“ISPARTA’NIN KOZMETİKTE (Gülsuyu dışında) VARLIĞI YOK..”

15 Mayıs 2018 18:23

Gülyağı ve Aromatik Yağlar Sanayicileri Derneği Başkanı, Erçetin Gülyağı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı  Nuri Erçetin, Isparta'nın Kozmetik'te ''global bir marka'' yaratması gerektiğini savundu; yıkıcı değil yapıcı eleştirilerde bulundu; yol gösterdi.

-''SDÜ'NÜN BİLİMSEL DOKUNUŞU GEREKİYOR''

''Lavanta evet turizm açısından da değerlidir. Ama endüstri açısından bir katma değeri şu an yok. Bunu ben değil rakamlar söylüyor. Lavanta, Zambak, Papatya başta olmak üzere Itrî, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler için bir hamle gerekiyor. Süleyman Demirel Üniversitesi bilimsel açıdan önder olmalı. Zira Isparta'nın günlük 600 ton çiçek işleme kapasitesi var. Bu devasa bir rakamdır.''

-''KENDİMİZİ YANILTMAYALIM. KOZMETİK YOK''

''Kısmi oranda ''Gülsuyu'' dışında Isparta'nın kozmetikte varlığı yok. Gülsuyu da zaten Gülyağı'nın bir ürünüdür. Kozmetik endüstrisinde global bir marka yaratmak için de tüm Itrî, Tıbbi ve Aromatik Bitki düşünülmeli. Desteklenecek alanların çok doğru bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. ''Merdiven altı'' şeklinde tabir ettiğimiz alan ile de topyekûn mücadele etmeliyiz.''

ISPARTA GAZETESİ’NE KONUŞTU

Gülyağı ve Aromatik Yağlar Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin, Isparta Gazetesi için  özel röportaj verdi.

Aynı zamanda Erçetin Gülyağı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı olan Nuri Erçetin, amacının yıkıcı eleştirici değil yapıcı, yol gösterici bilgi paylaşımı olduğunu ifade ederek bir dizi saptamalar yaptı.

Nuri Erçetin’in :

''Şu an Isparta'da kozmetik yok. Piyasada çok fazla bir değeri yok

İhracat yok. Ulusal hatta global kozmetik markası yok.

Kısmi oranda ''Gülsuyu'' var. O da Gülyağı'nın bir yan ürünüdür.

Gerçek budur. Yıkıcı eleştiri anlamında söylemiyorum. Bunu rakamlar ifade ediyor bize. Ticaret ve Sanayi Odası'nın rakamlarından görüyoruz bunları. Rakamlar bize yol gösteriyor. Ben de bunu paylaşıyorum.

Doğru adımlar atmak mecburiyetindeyiz. Öncelikle ''merdiven altı'' olarak tanımlanan imalât ile mücadele etmeliyiz.

Ben 'Isparta'da kozmetik yapılmıyor' demiyorum. Yapılan krem, şampuan. Bu kozmetik demek değil.

Isparta, Gülyağı yanı sıra Itrî, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler açısından da büyük yatırım yapmalıdır.

Desteklenecek sektörlerin çok doğru şekilde tespit edilmesi gerekiyor.

Isparta'nın çok büyük avantajları ve altyapısı var. Günlük 600 ton çiçek işleme kapasitesi var Isparta'nın; ki bu devasa bir rakamdır.

Lavanta:

Turizm değeri açısından evet

Ama endüstriyel açıdan henüz bir değeri yok.

Bunu rakamlar söylüyor. Realist olmamız gerekiyor

Tüm Uçucu Yağları düşünerek planlama yapmalı, yatırım gerçekleştirmeliyiz.''

-''SDÜ- ITSO VE UÇUCU YAĞ SANAYİCİLERİ BİR ARAYA GELSİN''

Nuri Erçetin, Gül Çiçeği, Lavanta, Zambak, Biberiye, Papatya ve 70'e yakın Itrî- Tıbbi ve Aromatik Bitki için Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ve Uçucu Yağ Sanayicilerinin bir araya gelerek bir yol haritası oluşturması, ''Strateji Belgesi'' yazması gerektiğini savundu.

Erçetin, Ses Yorumcusu Berdan Mardini'nin Isparta'dan Gül Çiçeği götürüp Mardin'de çiftlik kurmasını da değerlendirdi.

Erçetin, ''Demek ki Isparta'nın kendine çeki- düzen vermesi gerektiğinin zamanı gelmiştir. Bizim iki yüzyıllık uzmanlık alanımızı artık yenilerine açma zamanımızın geldiğini gösteriyor.

Mardin'in şu an için Isparta'ya sıkıntı yaratabilecek bir etkisi yoktur. Ama fiyatta kısmi olumsuzluk yaratabilir.

Bizim çiftçiye farklı ürün alternatifleri sunmamız gerekiyor.

SDÜ'nün bu alanda çalışması lazım.''

-''GÜL FESTİVALİ'Nİ OLUMLU BULUYORUM. DAHA ÇOK ULUSLARARASI KİMLİKTE OLMALI''

Isparta Belediye Başkanlığı'nın Gül Fuarı'nı olumlu bulduğun söyleyen Erçetin, daha çok uluslararası kimlik kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Erçetin, 2018 yılı Gül Çiçeği Hasat Dönemi'nin de erken başladığını ve şu an olumlu yönde seyrettiğini sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber 514 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...