"Sağlıkta İletişim Engellerini Aşıyoruz"

18 Mayıs 2018 18:07

Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlıklı Yaşam Topluluğu tarafından düzenlenen “Sağlıkta İletişim Engellerini Aşıyoruz” konulu etkinlik SDÜ Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

İletişim engelleri konusunda farkındalık ve bilinç oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinliğe, Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Sinan Tarkan Aslan ve Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü İşaret Dili Tercümanı Ahmet Yavuz konuşmacı olarak katıldı.

Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Sinan Tarkan Aslan, işaret dilinin tarihçesinden söz ederek, Türkiye’de işaret dilinin nasıl bir süreçten geçtiği konusunda bilgi verdi. Aslan, işaret dilinin de sözlü diller gibi bir dil bilgisi yapısına sahip olduğunu belirterek, işaret dilinin tanımını şu şekilde yaptı: “İşitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel dildir. Ve her ülkenin kendine ait bir işaret dili vardır.”

Aslan, “İşitme kaybı erken yaşta teşhis edilip, eğitim verildiği zaman; bu kişilerin, diğer bireylerden hiçbir farkı kalmıyor.” ifadesinde bulundu. Bilinçli ve farkındalık sahibi olmanın çok önemli olduğunun altını çizerek, işitme kaybının erken dönemlerde teşhis edilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

İşitmenin ve işitme kaybının nasıl olduğunu anatomik olarak açıklayan Aslan, işitme cihazları hakkında bilgilendirmede bulundu. Doğal İşitsel- Sözel Yaklaşımdan söz eden Aslan, bu yöntem ile işitme engelli çocukların da ana dillerini kazanabileceğini ve çevrelerindeki bireylerle anlamlı etkileşim yolu ile ana dillerini geliştirebileceklerini ifade etti.

İşaret dilinin özellikle sağlık çalışanları tarafından bilinmesi gerektiğini ifade eden Ahmet Yavuz ise işaret dilinin pratikle alakalı olduğunu pratik yapılmadığı takdirde unutulabileceğini belirtti. İşitme engellilerin kültürünün oldukça farklı olduğunu ifade eden Yavuz, işitme engellilerle yazılı anlaşmanın çok kullanılan bir iletişim yöntemi olmadığını; büyük oranda işaret dilini tercih ettiklerini söyledi. Son yıllarda işaret diline internet aracılığıyla ve popüler kültür ile beraber daha çok ilgi olduğunu ve bu sayede bir farkındalık oluştuğuna vurgu yaptı. Babasının da işitme engelli olduğunu belirten Yavuz, içerisinde yer aldıkları süreçleri ve tanıklık ettiği durumları katılımcılarla paylaştı.

 

 

Bu haber 345 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...