Tokmacık-Çaltı Göleti hizmete alındı

18 Mayıs 2018 18:05

Hasretle Beklenen Isparta Yalvaç Tokmacık Çaltı Pompaj sulamasında Kanallara su verme işlemi gerçekleştirildi.

1994 yılında  ilk ihalesi yapılan ve uzun yıllar inşaat süreci devam eden 50 bin 250 dekarlık mümbit tarım arazisin sulanmasının planlandığı “Tokmacık-Çaltı Pompaj Sulaması” projesinde sulama sezonun açılmasıyla birlikte ana kanallara su verilmeye başlandı ve böylelikle 24 yıllık hasret sona ermiş oldu.    

Isparta Yalvaç İlçesinin Güney Batısında, Tokmacık,  Hüyüklü Kasabaları ile Akçaşar, Kurusarı, Eğirler Köyleri, Gelendost Çaltı, Köke ve Akdağ köylerinin 50250 dekar arazisinin sulanmasının amaçlandığı bu büyük proje kapsamında 67 Kilometre ana kanal, 1036 metre tünel, 9 bin 853  metre drenaj ve isale kanalı,152 bin 762 metre  borulu şebeke, 40 km. işletme bakım yolu, 3 adet son teknoloji ile donatılan pompa istasyonu binalarının yapımları tamamlandı.

DSİ 18. Bölge Müdürü Mahmut Berber, Bölge Müdür Yardımcısı Recep Alan ve DSİ Teknik heyeti ile  Yalvaç Hüyüklü Belediye Başkanı Hasan Yıldız ve Sulamadan faydalanacak Köy Muhtarlarının katılımı ile Pompa binaları ve Sulama kanallarında inceleme yapılarak ana kanala su verme işlemleri yapıldı.

DSİ 18. Bölge Müdürü Mahmut Berber, ’’Uzun yıllardır hasretle beklenen bu projenin tamamlanarak hizmet verir duruma gelmesinden dolayı oldukça mutluyuz. Bölgede kuru tarımla geçinen çiftçilerimiz, gelen su ile birlikte başta meyvecilik olmak üzere daha yüksek gelir getirici tarıma yönelmiş olduklarını gözlemliyoruz. Böylelikle başta bölge halkımız olmak üzere milli ekonomiye ciddi faydalar sağlayacak önemli bir projemizdir’’ şeklinde konuştu.

Proje ile milli ekonomiye ve bölge halkına yıllık 76 milyon Türk Lirası gelir hedefleniyor.

 

 

Bu haber 488 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...