GAYRİMENKUL HİZMET ORTAKLIĞI ISPARTA’DA ŞUBE AÇTI

2 Mayıs 2018 14:59

Gayrimenkul hizmet sektöründe yerli sermaye ile kurulmuş ve Türkiye'nin milli Markası olma ideası ile faaliyetlerini sürdüren Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı, Isparta’da da şubeleşerek hizmet vermeye başladı.

GHO tarafından bölgesel olarak verilen ofis sahibi ve danışman eğitimleri nedeniyle Isparta'ya gelen GHO Genel Müdürü Attila Kutlutan, yurt dışı kökenli franchising markaları aracılığı ile Türkiye de bağlı ofisler tarafından kazanılan paranın yurt dışına döviz olarak aktarılması yerine yatırımcılarımızın milli bir marka altında güç birliği yapmalarının desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Attila Kutlutan 2014 yılında kuruluşu yapılan GHO'nun 2016 Haziran ayından bugüne kadar faaliyetlerini yürütmekte olduğunu söyledi. GHO'nun Türkiye'nin en hızlı büyüyen ve sektördeki beklentiye cevap verebilen markalarından biri olduğunu ileri süren Kutlutan, şu açıklamalarda bulundu:

 TÜRKİYE'NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU OFİS ODAKLI

İŞLETİM SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİREN MARKA:

GHO 2014 yılında tescili alınmış, faaliyete geçtiği Haziran 2016 tarihine kadar da yaptırmış olduğu pazar araştırmaları doğrultusunda özgün ofis işletim ve paylaşım sistemini oluşturmuş, altyapı ve çözüm ortaklıklarını tesis ederek faaliyete geçmiş bir marka.

 32 YILDA 1300 KURUMSAL OFİS

GHO'nun kuruluş nedeni Türkiye de 32 yılda ulaşılabilen sektörel kurumsal ofis sayısındaki düşük performanstır; Yurt dışı kökenli yabancı franchising markalarının ofisleri ve işletim sistemleri itibariyle kopyaları olan yerli markaların ofisleri ile Türkiye de faaliyet gösteren yaklaşık toplam otuza yakın markanın 32 yıl sonunda halen hizmet sunan kurumsal ofis sayısı yaklaşık 1.300 adettir. Söz konusu yabancı kökenli markaların yurt dışı yapılanmalarına bakıldığında tek bir ülkede 5.000-10.000-15.000 ofis adedi gibi rakkamlarla ifade edilebildiği görülmektedir. Türkiye de hiç mi kurumsal ofis açılamıyor? Tabi ki binlercesi açıldı ve açılmaya devam ediyor. Peki bugün, açılan bu ofisler neden sistem içerisinde değiller?

 KURUMSAL OFİSLER SEKTÖRDE UYGULANAN FRANCHİSİNG SİSTEMİNİN OFİSLERE GETİRDİĞİ AĞIR YÜK ALTINDA EZİLİYORLAR:

Sözleşme aşamasında ofis sahiplerinin markalara ödemek zorunda kaldıkları ve bugün 30.000 $ yani 120.000.-tl civarına ulaşmış olan franchising bedeli, ofis gelir cirosu üzerinden markaya ödenen %10'a ulaşan pay, yine markaya ödenen %6'ya ulaşan reklam katkı payı, çalıştırılan danışmanlardan istenen masa kiraları, hiç iş yapamasanız bile marka tarafından tahsil edilen ve 1.000 $ a ulaşan minimum gelir payı ödeme bedeli, sistem kullanım bedeli, sözleşme yenileme bedeli, bazen eğitim bedeli, vs... Liste uzayıp gidiyor böyle. Ofis sahibinin markaya ödemek zorunda kaldığı ve en iyimser yaklaşımla aylık 15.000.-tl nin altına düşmeyen çok ciddi bir gider yükü. Bunun üzerine ofisin standart giderleri ve danışman payları da eklendiğinde ortaya çıkan gerçek ofis sahibini ezen "sürdürülemez bir işletim sistemi!". Bakıldığında da görülen bu ağır yük nedeniyle açılan kurumsal ofislerin %70'e yakınının 2-3 yıl sonunda sistem dışında kalması ve gayrimenkul hizmet sektörünün kurumsal ofis mezarlığına dönüşmesi.

 YERLİ SERMAYE İLE KURULAN MİLLİ BİR MARKA

GHO'nun kurucuları olan bizler, sektörümüzde faaliyet gösterecek ofisler için Türkiye'ye özgü şartlarda "sürdürülebilir bir iş ve paylaşım sistemi" ne olmalı sorusuna yanıt aramak için önce Türkiye'deki sermaye yapısını inceleyerek yola çıktık. Genel itibari yatırımcıların 100.000.-tl-300.000.-tl arasında yani ortalama 200.000.-tl sermayeye sahip olduklarını tespit ettik. Bu sermaye yapısı yurt dışı kökenli franchising markalarının başlangıçta talep ettikleri 300.000$ yani 1.200.000.-tl seviyesindeki sermayenin çok altında. Dolayısıyla bu sermaye ile işin kurulup, kalıcı hale gelene kadar ki 2 yıllık sürede yatırımcıya yeterli olması için ofis işletim ve paylaşım sistemimizi bu gerçeğe göre oluşturduk. Bu nedenle sermayeyi en başta ve en çok eriten franchising bedelini kaldırdık. Ofisin ürettiği gelir cirosu üzerinden pay almıyoruz. Danışmanlar için masa kirası, reklam katkı payı, sözleşme yenileme bedeli vs. başlıklar altında sermayeyi zayıflatan faturalamalar yapmıyoruz.

 HEDEFİMİZ: OFİS İHTİYAÇLARINI ÖNCELEYEN, DOĞRU VE ADALETLİ

BİR İŞLETİM SİSTEMİ ALTINDA DOĞRU İNSANLAR İLE İŞ ORTAKLARI KURMAK

Bugün itibariyle 9 bölgede 17 ofis ile yapılanmış durumdayız. Ayrıca Gürcistan Tiflis de de bir Bölge Müdürlüğümüz var. Bedelsiz olarak; tabelanın yaptırılması, web tabanlı sanal ofis ile paylaşım platformu, müşteri takip ve gayrimenkul ekspertiz programları, hukuki ve mali müşavirlik , projelere ortak katılım ve proje tedariki gibi alanlarda pek çok hizmet sunuyoruz. Aldığımız tek ödeme toplu hizmetin fiyat avantajlarını ofislerimize yansıtarak oluşturduğumuz 2018 yılı için aylık 1.630.-tl+kdv. Amacımız Türkiye de yılladır yerli sermaye tarafından kurulamayan ülke geneline yayılmış milli markamızı oluşturarak bu sektörde hizmet sunmak isteyen Türk insanına hakkettiği saygınlığı kazandıracak ufku açmak "sürdürülebilir iş= kazançlı ofis" mottomuz uyarınca Türkiye'nin Markasını hep beraber oluşturmak.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE SATIŞ BAŞARISININ

TEMELİ KURUMSAL UZMANLIKTIR.

GHO Genel Müdürü Attila Kutlutan, gayrimenkul yapı ve hizmet sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Türkiye'deki konut sektöründeki üretim ve satış rakamlarına bakıldığında gerçekte bir tıkanmadan söz etmenin mümkün olmadığını söyleyen Kutlutan'a göre, hukuki alt yapısı henüz oluşturulamamış olan gayrimenkul hizmet sektöründe yer alan paydaşların karşılaştığı satış zorlukları hukuki alt yapı eksiklikleri veya talep yetersizliğinden değil, arzın yetersiz uzmanlaşma nedeniyle %100 talebe göre şekillendirilememesi ve kurumsal uzmanlığa sahip olmayan satış ofislerinin etkin olamaması nedeniyledir. Bu gerçek, sektörde kurumsal bir çatı altında hizmet veren bir çok gayrimenkul ofisinin tüm hukuki alt yapı yetersizliğine rağmen kazandıkları uzmanlıkla başarılı satışlara imza atmalarıyla da açıkça görülmektedir.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÜRETİM VE SATIŞ RAKAMLARI BÜYÜME YÖNLÜ

Genel Müdür Attila Kutlutan, egazetem ve son32'ye yaptığı değerlendirmelere şu açıklamalarla devam etti. Gayrimenkul hizmet sektöründe yaşandığı söylenen satış daralmasını değerlendirirken tespitimizi doğru yapmalıyız. Toplam konut satış rakamlarına baktığımızda Türkiye'nin bu alandaki son dönem büyümesi %7'nin üzerinde. Artan stok nedeniyle oluşmuş bir balon yok. Bu nedenle sektörün ciddi bir öz eleştiri yaparak gerçek sorunun kendi yapılanma ve iş yapış tarzında olduğunu kabul etmesi gerekli.

ARSA MALİYETİ YÜKSEKSE KONUT SATIŞ FİYATLARI DA YÜKSEK OLACAKTIR

Kurumsal uzmanlığın en önemli artıları, doğru talep araştırması, doğru projelendirme, doğru maliyetlendirme ve doğru satış kanalları kullanabilmektir. Bölgesel müşteri profilinin talepleri doğru projelendirme için ilk dikkate alınması gereken unsurdur. İnşaat projesi ile üretilen konutun bitmiş haldeki satış fiyatının o proje için kullanılan arsanın maliyetinden başladığı ise unutulmamalıdır. Brüt 100 m2 konut talebi bulunan düşük gelir seviyesine sahip bir bölgede arsa maliyetleri düşük diye brüt 300 m2 lüks konut üretir ve buna göre satış fiyatı belirlerseniz satışta sorun yaşamanız doğaldır. Ya da brüt 300 m2 lüks konut talebi olan yüksek gelir seviyesine sahip bir bölgede brüt 100 m2 konut inşa ederek bölgesel yüksek arsa maliyeti nedeniyle yüksek fiyatlar ile satmaya kalkarsanız yine talebe uygunsuz arz nedeniyle satış da sorun yaşarsınız. İş merkezinden uzak konut alanı içerisinde ofis katları projelendirirseniz sonuç yine aynı olacaktır. Tüm bu aşamalar kurumsal uzmanlaşma sonunda elde edilebilecek bir bilgi birikimi gerektiren aşamalardır. Bu noktada gayrimenkul hizmet sektöründe faaliyet gösteren bölgesel kurumsal ofislerin katkısı doğru bilgilendirme açısından son derece önemlidir.

KONUT ÜRETİMİ AYRI KONUT SATIŞI AYRI

Bir gayrimenkul hizmet ofisinde çalışan gayrimenkul danışmanının bu alandaki üretim tecrübesi ve kaynakları yetersizken ben inşaat yapacağım demesi ne kadar yanlışsa, bir inşaat firması sahibinin de ben her koşulda hem yapar hem satarım demesi yanlıştır. Her iş uzmanı olan profesyonellere bırakılmalıdır. Bu görüşün hakim kılınması için de gayrimenkul hizmet ofislerinin kurumsallaşması uzmanlık kazanması ve kendilerini sektöre ispat etmesi zorunludur.

MAHALLENİN BAKKALI DA KASABI DA "EMLAKÇILIK" YAPIYOR

Uzun yıllardır gayrimenkul hizmet sektörünün çalışma şartlarını düzenleyecek kanunların çıkarılamamış olması ve mevcut yasalarında denetim yetersizliği nedeniyle her isteyen ek iş olarak gördüğü gayrimenkul satışına soyunarak "emlakçı" olmuş. Günümüzde kasap et çengellerinde satılık veya kiralık daire anahtarları sallanıyor. Aracılık komisyonlarını belirleyen bir üst irade olmadığından her bölgede de bulunmayan bölgesel emlak odaları veya kişilerin keyfine kalmış ve %6 olması gerekirken %1 den %3'e değişen komisyon miktarları var. Sektör paydaşları arasındaki çıkar çatışmaları sektörün en önemli gücü olması gereken birlikteliği yok etmiş. Hukuki düzenlemeler yetersiz olduğu için "sahibinden satış" diye bir garabet ortaya çıkmış. İnsanlar kendi aralarında üstü örtülü pazarlıklarla ne devlete vergi ödüyorlar ne de gayrimenkullerin gerçek değerlerini resmi kayıtlara işletiyorlar. Dolayısıyla bu çarpık sistem devlet için büyük bir vergi kaybına neden olurken pek çok gayrimenkul hizmet ofisi için de yeterli gelir üretmiyor. Bu duruma yurt dışı kaynaklı franchising markalarının ofislere yüklediği aşırı gider yükü eklendiğinde de Türkiye maalesef bir kurumsal gayrimenkul hizmet ofisi mezarlığına dönüyor. Çözüm ise basit ama inanç ve irade gerektiriyor! Sektörel başarı için önce kurumsal uzmanlaşma ve bununla eş güdümlü olarak gayrimenkul hizmet sektörünün çalışma şartlarını düzenleyecek yasaların çıkarılması için sektör kurumlarının birlikte ısrarcı ve takipçi olması şart. Türkiye hukuki alt yapısı kanunlarla düzenlenmiş bir gayrimenkul hizmet sektöründe yerli sermayeye dayanan milli bir marka veya markalar oluşturarak ve bu çatı altında uzmanlaşma yoluyla sektörel tüm sorunlarının üstesinden gelebilir.

TÜRKİYE GAYRİMENKUL HİZMET SEKTÖRÜNDEKİ VİZYONER YAKLAŞIMIN ADRESİ

Türkiye’ ye 32 yıldır yurt dışı kökenli franchising markaları veya muadilleri tarafından sunulan “sürdürülemez iş yapış sisteminin” değiştirilmesi ve Türk insanına hakkettiği başarı ve saygınlığı sağlayacak bağımsız milli kurumsal hizmet ağımızın kurulabilmesi için gerekli vizyona ve sorumluluk bilincine sahibiz.

Bu nedenle, GHO Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı A.Ş.’nin kurucuları olan bizler gayrimenkul hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm ofisleri, Türkiye’nin ihtiyacı olduğuna inandığımız,  yerli sermayeye dayanan ve milli bir marka olarak Türkiye’nin markası olan GHO’nun çatısı altında güç birliği yapmaya davet ediyoruz.

GHO’ya Katılın! Geleceği Birlikte İnşa Edelim.”

 

 

Bu haber 410 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...