ISPARTA’NIN 58 AYRI PARFÜMÜ VE BUNLARIN ŞAMPİYONU DA ‘FESTİVAL’ OLDU

16 Mayıs 2018 18:46

Isparta Belediyesi Gül Fuarı ve Uluslararası Gül Festivalinin, fuar ayağında gerçekleştirilen ‘Kendi Parfümünü Kendin Yap’ yarışması sonuçlandı. 264 katılımcının yer aldığı ve 58 parfümün değerlendirmeye alındığı yarışmanın sonucunda ‘Festival’ isimli parfüm birinciliğe layık görüldü.

Hollywood starları dünya liderleri ve ünlü isimlere kişiye özel parfüm üreten dünyanın sayılı koku uzmanlarından Bihter Türkan Ergül’ün gözetiminde Gül Fuarı kapsamında Koku Kültürü Derneği ile düzenlenen ‘Kendi Parfümünü Kendin Yap’ yarışmasında, 4 günlük yarışma boyunca belirlenen gün birincileri ile bu gün birincileri arasından çıkan ve Gül Fuarının şampiyon kokusu belirlendi.

Yapılan parfüm yarışmasında birinci günde, Ali Solak, Mustafa Emre Tekeli, Furkan Tulga, Mehmet İldere ve İbrahim Kahraman’ın ‘Mifam’ adlı parfümü, ikinci gün Gülşah Şenol ve İbrahim Şen tarafından oluşturulan ‘Festival’, üçüncü gün Mukadder Yelkenci, Cansu Dindar, Ali Dindar, Büşra Birşen, Yusuf Uz, Burcu Oktar’ın ‘Ata Kokusu’, son gün ise Süleyman Akdoğan, Tolga Topözlü, Cuma Ali Güngör’ün ‘Heaven (Cennet) isimli kokuları gün birincileri seçildi. Yapılan genel değerlendirme sonrasında ise Gülşah Şenol ve İbrahim Şen tarafından oluşturulan Festival isimli parfüm birinci ilan edildi. 

‘Kendi Parfümünü Kendin Yap’ yarışmasına büyük ilgi olduğunu ve böyle bir yarışmanın Türkiye’de ilk defa yapıldığını söyleyen Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül, “Ortaya birbirinden kıymetli parfümler, tasarımlar çıktı. Isparta ve çevre illerden ciddi katılım oldu. Bir parfüm nasıl yapılır, akord edilir gibi bilgiler verdik. 7’den, 70’e çeşitli meslek ve yaş guruplarından katılım oldu. Değerlendirme ve birinciyi seçmek oldukça zor oldu” dedi. 

Isparta’nın hak etiği yeri ve gururu bulması gerektiğine değinen Ergül, “Isparta, Türk toplumu ve dünya olarak biz Isparta gülüne haklı gurunu yaşatmamız gerekiyor. Japonya’da Sakuraların, Fransa Grasse’de lavanta tarlalarının festivali var. Gül kokuların şahı olarak geçer ve çok değerlidir.  Başkanımızın, belediyenin, halkın destekleriyle her gün daha da büyüdüğünü görüyoruz. 12 yıl önce geldiğimizle şu anki durum arasında bir uçurum var.  Bu hızla giderse çok daha güzel şeyler ortaya koyacağız. Bu yıl ki, festival ve fuar çok ihtişamlıydı, buraya geldiğimde hayal sınırlarımın aşıldığını gördüm. Tüm katkısı olanları tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Ortaya çıkan 58 ayrı parfümü ayrı ayrı değerlendirmenin ve adilane bir karar verebilmenin kendisi ve ekibince oldukça zor olduğunu dile getiren Ergül, “En son kararları ben vermiş olsam dahi bu bir ekip işiydi. İsimlere bakmadan değerlendirdik ve son üç taneye kalınca asıl efsanevi macera orada başladı. Herkesin kollarında vücudunun hemen her yerinde deneyerek kararlar verildi. En sonunda birinciyi seçtik, ismi de Festival. İsimlere bakılmadan seçildi” görüşlerinde bulundu.

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Türkiye’de ilk defa bir parfüm yarışması düzenlendiğini, bugüne kadar dünyada sadece bu yarışmanın Fransa Grasse’de yapıldığını söyledi. Gül Fuarı kapsamında yapılan yarışmaya 264 kişilik katılımın olduğunu ve oluşturulan 58 parfümün değerlendirmeye layık görüldüğünü dile getiren Başkan Günaydın, “Artık Isparta’mızın 58 ayrı parfümü var. Bihter Hanım ve deneğimizle güzel bir çalışma gerçekleştirildi. Bu oluşturulan 58 parfüm üzerinde yapılabilecek çalışmalarla dünya çapında da parfümler oluşturulabilir. Biz bunu yapmak istiyorduk. Parfümün merkezi şu an Paris, gülün ve parfümerinin hammaddesi Isparta. Dünyanın gülyağı ihtiyacının yüzde 65’ini şehrimiz karşılıyor. Isparta’mızı daha yüksek seviyelere ulaştırmak istiyoruz. Ortaya çıkan parfümlerin bu formülleri Isparta’nın milli projesi oldu. Bu parfümleri buradaki gençlerimiz yaptı. Isparta’nın böyle bir kabiliyeti olduğu da ortaya çıktı.  Bu imkanları Isparta’mız ve ülkemiz için şansa dönüştürmeliyiz. Her şey hayallerle başlar, gerçeklerle sonuçlanır. İyi yoldayız. Şunu söyleyebiliriz, Isparta’nın en önemli fuarı artık Gül Fuarı olacaktır. Parfümerinin yanı sıra şehrimizi kozmetik merkezi de yapmak istiyoruz. Gelecek sene de kozmetik ile ilgili firmalarımızla daha iyi çalışmalar yürüteceğiz. Kozmetik alanında gerek ambalaj gerekse renk eksikliklerimiz olduğuna inanıyorum. Bu konuda kozmetik işiyle uğraşan firmalarımıza danışman firmalar kullanmalarını tavsiye ediyorum. Şayet bu konuda bizden danışmanlık istenirse, belediyemiz bünyesinde danışmanlık bürosu da kurabiliriz. Yaptığımız bu çalışmalar kuru çaba değil” dedi.

Bu haber 363 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...