DÖVME Konulu sergi açıldı

15 Mayıs 2018 18:28

Dövme geleneğinin çağlar öncesi 40 bin yıllık geçmişi olduğunu ortaya koyan sanatçı ve akademisyen Selma Gençel sergilemiş olduğu sanat eserleriyle davetlileri tarih öncesine götürdü.

Isparta’da bir ilki gerçekleştiren dövmenin tarihçesi konulu sergisi ile ziyaretçilerinin ilgi odağı olan Selma Gençel konuklarına verdiği birifinğde şu açıklamalara yer verdi: “Sürekli araştırıyorum dövme geleneğini Mardin’de 80 yaşındaki bir teyzede,  Türkiye’nin doğu bölgelerinde Azerbeycan’da, Amerika’da her yerde karşıma çıkıyor.

Son yaptığım araştırmalarda Burdur’da yapılan Arkolojik kazılarda M.Ö 5 bin yıllarında dövme bezekli kadın tanrıçalar bulunmuştur. Biz ise şimdi vücutlarına dövme yaptırıyor diye gençlerimizi sorguluyoruz. Eski Mısır’dan Maya’lara uzanan Kızılderilerden eski Türklere uzanan bir tarih var karşımızda. Bilinen en eski dövmeye 5bin 300 yıl önceye dayanıyor. Bu bir inanç gelenek insanı rahatlatan bir terapi sayabiliriz.” Şeklinde yorumladı.

SDÜ Farabi kurum koordinatörü aynı zamanda SDÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü Geleneksel El Sanatlarında yüksek lisans yapmış olan Selma Gençel araştırmalarıyla ilgili çeşitli ödüllere sahip olup Türklerin tarihiyle ilgili çalışmalarını da ayrıca sürdüreceğini belirtti.

 

Bu haber 477 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...