Suçiçeği Aşısı Aşı Takviminde

5 Şubat 2013 18:43

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, Suçiçeği Aşısı’nın çocukluk dönemi takvimine girdiğini belirterek, aşının önemine vurgu yaptı.

Kişioğlu’nun açıklaması şöyle: “

2013 yılı itibari ile Suçiçeği Aşısının da çocukluk dönemi aşı takvimine eklenmesiyle, mücadele edilen hastalık etkeni sayısı 13’ye yükselmiştir.

Bağışıklama hizmetleri, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından çocuklara yönelik en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde yürütülmekte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın amacı; difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, Hepatit B, Hepatit A, Hemofilus İnfluenza tip b’ye bağlı hastalıkların ve invaziv pnömokokal hastalığını azaltarak  bu hastalıkların kontrol altına alınması, hatta tamamen ortadan kaldırılmasıdır.

Bu amaca ulaşmak için Bakanlığımızın yürütmekte olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programıyla koruyucu ve temel sağlık hizmetleri alanında önemli değişiklikler yapılmış; koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmiş, birinci basamak sağlık hizmetleri etkinleştirilmiş, bölgeler arasındaki farklılıklar azaltılmış, sağlık hizmetleri eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle, hasta haklarına saygılı, erişilebilir, etkin ve kaliteli bir yapıya kavuşturulmuştur. Gelinen noktada, rutin bağışıklama çalışmaları sağlık politikaları alanında Bakanlığımız tarafından da en üst düzeyde önem verilen hususlardan biri olmuştur.

Suçiçeği çocuklarda yaygın görülen bulaşıcı hastalıklardan biri olması, en sık okul öncesi yaşlarda görülen bu hastalıktan korunmanın en kolay yolu ise çocuklarımıza aşı yaptırmaktır. Erken yaş grubunda hastalıklar mücadele yönünden Bağışıklama Danışma Kurulu aşının Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine eklenmesi yönünde almış olduğu kararına istinaden Makamın 25.01.2013 tarih ve 8078 sayılı oluruyla Suçiçeği aşısı takvime eklenmiştir.

Bir yaşına giren tüm bebekler Suçiçeği aşısı ÜCRETSİZ olarak yapılacaktır. Daha önce rutin aşı takviminde olan aşılar dâhilinde yapılmamasına rağmen yaygın olarak kullanılan ve etkinliği, koruyuculuk derecesi çok yüksek olan bir aşıdır suçiçeğinden korunmanın tek ve en önemli yol Suçiçeği aşısı olmaktır. Aşının yapılan incelemelerde 1 ila 14 yaş arası çocuklarda aşıdan sonraki bir yıl içinde aşı etkinliği %100 olarak bulunmuştur.

Aşılanan çocuklar nadiren suçiçeği geçirebilirler ancak bu durumlarda da çocuğun suçiçeği geçiren başka biriyle temas halinde olması gerekmektedir ki, aşılı çocuk hastalığı çok düşük oranda geçirme riski taşısa bile bu hastalık çok daha hafif olarak geçmektedir ve döküntü sayısı çok az olmaktadır. Aşılı çocukta suçiçeği görülürse, hastalığı geçirme sürecide belirgin olarak kısalmaktadır. Suçiçeği aşısı diğer aşılarla aynı anda rahatlıkla uygulanabilir. Ancak farklı enjektörlerde farklı bölgelerden uygulanmalıdır. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı gibi diğer canlı virüs aşıları ile aynı anda uygulanamayacaksa en az 1 ay ara vermek gerekir.

2002 yılında 7 hastalığa karşı korunma sağlanırken bu sayı Suçiçeği aşısının takvime girmesi ile 2013 yılında 13 antijene yükselmiştir. Bu başarının sağlanmasında, Sağlık Bakanlığının yürütmekte olduğu “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında gösterilen kararlılık yanında genel anlamda koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önem büyük önem arz etmektedir.

 

 

 

 

 

Bu haber 810 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...