Avrupa başardı biz de başarabiliriz

5 Şubat 2013 16:28

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesine taşınan Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi (KETEM) yeni yılda hedefleri büyüttü. Sadece kadınlara hizmet verilen merkezde erkeklerde taramaya gelebilecek. Ayrıca Avrupa’da olduğu gibi insanların düzenli olarak taramalara gelmesi sağlanacak.

KETEM yeni yerine taşındı. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesine taşınan KETEM, bu yıl önemli bir görevi üstlenmeye hazırlanıyor. KETEM yetkilileri binanın daha önce Anadolu Mahallesi’nde bulunduğunu, daha fazla insanın merkeze müracaat etmesi için merkeze taşındığını belirtti. Bir de sadece kadınların faydalandığı bu merkezden artık erkeklerin de faydalanabileceğini ve tarama oranını en üst seviyeye çıkarmak için çalışacaklarını bildiren yetkililer şunları söyledi: “

İNSANLAR ÖLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Vatandaşlarımızda şöyle bir algı var; KETEM’e gelip teşhis konulduğunda hemen ölünecekmiş ya da hayatının artık eskisi gibi olmayacağı yönünde kanılar oluşuyor.

Öncelikle bunu yıkmamız lazım. Şöyle örnekleyeyim; teşhise geldiniz, küçük bir kist olduğu anlaşıldı ve basit bir müdahale ile bu kistten kurtulma şansınız olduğunu öğrendik. Bir de korku nedeniyle gelmediniz, hastalık ilerledi. Sıkıntı vermeye başladıktan sonra geldiniz. Burada yapacağımız çok şey olduğunu düşünmüyorum. Hangisini tercih edersiniz? Erken teşhis, insanın hayat kalitesini artırır. Biz de KETEM’e başvuran sayısını artırmak adına binamızı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesine taşıdık. Kısa bir süre içerisinde başvuru sayımızda artış meydana geldi. Böylelikle hastane yoğunluğunun olduğu bölgede olduğumuz için vatandaşlar kısa bir yürüme mesafesinde buralara ve bize başvuruda bulunabilecekler.

ERKEKLER İÇİN PROSTAT VE KALIN

BAĞIRSAK TARAMALARI YAPILACAK

Erkeğin taramasına da başlayacağız. Bu sayede kadın-erkek ayrımı yapmadan merkezimizde taramalarımızı yapacağız. Özellikle erkeklerde prostat ve kalın bağırsak kanserleri için tarama yapılacak. İnsanlarımızı bu merkezlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Hatta ilçelerimize bile duyurular yaparak tarama alanını genişletmeye çalışıyoruz. Bizim Türk insanımızda biliyorsunuz hastalığı kendisi teşhis etme gibi kötü bir huyu var. Vücudunda beklenmedik bir sorunla karşılaştığında bunu ya yediği bir şeye bağlar, ya havaya bağlar, ya da içtiği bir şeye bağlar. Artık böyle olmamalı. Gerçi insanlarımız da eskisi gibi değil. Bilinçlendiler ama yeterli seviyede de değil. Her şeyi hayra yoran insanlar olmamalıyız.

AVRUPA’DA OLDUĞU GİBİ DÜZENLİ

TARAMAYA GELMELERİNİ İSTİYORUZ

KETEM’e başvuru sayıları kötü değil ama istediğimiz gibi de değil. Eğer hastalık varsa ve erken tanı konulduysa ömür uzuyor, kaliteli hayat bizi bekliyor. Biz insanların ömrünü uzatmak, yaşam kalitesini artırmak istiyoruz. İnsanlarımızın organ eksikliği yaşayan, psikolojisi bozulmuş, hayata küsmüş bireyler olmalarını istemiyoruz. Sadece tarama değil, Isparta’da insanların hayatını negatif etkileyen durumları da ortadan kaldırmak için çalışmalar yapıyoruz. Örnek olarak; çocuklarımızın oynadığı oyuncaklar. Ucuz ve sağlığı tehdit eden plastikleri tespit ederek ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Buna benzer çalışmalar. İnsanlar nereden olumsuz iletişim alıyorsa, onları bertaraf etmeye gayret ediyoruz. Biz çalışmalarımızın eğitim ağırlıklı olmasını da istiyoruz. Böylelikle insanlar arasında farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Tabi sonuçta Avrupa ülkeleri gibi uyarı sistemimiz süper değil. Avrupa’da belirli dönemlerde insanların bu tür taramalara girmeleri için devlet zorunda bırakıyor. Nasıl arabanın 3 bin km, 5 bin km bakımı yapılmadığı zaman bazı işlemler yerine getirilemiyorsa, Avrupa’da da sistem bu şekilde. İnsanlar taramaya girmeleri için zorlanıyor ve kanser gibi erken teşhisi önemli hastalıkların büyük oranda önüne geçilmiş olunuyor. Bizim de bu seviyeye gelmemiz lazım. Bizim hareketli yaşamı teşvik etmek anlamında yapmış olduğumuz kampanyalar var. Bunlardan çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bunun gibi ufak çalışmalarla birçok hastalığın önüne geçmiş olacağız.”

 

Bu haber 811 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...