“Gül şerbeti olan sofrada Hz. Peygamberin kokusu alınır”

15 Mayıs 2018 18:37

Isparta Belediyesi Gül Fuarı ve Gül Festivalinin Fuar kapsamında İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş, Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde ‘İslam’da Güzel Koku, Hz. Peygamber’in Kullandığı Kokular ve Bize Tavsiyeleri, Kokunun Dinimizdeki Yeri’ hakkında konferans verdi. Gökkubbe Fuar Merkezinde düzenlen konferansa Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın eşi Dilek Günaydın ile birlikte katıldı.

İnsanın doğduğunda, gülle güzel kokuyla yıkandığını söyleyen İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş, öldüğünde de kefenlere de güzel kokular konduğunu söyledi. Temizliğin her zaman önemli olduğunu kaydeden Karataş, “Temizlik dinimizde de çok önemli. İnsanın temiz olmadan ibadeti makbul olmaz. Temiz olmadan Allah’a yaklaşamaz. İmanın yarısı temizliktir” dedi.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (SAV)’in ‘üç şey bana dünyanızdan sevdirildi’ dediğini kaydeden Karataş bunlardan birisinin de güzel koku olduğundan bahsederek, “Peygamberimiz, koku sürünmeyi, kullanmayı kendisinin bir sünneti saydı. Bütün mabetler güzel kokularla kokulandırılmıştır” derken gülün İslam’daki yerinden de bahsetti. Karataş, “Gül Peygamberimiz Hz. Muhammet (SAV) efendimizi temsil eder. Gülde peygamberimizin remzidir, sembolüdür. Gül kokuludur. Gül şerbeti mutlaka Ramazan sofralarında ecdadımız Hz. Peygamberin kokusu olarak iftar sofralarından eksik etmediği bir şerbettir. Gül şerbeti sofraların kralıdır ve her gül şerbeti olan sofrada Hz. Peygamberin kokusu alınır ve O’na saygı gösterilir” görüşlerinde bulundu.

Peygamber Efendimizin kendisine has bir kokusunun bulunduğunu aktaran İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş, güzel kokularını her zaman yanında taşıdığına değindi.

‘Isparta’nın gülyağı ve gülsuyunu istediğiniz gibi kullanın ruhunuz açılıyor’ diyen Karataş, “Kokuyla ruh arasında, bedenle, temizlikle,  estetikle ruh arasında doğrudan ilişki var. Sözle olduğu gibi. Güzel söz ruhta nasıl tesirliyse, güzel koku da ruhu o kadar dinginleştirir, ruha o kadar hoş alemlerde seyretmesine sebep olur ve insana güzel bir atmosfer kazandırılır. Onun için camilerimiz gülsuyu ile yıkanır, evlerimizde güzel kokularımız olur. Cuma günleri de insanların birbirine koku ikram etmesi de sünnettir. Koku sürüldüğünde önce elinin dışıyla kaşlarına, sonra yüzüne varsa sakala sonra vücuduna sürmek müstehaptır yazar kitaplarda” görüşlerinde bulundu.

Gül kokusu, kokuların sultanı, kralıdır ve Isparta’ya özgüdür’ diyen Katataş, “Biz özellikle Türk Milleti olarak gülün kıymetini, Peygamberimizin sembolü simgesi olarak biliyoruz. Isparta’dan başlayarak güzel koku seferberliği düzenlemek gerçekten takdirlerin çok ötesinde binlerce hamd edeceğimiz bir program olmuş. Başkanımın hayallerinin gerçekleştiğini, bir bir meydana geldiğini görüyorum. Gül Fuarı ve Festivaliyle dünyada ilk olan bir şeyi başardı” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Karataş’ın ricasını kırmayarak Isparta’ya gelmesinden dolayı kendisine teşekkür ederek, Ramazan Ayı öncesinde gül ürünleri ve plaket takdiminde bulundu. Konferansın ardından Günaydın ve Karataş Gökkubbe’de Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından hazırlanan standı gezdi ardından da bahçede gülü kaynatarak gülsuyu yaptılar.

Bu haber 398 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...