldü. Seminerlerde, valilikler ile ticaret ve sanayi odalarının AB alanındaki çalışmalarına da yer verildi.
Seminer programında, bilgilendirmenin yanında, "Türk Yerel Medyasının AB Sürecinde Daha Etkin Rol Alması" başlıklı panelle yerel medya mensupları medya alanındaki sivil toplum kuruluşları ile ulusal medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.
Seminerlerin uygulamalı bölümünde, yabancı uzmanlar AB konularını yerel medyanın takibine ve bu alanda etkili haber yapılmasına ilişkin bilgilendirmede bulundu, grup çalışmaları gerçekleştirildi.
Bölgesel bilgilendirme seminerlerinin ardından, kura ile belirlenen 10 seminer katılımcısı ile Brüksel'e ve Londra'ya çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Bu çalışma ziyareti ile yerel medya mensupları, AB kurumlarını ziyaret etme ve Avrupa'daki meslektaşlarıyla bir araya gelerek deneyimlerini paylaşma fırsatını buldu.
"Türk Yerel Medyası AB Yolunda" projesi gördüğü ilgi ve hedeflenenden daha fazla sayıda medya mensubuna ulaşılması bakımından başarılı bir çalışma oldu.
AB heyecanını 81 ilimizde canlandırma kararlılığını benimseyen Avrupa Birliği Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği projeyi devam ettirme kararı aldı.

 

 

 

 


 

Bu haber 770 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...